Louise Bevan

20. 5. 2021

Maminka pěti dětí zažila pořádné prozření, když si uvědomila, že čas, který věnuje svému telefonu, ji připravuje o drahocenný čas strávený s dětmi. Regan Longová napsala dojemný dopis, v němž vyzvala ostatní rodiče, aby se probudili a užívali si vzácných rodičovských chvil. Poselství dopisu oslovilo mnoho lidí, kteří si jej přečetli.

Dopis, který byl napůl fiktivní a napsaný z pohledu dcery Longové, „která se bojí, že přicházíš o všechno hezké“, měl upozornit na příklady toho, jak často jsme přilepení k telefonům na úkor svých dětí.

Longová, bývalá učitelka, je nyní publikující autorkou, blogerkou v domácnosti, podnikatelkou, veřejnou řečnicí a zakladatelkou organizace The Real Deal of Parenting, která sdílí své postřehy o životě, rodičovství a mateřství z křesťanské perspektivy.

Regan Longová – publikující autorka, blogerka v domácnosti, podnikatelka, veřejná řečnice a zakladatelka organizace The Real Deal of Parenting. (S laskavým svolením The Real Deal Parenting)

Dopis, který Longová v roce 2016 sdílela na facebookové stránce The Real Deal Parenting, začíná slovy: „Milá maminko: prosím tě, polož ten telefon.“

„Mami, zatímco jsi odpovídala na pracovní e-maily, omylem jsem všude rozlila mléko, když jsem si ho lila do cereálií. I když jsi byla naštvaná,“ píše Longová, „snažila jsem se ti jen pomoct, protože jsem věděla, jak jsi zaneprázdněná.“

„Mami, zatímco jsi projížděla Facebook, já jsem si zahrála svou novou hru, kterou mi přinesl Ježíšek,“ pokračovala. „Vím, že jsi říkala, že si ji brzy zahrajeme, ale asi jsi toho měla moc. Pořád ještě si neumím přečíst návod.“

rodina deti
Regan se svým manželem, Terrym Longem, a jejich pěti dětmi. (S laskavým svolením The Real Deal of Parenting)

Jak seznam postupně narůstá o další zmeškané zážitky – vybarvování omalovánek bez přetahování, příhoda s trémou, bolest břicha, obrovská věž ze stavebních kostek – rostoucí dopad závislosti zaneprázdněné maminky na telefonu je stále zřetelnější.

„Mami, zatímco jsi mluvila s klientem, já jsem brečela ve svém pokojíčku a volala jsem tě,“ napsala Longová. „Zranilo mě, když mi jiné děti nadávaly. Neslyšela jsi mě, ale vím, že jsi měla důležitý hovor, který jsi musela vyřídit.“

„Mami, zatímco ty jsi na Pinterestu hledala způsob, jak mi udělat co nejlepší oslavu narozenin, já jsem potřebovala pomoct se školním projektem o rodině,“ pokračovala. „Moc bych si přála, abychom na něm mohly pracovat společně.“

mama deti
Regan s dětmi. (S laskavým svolením The Real Deal of Parenting)

Dopis dále popisuje další příklady toho, co se může stát, když se zaneprázdněná maminka snaží sladit svůj pracovní život s mateřstvím – holčička vylije hrnek kávy, když se snaží vlézt mamince na klín, tančící a zpívající dcerka přeruší sérii zpráv z hlasové schránky, holčička omylem upadne, když se snaží překročit dětskou branku, a udeří se do hlavy, protože maminka musela zavolat nazpět svému šéfovi.

„Mami, zatímco jsi pro mě a moje sestry nakupovala na internetu oblečení, chtěly jsme si užít společné chvíle a nalakovat si spolu nehty,“ napsala. „Pořád jsi říkala, že už jdeš, ale pak už byl čas jít spát.“

rodina
Děti s tatínkem Terrym. (S laskavým svolením The Real Deal of Parenting)

V dopise je také vylíčena příhoda, kdy se holčička pokouší zavázat tkaničky u bot, a dokonce si je už zvládne zavázat sama, načež řekne své matce: „Ale pokaždé, když jsem se na tebe podívala, koukala jsi do telefonu.“

Dcerka svůj dopis nakonec podepisuje prosbou: „Mami, prosím tě, polož ten telefon, protože… no, chybíš mi.“

Dopis Longové o tom, že děti potřebují své rodiče a že vzácné okamžiky jejich dospívání jsou pomíjivé, už oslovil více než 39 000 internetových uživatelů.

Z původního článku newyorské redakce přeložila: JaS

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.