Milan Kajínek

6. 10. 2020

Nostalgie 90. let

V roce 1989 se objevilo na pultech knihkupectví komiksové zpracování románu Karla Čapka Válka s mloky. Autorem této adaptace je Jan Štěpánek, který komiks vytvořil již v polovině šedesátých let minulého století. Vpád sovětských vojsk do bývalého Československa však převrátil vzhůru nohama i literární scénu, a tak se komiks dočkal vydání až po pádu komunismu v časopisu Kometa.

Dnešní generace čtyřicátníků a možná i třicátníků si Štěpánkův komiks dobře pamatuje a jeho opětovné vydání v roce 2014 a následně také v roce 2018 mnozí z nich přivítali jako probuzení věcí dávno minulých, oživení vzpomínek z dětství a návrat do zapomenutých zákoutí životem zkoušené duše.

V době, kdy ještě nebylo ani video a počítače, jsme prostě mnohem více četli. Dokola jsem si v posteli pročítal příběhy Robinsona Crusoe a prohlížel komiksové časopisy nebo fotografie v týdeníku Květy.

TIP: Komiksové legendy: Thorgal – dítě z hvězd

Komiksový časopis Kometa

Po sametové revoluci vznikala celá řada komiksových časopisů. Bohužel také velmi rychle zanikaly.

„Bylo to především nadhodnoceností prodejnosti, pro kterou se ještě nestačil vytvořit stálý trh,“ uvádí v bakalářské práci Markéta Fajová. „Jediným časopisem, kterému se podařilo vycházet déle než 10 pokračování, byl časopis Kometa.“

Časopis vycházel mezi lety 1989–1992. Byly v něm vydány jak klasické komiksy, např. Káji Saudka, ale také se zde objevila řada nových autorů. Sem patří např. Jan Štěpánek a jeho Válka s mloky, Jan Patrik KrásnýTajemství Enny, nebo Bohumil Fencl a Mr. Sweet.

„Autoři tohoto období bývají označovaní jako Generace 89. Kometa a s ní další spousta komiksových časopisů bohužel zaniká a tím na nějaký čas končí snahy o vytvoření kvalitního komiksového trhu,“ popisuje historii komiksu Fajová. „Jediný kdo zůstává působit, je Čtyřlístek a nakladatelství Egmont s disneyovkami jako je Kačer Donald.“

Obrázky z komiksu Válka s mloky

TIP: Komentáře čtenářů ke komiksu Válka s mloky


Jan Štěpánek o Válce s mloky

(Zprava) Jan Štěpánek a scénárista Chips Hardy. (Albatros)

Spisovatel Karel Čapek patří k nejoblíbenějším autorům, které jsem měl v životě možnost číst. Obdivoval jsem jeho literární všestrannost a styl. Psal nejenom romány, ale i dramata, povídky, pohádky, básně, různé žurnalistické útvary a dokonce i cestopisy. V jeho díle nechyběly ani romány z oblasti sci-fi a fantastična.

Romány Továrna na absolutno, Krakatit, R.U.R. a hlavně moje „srdcová“ záležitost Válka s mloky ukazují na jeho historickou předvídavost a vizionářství. A právě román Válka s mloky, který autor dokončil v roce 1935 a ve kterém varoval před nebezpečím nastupujícího fašismu a nastínil i důsledky jeho tolerance ze strany ostatních států světa, mě inspiroval k prvním pokusům tuto knihu adaptovat do komiksu.

Bylo to v polovině šedesátých let, kdy jsem první verzi Mloků nabídl do Mladé fronty. Komiks jako žánr byl v té době mírně řečeno v nemilosti, ale k mému velkému překvapení mě tenkrát z MF nevyhodili a dokonce se o vydání seriálu předběžně uvažovalo.

Jenže přišel rok 1968 a následná normalizace, takže z toho sešlo. Druhou šanci k publikování Mloků jsem dostal až na konci roku 1988, kdy se začal „rodit“ legendární časopis Kometa a kde také seriál záhy vyšel.

Reakce byly rozporuplné, ale kladné ohlasy nakonec převážily. Komiks se dočkal několika dalších vydání. Pro potřeby časopisu ABC byl kvůli délce zkrácen na polovinu a v této formě vyšel také v ZOO Praha při příležitosti otevření pavilonu velemloků.

Válka s mloky jako film?

Fanouškovský plakát k připravovanému filmu Válka s mloky. Zdroj

Zajímavostí ze současnosti je bezesporu zpráva o tom, že scénárista Chips Hardy pracuje na scénáři k filmu, který má být natočen podle knižní předlohy Karla Čapka. Sám o knize hovoří jako o „výjimečném dystopickém díle“.

„Práce na tomto scénáři je pro mě fantastickým cvičením, jak po technické, tak po kreativní stránce. Doufám, že tomu dílu ve filmovém měřítku vzdám patřičný hold,“ řekl Hardy v rozhovoru pro I-dnes.

„Válka s mloky je nedoceněný klenot,“ řekl Hardy v rozhovoru s Českým rozhlasem v únoru 2020. „Všichni známe romány Konec civilizace nebo 1984. Studoval jsem literaturu, ale Válku s mloky jsem neznal. Je to úžasný záznam lidskosti, tolik významný pro současnost, kdy člověk vzal přírodu a napáchal na ní tolik nezvratitelných a katastrofálních věcí.“

TIPY:
Chips Hardy pracuje na scénáři k filmu Válka s Mloky dle knižní předlohy Karla Čapka (I-Dnes)

Britský scenárista připravuje adaptaci Války s mloky (Český rozhlas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."