Tara McIsaac

18. 10. 2020

Některé situace a události, které se přihodí, se mohou zdát opravdu podivné a jako náhoda. Může jít skutečně o náhodu nebo je ve hře něco víc? Přinášíme vám 13 příběhů, s nimiž se svěřili uživatelé sociálních sítí Quora a Reddit.

 1. Ze všech telefonů ve Francii…

telefonni budka
(needpix.com)

Manželka s jejím bratrem cestovali na jaře 1986 po Evropě. Já jsem zůstal doma v Kalifornii.

Věděl jsem kam všude pojedou, ale nevěděl jsem přesně, kde zrovna budou. Nemluvil jsem s nimi několik dnů a jak jsem se jednoho dne nudil, rozhodl jsem se, že zkusím štěstí. Zavolal jsem operátorce v zahraničí a požádal ji, ať mi prozvoní telefonní budku stojící u Monetových zahrad v Giverny ve Francii.  

Zvonilo to asi 15krát, než to někdo zvedl. Byla to moje žena. Ani nemusím říkat, že nás to oba dostalo.

 2. Na koho jsme nenarazili…

Asi před šesti lety jsme s rodinou cestovali do San Diega, kde jsme se spřátelili s jednou rodinkou. Byl to pár malého vzrůstu a jejich dospívající syn, který ale měřil normálně. Strávili jsme s nimi několik hodin a pak se rozešli.

Před čtyřmi lety jsme s rodinou jeli na okružní plavbu Aljaškou. Třetí den jsme byli na večeři a víte, kdo seděl u stolu vedle nás? Rodinka s těmi malými lidmi a jejich synem.

Dobře jsme se tomu všichni zasmáli a strávili jsme spolu poslední dva dny plavby…

Vloni jsme letěli s rodinou do Austrálie. Užívali jsme si to tam a zírali na všechny ty věci, co vás můžou zabít. Jednou jsme se rozhodli, že se půjdeme učit potápět ke Great Barrier Reef. Kdo si myslíte, že byl v naší výukové skupině? Byla to ta rodinka malých lidí a jejich dospívající syn. 

 3. Stalinova namyšlenost přivodila prokletí

Tamerlána v Samarkandu
Památník Tamerlána v Samarkandu v dnešním Uzbekistánu. (LoggaWiggler / Pixabay)

Sovětský komunistický diktátor Josif Stalin se chtěl podívat do tváře turkickému vojevůdci Tamerlánovi, který ve 14. století dobyl velké území střední Asie a je pochován v Samarkandu.

Podle pověsti „nesmí být bůh války vyrušen ze spánku“, jak to popsal Edvard Radzinsky ve svém životopise Stalina. Kdo mrtvolu vyruší, Tamerlán na něj za tři dny snese válku, pravilo se v pověsti.

Stalin si z toho dělal legraci a 19. června 1941 nechal rakev s ostatky Tamerlána otevřít. 21. června Stalin zjistil, že Německo se chystá následujícího dne napadnout Sovětský svaz.

4. Náznaky před 11. září

The clock
Ilustr. záběr. (Steve Grosbois / Flickr)

Srpen 2001: Bylo mi tehdy deset. Nikdy jsem na náhody ani pověry nevěřil, byl jsem prostě desetiletý kluk, co si rád užívá.

Nekecám, celý měsíc, pokaždé, když jsem se podíval na hodiny nebo hodinky, abych zkontroloval čas, vždycky, vždycky ukazovaly 9:11. (v Americe se píše 11. září 9/11, pozn. redakce).

Když se to stalo už nějak po dvacáté, začal jsem to brát jako hru. Tak to šlo až do 11. září.

Když jsem se ráno 11. září díval ve škole na zprávy, druhé děti v lavicích brečely, ale mně probíhaly hlavou jiné věci. Představte si mě, jak pevně svírám lavici oběma rukama, oči vytřeštěné, propocený, snažím se nemít infarkt a v hlavě mám myšleny, že jsem jasnovidec. 

5. Správná píseň ve správný čas na správném místě

Zašel jsem si s kamarády do jedné levné restaurace na něco rychlého na zub. Měl jsem snědeno dřív než oni, a tak jsem šel ven dolů po schodech, že je počkám před podnikem. Na schodech jsem si začal zpívat jednu tureckou písničku, a přitom jsem na někoho narazil. Omluvil jsem se a viděl, že se ten člověk usmívá. Poznal jsem ho, byl to skladatel a zpěvák té písničky, kterou jsem zpíval.

Do té restaurace nikdy nechodím. Není to ten typ podniku, kam chodí slavní lidé. Skoro nikdy nezpívám nahlas a když už, okamžitě přestanu, když se někdo jen přiblíží. No, a přesto se všechny tyto věci staly najednou v jednom dnu a nám to vykouzlilo na tváři úsměv.

6. Bratr vraha Abrahama Lincolna zachránil život Lincolnova syna

parni vlak lokomotiva
Ilustrační záběr. (volné dílo)

Edwin Booth zachránil Roberta Todda Lincolna, syna amerického prezidenta Abrahama Lincolna, před smrtí pod koly vlaku. Robert upadl v New Jersey z nástupiště do prostoru mezi vozem a platformou, když v návalu lidí čekal na vlak. Booth ho vytáhl zpátky do bezpečí. Krátce poté zavraždil Boothův bratr, John Wilkes Booth, Abrahama Lincolna.

 7. Nechtěný dědic

Karetní hráč Robert Fallon byl obviněn v roce 1858 při hře pokeru z podvádění a jeho protivníci jej zastřelili. Nikdo si nechtěl sednout na židli po nebožtíkovi, ale nakonec se jim podařilo jednoho muže najít. Dali mu 600 dolarů, které Fallon vyhrál.

Náhradník vyhrál 2 200 dolarů, než přijela policie, která trvala na tom, že musí dát 600 dolarů Fallonově pozůstalým.

Ukázalo se, že muž, který za Fallona zastoupil, byl jeho syn, který svého otce neviděl dobrých sedm let a neměl nejmenší tušení, že jeho otec se ten den nachází na tom samém místě.

Tento příběh byl popsán v knize Sbírka neznámého, neuvěřitelného a ignorovaného, jejíž autorem byla Juanita Rose Violiniová.

8. Mark Twain a osudová kometa

Halleyova kometa
Ilustrační záběr Halleyovy komety. (Pablo Carlos Budassi via Wikimedia Commons)

Halleyova kometa má oběžnou dráhu, která trvá 75 let. Psal se rok 1835, když se kometa přibližovala k zeměkouli a na obloze se objevila zrovna, když se narodil americký spisovatel Mark Twain.

Profesor dějin na University of Houston, John H. Lienhard, cituje spisovatelovu předpověď ohledně komety takto: „Přišel jsem s Halleyovou kometou… Znovu se vrátí a očekávám, že s ní i odejdu… Všemohoucí bezpochyby řekl: ,Teď tu máme dva nevysvětlitelné podivíny. Přišli spolu a spolu i musí odejít.’“

Co Twain předpověděl, stalo i pravdou. Zemřel 21. dubna 1910, když se Halleyova kometa znovu blížila k Zemi.

9. Dvojčata umírají ve stejný den

stare lidi kolo
Ilustrační záběr. (Steve W / Flickr)

V roce 2002 byl na silnici v severním Finsku zabit 70letý cyklista, kterého srazilo nákladní vozidlo.

Za dvě hodiny přejížděl na kole přes tu samou cestu jeho bratr-dvojče a také ho srazil náklaďák. Bylo to asi dva kilometry od místa, kde zahynul jeho bratr, napsala britská stanice BBC.

„Jedná se zkrátka o historickou náhodu. Ta vozovka je sice rušná, ale nehody se tu každý den nestávají,“ uvedla policistka Marja-Leena Huhtala, která dodala: „Vlasy mi stály na hlavě, když jsem se dozvěděla, že to byli bratři, a ještě k tomu jednovaječná dvojčata. Hned mě napadlo, jestli v tom nemá prsty někdo nahoře.“

 10. Další stejná smrt

V červenci 1975 byl na ostrově Bermuda při jízdě na mopedu zabit 17letý Neville Ebbin, kterého srazil taxík. V červenci 1976 jel na mopedu po té samé ulici mladší bratr Nevilla, Erskine Lawrence Ebbin. Mladíka, který měl v té době také 17 let, srazil ten samý taxikář jako jeho bratra, a navíc vezl toho samého pasažéra jako rok předtím.

11. Padající děti z nebe

Ilustrační záběr. (Pxhere)

Stalo se v roce 1937 v Detroitu. Pouliční zametač Joseph Figlock zrovna pracoval v jedné ze slepých uliček ve městě, když na něho ze čtvrtého patra spadlo miminko. Zřítilo se přímo na něj, a přestože oba skončili zranění, nikdo nezemřel. Za rok došlo k dalšímu incidentu, kdy na pana Figlocka vypadlo z okna dítě, tentokrát dvouleté a opět ze čtvrtého patra.

Nešlo sice o stejnou uličku, ani o stejné dítě, ale přesto je vysoce nepravděpodobné, aby na jednoho muže spadly v průběhu jednoho roku hned dvě děti a obě ze čtvrtého patra.

Tuto událost zaznamenal časopis Time v roce 1938.

12. Dvojčata s pozoruhodně podobným životem

Dva chlapci – dvojčata byli od sebe odděleni při narození, adoptovaly je dvě různé rodiny. Obě rodiny se nezávisle na sobě rozhodly, že je pojmenují James. Oba chlapci pracovali v oblasti bezpečnosti – jeden jako ochranka, druhý jako zástupce šerifa. Oba dva si vzali ženy jménem Linda. Oba dva se rozvedli a znovu se oženili, tentokrát si oba vzali ženy jménem Betty. Jeden pojmenoval svého syna James Alan, druhý James Allan. Když se tito dva muži nakonec setkali, s úžasem objevili, jak podobný život vedou. Tento příběh se objevil v časopise People.

13. Nešťastný pátek třináctého

blesk
Ilustrační záběr. (volné dílo)

Pátek třináctého roku 2010 došlo v anglickém hrabství Suffolk k nehodě, kdy 13letý chlapec byl v 13:13 hodin zasažen bleskem. Jak uvedl britský deník Daily Mail, chlapec přežil, na těle měl pouze mírné popáleniny.

Rex Clarke, který na místo přijel se sanitkou, sdělil deníku The Mirror: „Najednou přišla obrovská rána s bleskem a hromem, hodně blízko u pobřeží. Za pár sekund jsme měli telefonát, že to někoho zasáhlo. Ten kluk dýchal a byl při vědomí.“

Přeloženo z článku americké redakce The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.