Frank Fang

12. 5. 2021

Reportérka hongkongské edice The Epoch Times byla 11. května napadena neidentifikovaným mužem s hliníkovou baseballovou pálkou. Za útokem zřejmě stojí čínský režim, který usiluje o umlčení novin.

Útok na Sarah Liang se odehrál uprostřed dne před obytným domem, ve kterém bydlí. Útočník ji udeřil pálkou více než desetkrát a poté ujel autem. Liang utrpěla pohmožděniny na obou nohách.

hongkong cina
Sarah Liang, reportérka hongkongské edice The Epoch Times, ukazuje pohmožděniny na nohách před nemocnicí Queen Elizabeth Hospital v Hongkongu. 11. květen 2021. (Song Pi-lung / The Epoch Times)

Incident je zatím poslední ze série útoků na zařízení a reportéry Epoch Times v Hongkongu. Podezřelým z organizování těchto útoků je Komunistická strana Číny, která se ve městě pokouší zmařit zpravodajství média. Epoch Times je jeden z mála nezávislých mediálních domů v Hongkongu, který je známý svým informováním o korupci, politickém soupeření a porušování lidských práv čínským režimem.

Liang byla po útoku odvezena k ošetření do nemocnice Queen Elizabeth.

hongkong cina rezim
Sarah Liang před nemocnicí Queen Elizabeth Hospital v Hongkongu. 11. květen 2021. (Adrian Yu / The Epoch Times)

Svědek události, pan Li řekl, že zrovna vycházel z nedaleké restaurace, když uslyšel křičet ženu o pomoc.

Sdělil, že uviděl urostlého muže čtyřicátníka s pálkou, jak naskakuje do auta a ujíždí. Dle pana Li ujel pachatel v černém Mercedesu s poznávací značkou TV3851.

Odsoudil útok jako brutální a nehumánní a dodal, že je ochotný proti útočníkovi svědčit.

Odpoledne po odchodu z nemocnice paní Liang řekla, že věří, že útok byl dopředu naplánovaný, protože na stejném místě se k ní 8. května blížil jiný muž. Ten ale nakonec odešel, protože mu zpod oblečení nečekaně vypadla pálka na zem.

Liang se také domnívá, že útočník je napojený na KS Číny, a že čínský režim se ji skrze násilí snaží zastrašit. Za uplynulý měsíc byla cílem dalších dvou incidentů. 26. dubna jí před metrem sledoval neidentifikovaný muž. O dva dny dříve jí klepal na dveře muž, který se vydával za doručovatele. Dveře mu ale neotevřela, protože muž se nedokázal na její výzvu identifikovat.

Vyzvala představitelku Hongkongu Carrie Lam, aby věnovala jejímu případu pozornost, protože veřejná bezpečnost ve městě upadá.

12. dubna vpadly do hongkongské tiskárny Epoch Times útočníci s kladivy a po jejich demolování musela tiskárna na několik dní přerušit provoz. Před necelými 2 lety založili 4 maskovaní muži ve stejné budově požár. Policie útočníky nenašla. Obecně se ale věří, že za oběma útoky stojí KS Číny.

June Guo, ředitel hongkongské edice ET, řekl, že není pochyb o tom, že za útokem na reportérku Liang stojí KS Číny. Guo vyzval mezinárodní společenství, aby pomohlo zajistit bezpečnost novinářů pracujících v Hongkongu.

„Cílem KS Číny za tímto i dalšími útoky je přimět The Epoch Times, aby své působení v Hongkongu ukončily,“ řekl Guo.

Představitelé čínské edice ET vyzvali hongkongskou policii, aby konala svou povinnost a prošetřila všechny nevyřešené případy ve své působnosti.

„Apelujeme na veřejnost Hongkongu, aby i nadále podporovala The Epoch Times,“ uvádí stanovisko novin. „The Epoch Times se nestáhnou a budou pokračovat v poskytování pravdivých informací a ochraňování Hongkongu.“

hongkong cinsky rezim
Hongkongští policisté přijeli k nemocnici Queen Elizabeth. 11. května 2021. (Song Pi-lung / The Epoch Times)

Bývalá britská kolonie, která se kdysi těšila ze svých občanských svobod,  zaznamenává prudký úpadek tisku a dalších svobod následkem stále se zvětšujícího sevření města čínským režimem. Obzvláště zavedení drakonického zákona o národní bezpečnosti a další opatření Pekingu v posledních letech vede ke konstatování pozorovatelů, že Hongkong bude brzy pouze dalším městem pevninské Číny, což je přímým porušením slibu Pekingu k mezinárodní dohodě, dle které měly zůstat svobody a autonomie města zachovány do roku 2047.

Hongkongská asociace novinářů (HKJA) ve svém stanovisku na Facebooku odsoudila násilný útok na paní Liang a „vážně naléhá“ na policii k rychlému předvedení útočníka před soud.

„Svoboda tisku je klíčovou hodnotou, která dělá Hongkong úspěšným. Nikdy nebudeme tolerovat jakékoliv násilné výhrůžky vůči médiím nebo novinářům.“

Překlad původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."