Isabel van Brugen

29. 5. 2020

Peking chce autonomní město získat pod svoji kontrolu prostřednictvím nového zákona o národní bezpečnosti.

Čína blokuje výzvy k uspořádání mimořádného zasedání bezpečnostní rady OSN, které by mělo projednat snahy čínského režimu prosadit svůj zákon o „národní bezpečnosti“ v Hongkongu, což analytici považují za snahu Pekingu ovládnout tuto autonomní oblast.

Zasedání bezpečnostní rady navrhlo zastoupení USA při OSN, neboť nejnovější vývoj v Hongkongu považuje za „naléhavou záležitost celosvětového zájmu, která ovlivňuje mezinárodní bezpečnost a mír“.

Zákon o „národní bezpečnosti“ z dílny centrální vlády v Pekingu, který byl schválen 28. května 2020, „ohrozí demokratické instituce Hongkongu a občanské svobody,“ uvedlo zastoupení USA při OSN.

Nová legislativa, která má za cíl obejít zákonodárné orgány Hongkongu, zakazuje „oddělování území, podvratnou činnost a teroristické aktivity“ namířené vůči vládnoucí komunistické straně. Zákon si vysloužil kritiku Hongkongu i ze zahraničí.

Snahy Pekingu vedly k obnovení protestů v ostrovním městě, s desítkami tisíc protestujících v ulicích, kteří se shromáždili 24. května 2020. Na nejbližší týdny jsou naplánovány další protesty.

Panují velké obavy z nové legislativy, protože Peking má zřejmě v úmyslu použít ji na potlačování projevů opozice. Obhájci lidských práv, demokratičtí aktivisté a poslanci z Hongkongu varují, že zákony o „národní bezpečnosti“ jsou v pevninské Číně často používány na uvězňování disidentů.

Nový zákon také umožňuje Pekingu vysílat do Hongkongu vlastní bezpečnostní složky.

Čínská komunistická strana však zasedání bezpečnostní rady OSN zablokovala.

„Jde o další příklad toho, že Čínská komunistická strana má strach z transparentnosti a nesení mezinárodní odpovědnosti za své chování, a věří, že může využít globální pandemii k tomu, aby odpoutala pozornost od jejího připravovaného útoku na Hongkong a porušení svého vlastního slibu vůči obyvatelům Hongkongu,“ uvádí stanovisko zastoupení USA při OSN.

Čína na oplátku označila USA za „toho, kdo dělá problémy po celém světě“, a uvedla, že zákon o „národní bezpečnosti“ je vnitřní záležitostí země a nemá nic do činění s bezpečnostní radou OSN.

USA na druhé straně uvádějí, že Čínsko-britská deklarace z roku 1984, která zaručuje Hongkongu autonomní postavení, je „právně závazná dohoda, zaregistrovaná v OSN“.

Diplomaté z USA uvádějí, že z blokování zasedání bezpečnostní rady, spolu s „hrubým potlačováním informací a nezvládnutím krize s COVID-19, neustálým porušováním mezinárodních lidsko-právních závazků a protiprávním jednáním v jihočínském moři, je všem zřejmé, že Peking se nechová jako odpovědný členský stát OSN“.

„Vyzýváme Čínskou lidovou republiku, aby okamžitě zastavila své záměry a dodržovala své závazky z Čínsko-britské deklarace,“ uvádí zastoupení USA při OSN ve svém prohlášení.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.