Barbara Danza

31. 1. 2022

Onehdy jsem plnila pračku, což bylo pravděpodobně po 1 658 432té v mém životě. Oknem svítilo sluníčko, a když se začala tvořit pěna, všimla jsem si krásných růžových, modrých a fialových odstínů, které se odrážely v bublinkách. Měly perleťový nádech a z nějakého důvodu mi v tu chvíli připadaly nádherné. Přerušila jsem všechen ten kvap a dál sledovala, jak se ty krásné bublinky tvoří, když se pračka naplnila.

Možná jste někdy zažili něco podobného – okamžik, kdy jste dovolili své mysli, aby se stala plně přítomnou a soustředila se ne na to, co se stalo nebo co máte v úmyslu udělat, ale na to, co se děje právě v tu chvíli, přímo před vámi. I v těch nejjednodušších věcech je tolik krásy a radosti, pokud jsme si jich dostatečně vědomi, abychom si jich všimli.

Když jsem ten den zírala na bubliny s prádlem, začala jsem přemýšlet o všech těch věcech, které mi při tom mém rušném životě unikají. Pomalu a opatrněji než obvykle jsem vkládala prádlo do pračky. Zdálo se, že úkol opravdu netrvá o moc déle než jindy, zato moje uvažování bylo na mnohem lepším místě.

Uvažovala jsem, jaké máme s rodinou štěstí, že máme tolik oblečení, z něhož si můžeme vybírat a které potřebuje vyprat, a že máme tak skvělou pračku, která většinu úkolu udělá za nás. Musím říct, že to bylo velmi poučné praní.

Zvláště při vedení domácnosti a péči o rodinu se můžeme přesvědčit, že práce, kterou děláme, je všední a nedůležitá, jen něco, co je třeba udělat, a to co nejrychleji, abychom mohli pokračovat v životě.

Jenže tyto chvíle, tyto úkoly, to je vlastně život. Stejně snadno, jako se můžeme rozhodnout vnímat takovou práci jako obyčejnou, můžeme rozpoznat i její neobyčejnost.

Co se stane s kvalitou vašeho života a s vaším pohledem na svět, když radost a krásu najdete v tak prostých úkolech, jako je praní prádla, mytí nádobí nebo stlaní postele? Co kdybyste se přestali bát placení účtů, a místo toho to vnímali jako privilegium být správcem svých požehnání? Co kdybyste časné vstávání skutečně vítali s nesmírnou vděčností za potenciál nového dne? Co nového asi přinese?

Kdybyste do sendviče s arašídovým máslem a jablečnými plátky, který připravujete svým dětem, vlili vděčnost a lásku, mohl by chutnat lépe? Budete se více usmívat, když jim ho budete podávat? Budou vám úsměv oplácet? Zastavíte se na chvíli a uznáte, že přijde den, kdy vám bude chybět, že jim tyto sendviče připravujete? Jaký je to dar, prožít s nimi tuto chvíli právě teď?

Pokud se vám na bedrech vrší povinnosti spojené s domácností, rodinným životem a dalšími nutnostmi, vyzývám vás, abyste odložili svoje stěžování si, zbavili se zášti, že toho na sebe musíte tolik vzít, a místo toho se kochali krásou a radostí tohoto života plného barev a rozmanitosti, příležitostí ke zdokonalování a tvořivosti a také výsady, že máte přiděleno vykonávat důležitou práci, jakou je podpora rodiny, udržování domácnosti a péče o své blízké.

Krása života se skutečně skrývá v jednoduchých věcech.

Zdroj: https://www.theepochtimes.com/finding-beauty-in-the-little-things_4230354.html

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.