Katabella Roberts

7. 12. 2021

Podle spoluzakladatele a bývalého generálního ředitele firmy Parler Johna Matzeho bude Twitter po nedávném odchodu jeho zakladatele a generálního ředitele Jacka Dorseyho pravděpodobně ještě restriktivnější a politicky zaujatější.

V rozhovoru pro pořad The Nation Speaks televize NTD Matze uvedl, že očekává, že Twitter bude zavádět další politiky, které budou v souladu s jeho vlastní „vizí toho, kam si myslí, že společnost směřuje“, a nebude až tak odrážet postoje svých vlastních uživatelů.

Matze také uvedl, že očekává, že firma bude nadále vykazovat špatné obchodní výsledky, které jsou způsobeny roky stagnace a „nedostatkem inovací“ ve stále se měnícím a rozvíjejícím se technologickém prostředí.

Dorsey 29. listopadu oznámil, že odstupuje z funkce generálního ředitele společnosti Twitter, kterou pomáhal v roce 2006 založit, a Twitter jmenoval do funkce generálního ředitele svého technologického ředitele Paraga Agrawala.

Agrawal, který ve firmě pracuje již více než deset let, zastával od roku 2017 funkci technologického ředitele.

Pouhý den po Dorseyho odchodu oznámila sociální síť rozsáhlé změny v politice týkající se sdílení fotografií a videí jednotlivců. Od 30. listopadu už firma nebude povolovat sdílení soukromých médií, včetně fotografií nebo videí soukromých osob, bez jejich souhlasu.

„Zatímco naše stávající zásady a pravidla Twitteru pokrývají explicitní případy urážlivého chování, tato aktualizace nám umožní podniknout kroky proti médiím, která jsou sdílena bez explicitního urážlivého obsahu, pokud jsou zveřejněna bez souhlasu zobrazené osoby,“ vysvětlila firma v prohlášení.

„Pravděpodobně bude (Twitter) ještě o něco přísnější,“ řekl Matze pro NTD. „Ale oni ze svého pohledu chtějí utvářet komunitu, což je asi v souladu s jejich vizí toho, kam si myslí, že společnost směřuje. A jejich nová politika a prohlášení, která vydávají, jsou s tím zcela v souladu, což znamená, že můžeme očekávat věci jako zaujímání postojů v určitých politických nebo společenských diskusích, což je něco, co už vlastně stejně v minulosti dělali.“

Hunter Biden a New York Post

Matze upozornil, že Twitter krátce před volbami silně cenzuroval článek deníku New York Post o Hunteru Bidenovi, synovi tehdejšího demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena.

Článek tvrdil, že obsah pevného disku počítače, který údajně patřil Hunterovi, naznačuje, že v době, kdy byl členem představenstva energetické firmy Burisma, využil vlivu svého otce, tehdejšího viceprezidenta, k uzavření lukrativních obchodů s velkými společnostmi z Ukrajiny a Číny.

„Když se vrátíte zpátky a podíváte se na příběh Huntera Bidena a New York Post, a na to, jak se před posledními prezidentskými volbami rozhodli ten příběh zcenzurovat, udělali to myslím proto, že podle jejich názoru to mohlo způsobit škodu, protože to mohlo poškodit politického kandidáta, který se jim líbil,“ řekl Matze.

„A tak uvidíme, že se takové věci budou v budoucnu dít častěji. Nevím, jestli je to nějaká velká změna,“ řekl o Dorseyho odstoupení. „Z mého pohledu to prostě vypadá… Nemám samozřejmě žádné interní znalosti zevnitř Twitteru, ale řekl bych, že mi to spíše připadá pořád jako ten stejný styl, uvidíme více omezení projevu a uvidíme víceméně stejný druh nedostatečné výkonnosti firmy, která stagnuje už asi šest let. A já se je nesnažím nijak zvlášť urážet nebo o nich říkat něco zlého, jen se snažím být realistický; tohle uvidíme.“

V loňském rozhovoru Agrawal uvedl, že Twitter by se měl „méně soustředit na přemýšlení o svobodě projevu“ a dále, že přístup firmy „vychází ze snahy zabránit konkrétním škodám, které mohou způsobit zavádějící informace“.

„No, oni mají jinou definici než možná většina společnosti,“ řekl Matze. „Proto se setkáváme s takovouto politikou a prohlášeními, které nejsou zakotveny v zákoně nebo nejsou zakotveny v principech svobody projevu. Jsou založeny na pocitech a emocích a nehmotných věcech, které mohou kolísat na základě jejich interpretace společnosti v daném okamžiku.“

„… je to opravdu nesmyslné prohlášení, které má lidem navodit dobrý pocit. Ale dezinformaci nemůžete definovat. A myslím, že éra covidu byla jasným důkazem nemožnosti ji definovat, protože každý týden to, co je nebo není dezinformace, co věda ví a neví, kolísá, protože je všechno tak nové,“ řekl Matze. „A můžete namítnout, že by mohlo nadělat velkou škodu, kdyby se v této době ve společnosti vynášely nesprávné soudy. Ale jak to poznáte?“

Přeloženo z původního článku newoyrské redakce.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.