Zdenka Danková

1. 2. 2021

Těsně před předáním velení španělským kolegům se českým vojákům působícím v misi EUTM Mali podařilo dokončit ještě několik projektů, které přispějí ke zlepšení výcviku malijské armády a podpoří místní školství a sociální centra. Projekty byly koordinovány také specialistou pro civilně vojenskou spolupráci (CIMIC) z české jednotky ochrany, jejíž jádro je tvořeno příslušníky 131. dělostřeleckého oddílu z Jinců.

Náčelník spojovacího vojska české armády, brigádní generál František Ridzák, před ukončením mise předal malijským spojařům zrekonstruované výcvikové centrum spojovacích odborností malijské armády. Projekt mise EUTM, financovalo české ministerstvo obrany.

České velení přišlo také s novou iniciativou provedení rozsáhlé rekonstrukce poddůstojnické školy v Banankoro.

Dalším projektem byla oprava pěší střelnice poblíž základny KTC Koulikoro, kterou se dosáhne zvýšení bezpečnosti a kapacity pro základní výcvik ve střelecké přípravě.

Jako vůbec první velitel mise EUTM-M byl generál Ridzák pozván velitelem operace Barkhane francouzským generálmajorem Marcem Conruytem na hlavní velitelství v Čadu k navázání spolupráce obou misí.

Spolupráce s místní armádou a partnery

Českému velení mise se podařilo vůbec poprvé plně integrovat v rámci poradní činnosti mise EUTM přímo do struktury malijského generálního štábu a hlavního místa velení Společných sil zemí G5 Sahel.

Hlavním úkolem mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády tak, aby byla v budoucnu schopna samostatně čelit útokům ozbrojených teroristických skupin a zajistit suverenitu a teritoriální integritu země. Má rovněž podpořit výstavbu nedávno vytvořených Společných sil zemí G5 Sahel.

Malijské vojáky cvičíme proto, aby byli sami schopni zajistit bezpečnost na svém území a omezit působení mezinárodních teroristických skupin. Je to v souladu s žádostí samotných Malijců a na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Aktuálně zde působí jednotky 4. úkolového uskupení AČR Mali, které je postaveno na bázi 13. dělostřeleckého pluku Jince.

Vojáci sloužící na velitelství jsou vybráni z útvarů napříč celou armádou, od velení až po bojové jednotky na taktické úrovni. Členy týmu jsou například zdravotníci, vojenský lékař, vojenský veterinář, specialisté na výcvik, právník, finanční specialista nebo tiskový mluvčí. V týmu je celkem sedmnáct důstojníků, kteří ovládají anglický i francouzský jazyk. Ve velení mise jsou celkem tři ženy.

„Daleko od domova, ale za naši bezpečnost. Čeští vojáci jdou cvičit místní i bojovat proti teroristům, kteří vytváří tlak a vedou dezinformační kampaň, že Evropa je pro africké uprchlíky ráj. Takto vynucená migrace je velký a krutý byznys,“ doplnil na svém Tweetu generál Petr Pavel.

Humanitární pomoc

Během velení mise EUTM-M AČR zabezpečila přepravu dvou zásilek humanitární pomoci poskytované organizací Člověk v tísni, která působí v regionu Kayes spolu s německou humanitární společností. Další zásilka humanitární pomoci byla od hnutí Stonožka, se kterým česká armáda dlouhodobě spolupracuje.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.