Jack Phillips

28. 2. 2022

Bidenova administrativa uvalila nové sankce na ruskou centrální banku, její Fond národního blahobytu a ministerstvo financí, uvedlo americké ministerstvo financí v tiskové zprávě.

Tyto kroky účinně zakazují Američanům obchodovat s těmito ruskými subjekty.

Ministerstvo financí konkrétně uvedlo, že tento krok, oznámený v pondělí, zakazuje „osobám ze Spojených států provádět transakce s Centrální bankou Ruské federace, Fondem národního blahobytu Ruské federace a Ministerstvem financí Ruské federace“.

„Tato opatření účinně znehybňují veškerá aktiva Centrální banky Ruské federace držená ve Spojených státech nebo americkými osobami, ať už se nacházejí kdekoli,“ uvádí se v prohlášení.

V reakci na to ruská centrální banka pozastavila měnové intervence na podporu rublu, uvedla v pondělí šéfka regulátora Elvira Nabiullina pro státní televizi RT. Nabiullina uvedla, že regulátor nemůže tyto akce provádět kvůli zmrazení aktiv ze strany EU a Spojených států.

„Vzhledem k omezením na používání devizových rezerv v dolarech a eurech jsme dnes žádné intervence neprovedli. Vláda oznámila rozhodnutí zavést povinný prodej 80 procent příjmů z vývozu,“ sdělila Nabiullina. „Tato opatření zajistí rovnoměrnou nabídku deviz na domácím devizovém trhu, aby byly uspokojeny potřeby dovozců a občanů. Zároveň přijímáme řadu kroků k omezení vývozu kapitálu nerezidenty.“

Den po ruské invazi na Ukrajinu oznámil prezident Joe Biden, že uvalí sankce na další ruské banky, ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho nejbližší okolí a ruský státní dluh.

Současně státy Evropské unie a další země uvalily vlastní sankce a ekonomické postihy vůči ruským aktivům. O víkendu EU zablokovala vstup všech ruských letadel do svého vzdušného prostoru a zakázala vysílání RT a Sputnik News, dvou ruských státem podporovaných médií.

„Bezprecedentní opatření, která dnes přijímáme, významně omezí schopnost Ruska využívat aktiva k financování svých destabilizujících aktivit a zaměří se na finanční prostředky, na nichž závisí Putin a jeho nejbližší okolí, které by umožnily jeho invazi na Ukrajinu,“ uvedla americká ministryně financí Janet Yellenová. „Dnes v koordinaci s partnery a spojenci plníme klíčové závazky, které mají omezit přístup Ruska k těmto cenným zdrojům.“

V telefonátu s novináři vysoký představitel Bidenovy administrativy uvedl, že pondělní sankce proti ruské centrální bance byly provedeny proto, že se představitelé Kremlu „pokoušeli přesunout aktiva a od pondělního rána bude docházet k velkému úniku aktiv z institucí po celém světě“.

Zatímco sankce budou Rusko a Putina neustále izolovat, není jasné, jak Kreml zareaguje. Během nedělního projevu Putin uvedl, že povolil nasazení strategických obranných sil své země, které dohlížejí na část rozsáhlého arzenálu ruských jaderných zbraní.

Zdroj.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.