Milan Kajínek

25. 10. 2021

PRAHA Zástupci tchajwanských společností se dnes sešli se svými českými protějšky v hotelu Alcron. Po jednání promluvili k médiím předseda Senátu Miloš Vystrčil a Ming-Hsin Kung, předseda Národní rozvojové rady Tchaj-wanu, který zároveň vede obchodní delegaci Tchaj-wanu v České republice.

Delegace je složená ze tří tchajwanských ministrů, jejich náměstků a zhruba padesáti předních podnikatelů. Jde o největší obchodní návštěvu v ČR v historii obou zemí.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil uvedl, že pro něj je návštěva tchajwanské delegace především podporou demokracií ve světě a vytváření „vzájemně výhodné spolupráce“.

Vystrčil ocenil dar, který ostrovní stát věnoval České republice v podobě jednoho milionu roušek, desítek ventilátorů a výrobní linky v době koronavirové krize. Uvedl také, že návštěva tchajwanské delegace má vést k reálnému zvýšení spolupráce a obchodní výměny mezi oběma zeměmi.

„Tato jednání jsou strategicky, takticky i politicky velmi důležitá.“ Miloš Vystrčil

Tchajwanské společnosti přijíždějí do ČR hledat příležitosti pro spolupráci v oblasti ICT, zelených technologií, internetu věcí (loT), kybernetické bezpečnosti, zdravotnictví, chytrých měst (smart cities), turismu, bankovnictví či elektrických vozidel.

Senátor Pavel Fischer, předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, uvedl, že Evropská unie nyní vede rozhodovací proces o možném uzavření investiční dohody s Tchaj-wanem.

Jednání s představiteli Tchaj-wanu podle Fischera napomůže k „ochraně demokracie a právního státu v oblasti rozvinutých technologií“.

Tchajwanská delegace je složena z šedesáti šesti zástupců státní správy a prominentních tchajwanských společností a výzkumných institutů, jako je Výzkumný institut pro průmyslové technologie (ITRI), Národní vesmírná organizace nebo Rozvojová agentura Asia Silicon Valley. Mezi firmy, které se v ČR chtějí prezentovat, je SEMI / Asociace výrobců čipů.

Fotogalerie

„Děkuji za velmi vřelé přijetí naší delegace,“ uvedl Ming-Hsin Kung, předseda Národní rozvojové rady Tchaj-wanu, který zároveň vede tchajwanskou obchodní delegaci.

Ming-Hsin Kung potvrdil, že v rámci návštěvy probíhá více než 150 bilaterálních setkání, během nichž jsou předávány kontakty a uskutečňují se obchodní jednání.

Podle předsedy Národní rozvojové rady Tchaj-wanu se otevírají další oblasti navýšení obchodní výměny v sektoru internetové bezpečnosti, vesmírného průmyslu, zelené energie, strojírenství a dalších oblastech. V této věci bylo mezi oběma zeměmi podepsáno několik memorand.

„Tchaj-wan patří mezi nejkonkurenceschopnější a nejinovativnější ekonomiky světa. Po loňské návštěvě předsedy Senátu Miloše Vystrčila máme na Tchaj-wanu velkou podporu. A otevírá se nám tak jedinečná příležitost k navázání spolupráce v oborech, ve kterých Tchaj-wan hraje celosvětově prim,“ říká Pavel Diviš, předseda Česko-tchajwanské obchodní komory.

„Česká republika představuje díky své strategické poloze v centru Evropy a vzdělaným lidem rovnocenného partnera, který nejen precizně zvládá výrobu, ale také přichází s vlastními nápady a přístupy, které obstojí i v ostré mezinárodní konkurenci,“ dodává Diviš.

Související články

Přečtěte si také

Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky
Opouštíme kvalitní technologie, a přitom přicházíme o investice do nových, říká manažer Škodovky

Hlavní důvod, proč u nás Volkswagen nepostaví gigatovárnu na baterie, je násobně dražší elektřina ve srovnání se Severní Amerikou. Na úterní senátní konferenci „Green Deal s rozumem“ to uvedl ředitel vnějších vztahů Škoda Auto...

Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti
Účinnost vakcíny proti covidu-19 byla ve studiích nadhodnocena v důsledku efektu HVE, říkají experti

Na mezinárodním zdravotním portálu vyšla českým expertům studie, v níž docházejí k závěru, že účinnost vakcíny proti covidu-19 je v observačních studiích „nadhodnocena“ v důsledku tzv. efektu zdravého očkovaného.

Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou
Vlna žalob na předsedkyni Evropské komise von der Leyenovou

Jde o miliardový obchod s vakcínami, který byl uzavřen prostřednictvím textové zprávy se šéfem společnosti Pfizer Albertem Bourlou. Mluvčí von der Leyenové jsou zdrženliví.

Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál
Brusel se pokusil zrušit sjezd evropských konzervativců. Způsobilo to politický skandál

Konference Národní konzervatismus, která probíhá 16. a 17. dubna v Bruselu, přežila tři pokusy o zrušení. Na poslední místo přijela policie, aby akci uzavřela. Organizátorů se zastal belgický i britský premiér...

Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury
Vrcholoví manažeři jsou v Česku nedostatkovým zbožím, říkají headhunterské agentury

Česko patří za posledních několik let mezi země s nízkou nezaměstnaností. Najít vhodného kandidáta pro obsazení manažerské pozice trvá podle personálních agentur někdy i měsíce. Překážkou je nízká kvalifikace i neochota nést zodpovědnost za chod firmy.