Isabel van Brugen

15. 9. 2021

Američtí zákonodárci z obou stran v pátek představili návrh zákona, jehož cílem je zmrazit na pět let financování výzkumu zaměřeného na zesílení funkčnosti virů (tzv. výzkum gain of function) (v rámci tohoto výzkumu se genetickou manipulací uměle zesiluje biologický účinek virů, např. přenosnost, okruh hostitelů apod., pozn. red.) z peněz daňových poplatníků.

Legislativu nazvanou Pausing Enhanced Pandemic Pathogen Research Act (Zákon o pozastavení výzkumu rozšířených pandemických patogenů) předložili republikánští kongresmani Mike Gallagher a Buddy Carter a demokrat Henry Cuellar.

Podle tiskového prohlášení zákonodárců je návrh zákona reakcí na nedávný článek serveru The Intercept, který naznačil, že Spojené státy financovaly v čínském Wuchanském institutu virologie (WIV) výzkum zaměřený na zesílení funkčnosti virů, který podle mnohých mohl vést k probíhající pandemii viru KS Číny (Komunistické strany Číny).


Čtěte více: Nově zveřejněné dokumenty ukazují, že „Fauci opět lhal“, říká americký senátor Paul


Odborník na infekční nemoci a ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) dr. Anthony Fauci se po zveřejnění dokumentů stal středem zájmu médií a politických představitelů. Dokumenty podrobně popisovaly využití federálních peněz zdravotnickou organizací EcoHealth Alliance se sídlem v USA k financování výzkumu netopýřího koronaviru ve wuchanském virologickém institutu.

Kritici tvrdí, že dokumenty ukazují, že Fauci uvedl Kongres v omyl, když opakovaně tvrdil, že Národní institut zdraví (NIH) nikdy nefinancoval kontroverzní výzkum v laboratoři ve Wu-chanu.

„Věděli jsme o nebezpečí výzkumu gain of function, ale Národní institut zdraví a dr. Fauci jej v Americe i v zámoří nadále financovali,“ uvedl Carter v prohlášení. „Je to něco, co jsme nikdy neměli dovolit bez řádného dohledu a bezpečnostních protokolů.“

„Stále přibývá důkazů, že covid-19 pochází z Wuchanského institutu virologie, jehož výzkum financovali američtí daňoví poplatníci. Musíme zdvojnásobit naše úsilí, abychom zabránili nezodpovědnému výzkumu a ochránili naše komunity před budoucími pandemiemi. Náš návrh zákona zabrání tomu, aby se prostředky daňových poplatníků používaly k provádění výzkumu gain-of-function, dokud nezajistíme zavedení řádných bezpečnostních standardů,“ dodal Carter.

Gallagher v podobném duchu prohlásil, že „přesvědčivé důkazy naznačují, že právě tento výzkum mohl způsobit smrtící pandemii, která rozvrátila svět“.

„Zatímco pokračujeme ve vyšetřování původu covidu-19, USA by měly – přinejmenším – pozastavit veškeré financování tohoto nebezpečného výzkumu, dokud nepochopíme, jakou roli hrál v této pandemii. Jsem hrdý na to, že mohu podpořit legislativu poslance Cartera, která právě toto umožňuje,“ uvedl republikánský zákonodárce ve svém prohlášení.

Kongresman Cuellar zdůraznil dopad pandemie na ekonomiku a na vzdělání a také na veřejné zdraví.

„Výzkum gain-of-function byl přímo spojen s rozbuškou pandemie koronaviru (wuchanským virologickým institutem). Zákon o pozastavení výzkumu rozšířených pandemických patogenů je nejlepší cestou, jak zajistit, aby se prostředky amerických daňových poplatníků nedostaly do nesprávných rukou,“ uvedl.

Minulý týden Gallagher vyzval Fauciho k rezignaci s tím, že nedávno zveřejněné dokumenty ukazují, že lhal o americké podpoře výzkumu zaměřeného na zesilování funkčnosti virů.

„Tyto dokumenty jsou kouřící zbraní, která ukazuje, že nejenže zamlčoval, ale že také lhal americkému lidu o podpoře tohoto riskantního výzkumu ze strany své organizace,“ uvedl v prohlášení.

Tisková mluvčí Bílého domu Jen Psakiová ve čtvrtek naznačila, že Bidenova administrativa Fauciho nadále podporuje.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.