Epoch Times Německo

29. 11. 2021

Lidé nakažení novou variantou koronaviru omikron v Jihoafrické republice zatím podle lékařských odborníků neměli závažné průběhy. Předsedkyně Jihoafrické lékařské asociace, lékařka Angelique Coetzeeová, uvedla, že příznaky nové varianty viru jsou neobvyklé, ale mírné.

V neděli Coetzeeová v rozhovoru pro tiskovou agenturu AFP uvedla, že za posledních deset dní vyšetřila asi 30 pacientů, kteří byli pozitivní na koronavirus, ale měli neobvyklé příznaky.

„Přišli na konzultaci kvůli velké únavě,“ řekla lékařka, která ordinuje v Pretorii. To je podle ní u mladších pacientů neobvyklé. Většina nakažených byli podle ní muži mladší 40 let a méně než polovina z nich byla očkována. Měli mírnou bolest svalů, „škrábání v krku“ a suchý kašel. Pouze někteří měli mírně zvýšenou teplotu. Všichni se uzdravili, aniž by museli do nemocnice.

Velmi mírné příznaky

Podle Coetzeeové se velmi mírné příznaky lišily od infekcí jinými variantami koronaviru. Coetzeeová proto 18. listopadu informovala zdravotnické orgány ve své zemi o klinickém obrazu, který neodpovídal do té doby převládající variantě delta. Mezitím vyšetřila prvních sedm z celkem 30 pacientů s neobvyklými příznaky.

Jihoafrická republika oznámila objev nové varianty s vědeckým názvem B.1.1.529 ve čtvrtek. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji klasifikuje jako „znepokojivou“.

Coetzeeová vyjádřila politování nad tím, že omikron je propagován jako „extrémně nebezpečná varianta viru“ s mnoha mutacemi, ačkoli míra jeho nebezpečnosti je stále nejasná. Mezi odborníky existuje podezření, že nová varianta je vysoce nakažlivá a odolná vůči imunitní obraně. Zda má vliv na účinnost vakcíny, se však stále zkoumá.

„Neříkáme, že se nevyskytnou žádná závažná onemocnění,“ zdůraznila Coetzeeová. Podle ní však doposud i neočkovaní pacienti mají mírné příznaky. „Jsem si docela jistá, že v Evropě už má tento virus mnoho lidí,“ vyjádřila své přesvědčení.

Virolog varuje před panikou v souvislosti s variantou omikron

Alexander Kekulé, virolog z Halle, není přesvědčen o tom, že by omikron byl skutečně mnohem infekčnější, jak se někdy naznačuje. Zatím jsou k dispozici pouze genetické informace o B11529, řekl v sobotu pro televizní kanál n-tv. „Vypadá to, že by mohlo dojít k prolomení vakcinační ochrany nebo opětovnému nakažení, pokud někdo již covid-19 prodělal.“ To však nelze určit pouze na základě genů.

Podle Kekulého je dalším krokem vytvoření buněčných kultur této varianty, aby bylo možné ověřit její vlastnosti. Do těchto kultur se vkládá krev lidí, kteří již byli nakaženi. Poté je možné otestovat, zda protilátky virus blokují, uvedl pro n-tv. „Teprve potom můžete zjistit, zda hrozí riziko prolomení ochrany.“

Podle virologa existuje možnost, že se omikron rozšířil právě v jižní Africe, a to zejména v místech, která dosud nebyla zasažena variantou delta. V Jihoafrické republice podle Kekulého dlouho převládala varianta beta. Ve srovnání s deltou to však byl „tým regionální ligy“. Důvodem rychlého šíření může být takzvaný „efekt zakladatele“, pokračoval virolog. Je možné, že omikron tedy „zvítězil“ jen proto, že našel „neprobádané území“, kde žádná jiná varianta podobná deltě dosud neexistovala.

Podobně opatrně se již v pátek vyjádřil také virolog Christian Drosten. „Změny v genomu samy o sobě nestačí k tomu, abychom mluvili o znepokojivé situaci,“ řekl Drosten. Zatím není jasné, zda je tato varianta skutečně nakažlivější, nebo zda je příčinou aktuálně pozorovaného šíření jiný faktor. Hodnocení této varianty dosud nebylo dokončeno.

Světová zdravotnická organizace svolala schůzku odborníků, aby zjistila závažnost epidemie.

„Zatím toho moc nevíme. Víme jen to, že tato varianta má velké množství mutací, a obáváme se, že když máte tolik mutací, může to mít vliv na to, jak se virus chová,“ napsala ve čtvrtek na sociálních sítích zástupkyně WHO, Maria Van Kerkhoveová. Informoval o tom server ABC News.

Vzhledem k tomu, že existuje pouze méně než 100 úplných sekvencí genomu této varianty, nelze určit účinky stávajících vakcín. „Bude trvat několik týdnů, než pochopíme, jaký vliv má tato varianta například na případné vakcíny,“ uvedla Van Kerkhoveová.

Nizozemsko: 13 z 61 osob s pozitivním nálezem na koronavirus se nakazilo variantou omikron

V Nizozemsku byla nová varianta zjištěna u 13 z 61 testovaných cestujících s pozitivním nálezem na koronavirus. V neděli to řekl nizozemský ministr zdravotnictví a místopředseda vlády Hugo de Jonge. Cestující byli ve dvou letadlech z Johannesburgu a Kapského Města, která přistála v Amsterdamu již v pátek.

Všech 600 cestujících bylo na letišti na několik hodin zadrženo. Někteří z nich si poté na postup stěžovali. 61 osob s pozitivním testem na covid muselo odejít přímo do hlídaného hotelu, kde byli izolováni. V současné době jsou prokázané případy nebo „případy s vysokým podezřením“ na nákazu omikronem i v dalších evropských zemích. Nákaza variantou omikron již byla v pondělí definitivně potvrzena také v České republice u ženy z Liberce.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K. Článek byl redakčně upraven a doplněn.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.