Ken Silva

13. 1. 2022

Advokát muže, který se účastnil protestů u amerického Kapitolu 6. ledna 2021, kdy došlo k proniknutí několika lidí do budovy Kapitolu, řekl 12. ledna deníku The Epoch Times, že jeho klient byl vyslechnut federálními orgány činnými v trestním řízení a „jednoznačně není informátorem FBI“.

Inkriminovaný muž se jmenuje Ray Epps a jeho advokátem je bývalý agent FBI John Blischak.

Spekulace o roli, kterou sehrál Ray Epps během protestů 6. ledna, se hromadily několik měsíců a vyvrcholily 11. ledna 2022, když nejvyšší představitelé ministerstva spravedlnosti odmítli odpovídat na otázky. Během senátního slyšení o domácím terorismu nechtěli reagovat na otázku, zda má Ray Epps nějaké vazby na orgány činné v trestním řízení.

Výbor Sněmovny reprezentantů vedený demokraty, který vyšetřuje vlámání se do amerického Kapitolu dne 6. ledna 2021, vydal po slyšení prohlášení, v němž tvrdí, že s Rayem Eppsem vedl rozhovor, a že podle jejich závěrů není „nastrčeným“ agentem. To však vyvolalo další otázky a kritiku.

Senátor Ted Cruz (republikáni), člen senátního výboru pro zahraniční vztahy, hovoří během slyšení, jehož cílem je prozkoumat politiku USA vůči Rusku, v americkém Kapitolu ve Washingtonu 7. prosince 2021. (ALEX BRANDON / POOL / AFP via Getty Images)

Ačkoli se deníku The Epoch Times zpočátku nepodařilo Eppse zastihnout, aby se k věci mohl osobně vyjádřit, později v noci 11. ledna odpověděl na textovou zprávu.

„Veškeré dotazy prosím směřujte na našeho právníka Johna Blischaka,“ napsal Epps. „Rád vám odpoví na vaše otázky, protože mi bylo doporučeno, abych v tuto chvíli s nikým nemluvil.“

Když jsme se s Blischakem druhý den ráno telefonicky spojili, důrazně popřel, že by Epps byl federálním informátorem.

„Byl vyslýchán FBI v Arizoně,“ řekl deníku Blischak. „Byl jsem u toho rozhovoru přítomen a jednoznačně platí, že není informátorem FBI.“

Na otázku, zda je Epps agentem nějaké vládní agentury, donucovací, zpravodajské nebo jiné, Blischak odpověděl: „Pokud vím, tak ne.“

Proč tedy představitelé ministerstva spravedlnosti nepopřeli jakékoli spojení s Eppsem?

„Jak znám FBI, nebudou se vyjadřovat tak či onak,“ řekl Blischak.

Blischak rovněž popřel existenci jakékoli dohody nebo smlouvy mezi Eppsem a FBI. Řekl, že zastupuje Eppse „pro případ, že by se stal potenciálním obžalovaným v jakékoli žalobě podané v souvislosti s tím, co se stalo 6. ledna 2021“.

Ray Epps je zobrazen vlevo dole na prvotní vývěsce FBI. Jeho fotografie byla z webových stránek FBI odstraněna. (FBI.gov / Wayback Machine)

„Spolupracovali jsme s výborem Sněmovny reprezentantů,“ řekl Blischak. „To je to, co jsme dělali.“

Deník Epoch Times se zeptal, zda byl Epps pod přísahou, když byl vyslýchán před výborem 6. ledna nebo před FBI. Blischak na tuto otázku přímo neodpověděl, místo toho vysvětlil, že když agenti FBI vyslýchají osoby, obvykle nejsou pod přísahou.

Když byl Blischak požádán o kopii přepisu rozhovoru mezi Eppsem a sněmovním výborem, který vyšetřuje události ze 6. ledna 2021, řekl, že kopie budou poskytnuty právníkům obžalovaných v souvislosti se 6. lednem.

„Mohu, ale nemám ji k dispozici. Pravděpodobně mohu, ale zatím jsem se o to nesnažil,“ řekl, když ho The Epoch Times o kopii požádaly. „Nejdřív se chci domluvit se svým klientem.“

Když byl Blischak požádán, aby charakterizoval Eppsovo jednání ve dnech 5. a 6. ledna, řekl: „(Byl tam) pouze přítomen.“

Videozáznamy však zachytily Eppse, jak několikrát nabádá protestující, aby vstoupili do Kapitolu, a také to, že s dosud neidentifikovanou osobou na místě, kde došlo k prvnímu průniku, hovoří těsně předtím, než se tato osoba začala vrhat na barikády, což mezi některými pozorovateli vyvolává otázky, zda Epps tuto osobu nabádal k tomu, aby zaútočila.

Člen Sněmovny reprezentantů Adam Schiff (demokraté) hovoří při vzpomínkách na první výročí útoku na americký Kapitol ve Washingtonu 6. ledna 2022. (MANDEL NGAN / POOL / AFP via Getty Images)

Na otázku, z jakého důvodu nebyl jeho klient obviněn, Blischak odpověděl: „Protože je nevinný! Má dobrého advokáta.“

Blischak je bývalým agentem FBI, který v letech 1974-85 pracoval v Clevelandu a poté v Arizoně.

V jeho životopise se uvádí: „V roce 1975 zahájil John W. Blischak devítiletou obohacující kariéru agenta FBI na americkém ministerstvu spravedlnosti, kterou začal v Clevelandu, a poté byl přeložen do Phoenixu. V touze po nezávislosti a nových výzvách pan Blischak dobrovolně opustil FBI a nastoupil na tříleté místo státního zástupce v úřadu státního zástupce okresu Maricopa [Arizona].“ (zdroj)

Od té doby se Blischak podle svých stránek zabývá různými trestními případy, od řízení pod vlivem alkoholu až po trestnou činnost „bílých límečků“.

Blischak význam své minulosti u FBI bagatelizoval a nepovažuje jej za střet zájmů.

Strážci zákona vycházejí z budovy FBI ve Washingtonu, 28. ledna 2019. (Mark Wilson / Getty Images)

„Není tu žádná souvislost. Je to veřejný záznam. Nemohu lhát, že jsem byl agentem FBI v letech 75-84, ale nevím o tom, že když si mě [Epps] najal, že to věděl,“ řekl Blischak deníku The Epoch Times. „Jinými slovy, neplatil si mě proto, že jsem bývalý agent FBI.“

Richard Booth, nezávislý vyšetřovatel bombového útoku v Oklahomě, řekl deníku The Epoch Times, že je běžné, že agenti FBI přecházejí do soukromé praxe z finančních důvodů. Citoval bývalého zástupce ředitele FBI Weldona Kennedyho, který ve svých pamětech psal o tom, jak mnozí agenti po přeložení do oblastí, kde jsou vyšší životní náklady, jako je New York, měli problém vyjít s penězi.

„Mnozí v FBI jsou právníci a ti jsou notoricky špatně placení, takže se nelze divit, že někdo vykonává právnickou praxi,“ řekl Booth. „Na druhou stranu to určitě vypadá podezřele.“

Mezitím Blischak řekl, že nevydal požadavek na stažení článku z webu Revolver News, který zveřejnil hloubkové průzkumy Eppsovy minulosti (zdroj), ani s webem jinak nekomunikoval.

„Vedli jsme diskuse. … Já osobně jsem se tímto aspektem nezabýval,“ řekl Blischak.

„Oni [Revolver] ho házejí proti zdi*. Vím to a právě teď mám [s Eppsem] schůzku. Asi za čtyři hodiny bude u mě v kanceláři a po té schůzce budu znát naše další plány.“

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.


Poznámka: * Výraz throwing him against the wall neboli „hodit ho proti zdi“, je narážka na starou metodu testování špaget, kdy se hodila vařená špageta na strop nebo na zeď, a pokud se přilepila, bylo to znamení, že je připravená k vyjmutí z vařící vody. Tato metafora byla původně míněna jako test, který měl zjistit, zda je něco hotovo, připraveno nebo ověřeno. V průběhu let se však změnila ve význam testu, který má zjistit, které řešení by mohlo fungovat. (zdroj)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.