Frank Yue

15. 11. 2021

Podle amerických webových stránek Minghui.org, které dokumentují pronásledování meditační praxe Falun Gong čínským komunistickým režimem, čínská policie v posledních dvou měsících obtěžovala nebo zatkla téměř 2 000 stoupenců Falun Gongu.

Z těchto 1 963 lidí bylo 764 zatčeno a 1 199 obtěžováno. Někteří z nich byli vystaveni domovním prohlídkám, vymývání mozků, finančnímu vydírání a nuceným krevním testům.

Falun Gong, známý také jako Falun Dafa, je starobylá čínská duchovní praxe, která je vedena třemi základními principy: pravdivostí, soucitem a snášenlivostí, a obsahuje pět pomalých cvičení. Poté, co byla v roce 1992 zveřejněna, se počet jejích příznivců v Číně do roku 1999 zvýšil na 70 až 100 milionů. Poté čínský režim, který považoval popularitu této praxe za hrozbu, zahájil celostátní kampaň za její vymýcení.

Komunistická strana Číny (KS Číny) věřící Falun Gongu kvůli jejich přesvědčení nadále zastrašuje, poškozuje a vězní.

10. října zatkla policie praktikujícího Falun Gongu, odborníka na elektrotechniku, Sü Jung-čchinga, na nádraží ve městě Lung-čchüan ve východočínské provincii Če-ťiang. Podle Minghui policisté odůvodnili zatčení tím, že Sü měl v tašce jednu knihu Falun Gongu. Následujícího dne byl převezen do místního vazebního střediska.

Před svým zatčením byl Sü v uplynulém roce nucen třikrát se přestěhovat kvůli neustálému sledování a obtěžování ze strany čínských úřadů.

V roce 2017 byl inženýr za svou víru odsouzen ke dvěma letům vězení a trest si odpykával ve věznici Chung-ce-chu v sousední provincii Ťiang-su až do 28. listopadu 2019.

Dalším případem pronásledování byla Čou Aj-lin, obyvatelka města Wu-chan v provincii Chu-pej. Policie ji zadržela 29. září za její příslušnost k Falun Gongu, což bylo její deváté zatčení od července 1999, kdy KS Číny zahájila útlak této skupiny věřících. Šest policistů z okresní pobočky městského úřadu veřejné bezpečnosti Čchiao-kchou ji převezlo do indoktrinačního centra ve vesnici E-tchou-wan.

V indoktrinačním centru bylo 196 starších stoupenců ve věku 65 let a více.

Ve městě Čchang-ša v provincii Chu-nan provedlo 24. září několik policistů v civilu razii v domě 85letého Čou Wej-čchüna. Policie se neprokázala žádným povolením, přesto provedla důkladnou prohlídku a zabavila více než 40 Čouových knih týkajících se Falun Gongu. Odvezli ho na policejní stanici Ťü-c‘-čou a násilím shromáždili jeho osobní údaje, včetně otisků prstů a vzorku krve. Jejich pokus převézt ho do místního detenčního centra však ztroskotal, protože vedení centra považovalo jeho věk za rizikový a žádost policie zamítlo.

Podle Minghui byl navíc v posledních dvou měsících nejméně jeden zadržený praktikující Falun Gongu pronásledován až k smrti. Sedmašedesátiletá Su Jün-sia z okresu Tao-waj v severovýchodní čínské provincii Chej-lung-ťiang zemřela v provinční ženské věznici 4. září 2021, dva dny před vypršením pětiletého trestu.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.