Redakce Epoch Times

26. 1. 2022

Autoři článku: Harvey Risch, Paul E. Alexander, Jay Bhattacharya

Komentář

Nastal čas ukončit pandemický stav nouze. Je čas ukončit kontroly, uzavírky, omezení, plexiskla, nálepky, nabádání, vyvolávání paniky, výzvy k distancování, všudypřítomné reklamy, povinné nošení roušek, nařizování očkování.

Nechceme tím říct, že virus zmizel – omikron se stále divoce šíří a virus může kolovat navždy. Ale s normálním zaměřením na ochranu zranitelných můžeme s virem zacházet jako s lékařskou, nikoliv sociální záležitostí a zvládat ho běžnými způsoby. Vyhlášená mimořádná situace potřebuje neustálé zdůvodňování, a to nyní chybí.

V posledních šesti týdnech ve Spojených státech klesá podle CDC u kmene varianty delta – nejnovější agresivní verze infekce – jak podíl nakažených (z 60 % 18. prosince na 0,5 % 15. ledna), tak počet denně nakažených osob (z 95 000 na 2 100). Během následujících dvou týdnů bude delta klesat do té míry, že v podstatě vymizí stejně jako předchozí kmeny.

Omikron je natolik mírný, že většina lidí, dokonce i mnoho vysoce rizikových osob, se s infekcí dokáže adekvátně vyrovnat. Infekce variantou omikron není závažnější než sezónní chřipka a obecně je méně závažná. Velká část ohrožené populace ve vyspělých zemích je již očkována a chráněna proti závažnému onemocnění. Dozvěděli jsme se mnoho o užitečnosti levných doplňků stravy, jako je vitamin D, které snižují riziko onemocnění, a k dispozici je celá řada dobrých terapeutik, která zabrání hospitalizaci a úmrtí v případě, že se zranitelný pacient nakazí. A u mladších lidí je riziko závažného onemocnění – které bylo nízké již před omikronem – mizivé.

Dokonce i v místech s přísnými lockdownovými opatřeními jsou denně stovky tisíc nově registrovaných případů omikronu a nespočet neregistrovaných pozitivních případů z domácího testování. Opatření, jako je povinné nošení respirátorů a distancování, měla na přenos zanedbatelný nebo nanejvýš malý vliv. Rozsáhlé populační karantény pouze oddalují nevyhnutelné. Očkování a posilovací vakcíny šíření omikronu nezastavily; silně proočkované země, jako je Izrael a Austrálie, mají v současné době více denních případů na obyvatele než kterékoli jiné místo na světě. Tato vlna se navzdory všem mimořádným opatřením rozběhne.

Až do objevení se omikronu poskytovalo prodělání covidu značnou ochranu před následnou infekcí. Varianta omikron sice může znovu infikovat pacienty, kteří se zotavili z infekce předchozími kmeny, ale tato reinfekce má tendenci vyvolat mírné onemocnění. Je nepravděpodobné, že by se budoucí varianty, ať už se vyvinuly z omikronu nebo ne, na dlouhou dobu vyhnuly imunitě, kterou poskytla infekce omikronem. Vzhledem k všeobecnému rozšíření omikronu po celém světě budou mít nové kmeny pravděpodobně větší potíže s nalezením hostitelského prostředí kvůli ochraně, kterou populaci poskytuje rozšířená přirozená imunita díky omikronu.

Je pravda, že – navzdory mimořádným opatřením – se zvýšil počet hospitalizací a úmrtnost spojená s covidem-19. Vzhledem k tomu, že úmrtnost má tendenci následovat symptomatickou infekci přibližně o 3-4 týdny, jsme stále svědky přetrvávajících účinků kmene delta a slábnoucí imunity z vakcíny proti závažným následkům 6-8 měsíců po očkování. Těchto případů by mělo časem ubývat, protože kmen delta se s námi definitivně rozloučí. Je příliš pozdě na to, aby se jejich šíření změnilo pomocí lockdownů (pokud to vůbec kdy bylo možné).

Vzhledem k tomu, že omikron se svou mírnou infekcí směřuje ke konci, není důvod udržovat stav nouze. Uzavírky, propouštění a nedostatek personálu a přerušování školní výuky způsobily přinejmenším stejné škody na zdraví a blahobytu obyvatelstva jako virus.

Výjimečný stav není nyní ospravedlnitelný a nemůže být ospravedlnitelný ani obavami z hypotetické recidivy nějaké závažnější infekce v neznámém okamžiku v budoucnosti. Pokud by se taková nová závažná varianta vyskytla – a to se z omikronu zdá nepravděpodobné – pak bude čas diskutovat o vyhlášení výjimečného stavu.

Američané už za dva roky obětovali dost svých lidských práv a živobytí do služeb ochrany zdraví široké veřejnosti. Omikron je v oběhu, ale není to stav nouze. Stav nouze skončil. Současné vyhlášení stavu nouze musí být zrušeno. Je nejvyšší čas.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autorů a nemusí nutně odrážet názory The Epoch Times.

původního článku přeložil M. K.


O autorech:

Harvey Risch

Harvey Risch je profesorem epidemiologie na katedře epidemiologie a veřejného zdraví na Yale School of Public Health a Yale School of Medicine. Dr. Risch získal titul M.D. na Kalifornské univerzitě v San Diegu a doktorát na Chicagské univerzitě. Poté, co působil jako postdoktorand v oboru epidemiologie na Washingtonské univerzitě, byl dr. Risch před příchodem na Yaleovu univerzitu členem fakulty epidemiologie a biostatistiky na Torontské univerzitě.

Paul E. Alexander

Dr. Paul Elias Alexander je bývalý odborný asistent na McMasterově univerzitě v oblasti medicíny založené na důkazech a výzkumných metod. Je bývalým poradcem pro syntézu důkazů v rámci programu Covid Pandemic pro WHO-PAHO ve Washingtonu, D. C., a bývalý hlavní poradce pro politiku Covid Pandemic ve zdravotnictví a sociálních službách (HHS); v roce 2008 jmenován ve WHO jako regionální specialista/epidemiolog v evropské regionální kanceláři v Dánsku, 12 let pracoval pro kanadskou vládu jako epidemiolog, jmenován kanadským epidemiologem v terénu (2002-2004), v letech 2017-2019 zaměstnán ve společnosti Infectious Diseases Society of America jako školitel pro syntézu důkazů metaanalýzou systematických přehledů pro tvorbu pokynů. V současné době působí jako výzkumný konzultant pro covid-19 ve výzkumné skupině US-C19. Dr. Alexander absolvoval magisterské studium na York University v Kanadě a magisterské studium epidemiologie na University of Toronto, magisterské studium medicíny založené na důkazech na University of Oxford a doktorské studium medicíny založené na důkazech a výzkumných metodách na McMaster University v Kanadě.

Jay Bhattacharya

Jayanta Bhattacharya, vedoucí vědecký pracovník Brownstone Institute, je profesorem medicíny na Stanfordově univerzitě. Je vědeckým pracovníkem Národního úřadu pro ekonomický výzkum, vedoucím pracovníkem Stanfordského institutu pro výzkum hospodářské politiky a Stanfordského institutu Freemana Spogliho.

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.