Mimi Nguyen Ly

9. 3. 2022

Pentagon pozdě večer 8. března uvedl, že plán Polska na vyslání stíhacích letounů je neudržitelný, poté, co polské ministerstvo zahraničí oznámilo, že rozmístí stíhačky MiG-29 na letecké základně amerického letectva Ramstein v Německu „a dá je k dispozici vládě Spojených států amerických“.

Nasazení 28 letounů MiG-29 bude okamžité a bezplatné, dodalo ministerstvo zahraničí. „Polsko zároveň žádá Spojené státy, aby nám poskytly použité letouny s odpovídajícími operačními schopnostmi,“ uvedlo v prohlášení.

Polská vláda rovněž vyzvala ostatní členské země NATO, které vlastní letouny MiG-29, aby své stroje převedly do Spojených států.

Tiskový tajemník Pentagonu John F. Kirby ve svém prohlášení z 8. března pozdě večer uvedl: „Vyhlídka na to, že stíhací letouny ,k dispozici vládě Spojených států amerických‘ odlétají ze základny USA/NATO v Německu do vzdušného prostoru, o který se vede spor s Ruskem kvůli Ukrajině, vyvolává vážné obavy pro celou alianci NATO.“

„Jednoduše nám není jasné, že pro to existuje věcné opodstatnění. Budeme pokračovat v konzultacích s Polskem a našimi dalšími spojenci v NATO o této otázce a obtížných logistických výzvách, které představuje, ale nevěříme, že polský návrh je obhajitelný,“ uvedl.

Kirby sdělil, že Spojené státy jsou v této záležitosti „nyní v kontaktu“ s polskou vládou.

„Jak jsme již řekli, rozhodnutí o tom, zda předat letouny vlastněné Polskem Ukrajině, je v konečném důsledku na polské vládě,“ poznamenal. „Budeme pokračovat v konzultacích s našimi spojenci a partnery ohledně naší pokračující bezpečnostní pomoci Ukrajině, protože ve skutečnosti polský návrh jen vzbuzuje některé složitosti…“

Již dříve 8. března náměstkyně ministra zahraničí pro politické záležitosti Victoria Nulandová sdělila zákonodárcům, že oznámení polské vlády o vyslání stíhaček „s námi nebylo předem konzultováno“. Uvedla, že se o návrhu dozvěděla, když jela svědčit o ukrajinské krizi před senátní výbor pro zahraniční vztahy.

Od eskalace konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou 24. února Ukrajina požádala své západní spojence o vyslání stíhacích letounů a zbraní a o zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou.

Šéf NATO a představitelé Bílého domu uvedli, že o bezletové zóně neuvažují, protože by to znamenalo, že letadla NATO nebo USA by sestřelovala ruská letadla.

Ruský prezident Vladimir Putin 5. března prohlásil, že jakákoli země, která by nad Ukrajinou zavedla bezletovou zónu, by byla považována za vstupující do konfliktu.

Ruské ministerstvo obrany rovněž 6. března prohlásilo, že každá země, která nechá letadla provozovaná Ukrajinci útočit na ruskou armádu z území této země, bude považována za vstupujícího do konfliktu.

NATO ani Evropská unie nechtějí být považovány za přímého účastníka rusko-ukrajinského konfliktu.

Polský prezident Andrzej Duda již dříve 1. března uvedl, že NATO nebude přímo přesouvat letadla do ukrajinského vzdušného prostoru. „Nepošleme na Ukrajinu žádná letadla, protože by to otevřelo vojenské vměšování do ukrajinského konfliktu,“ řekl. „Do tohoto konfliktu se nezapojíme. NATO není účastníkem tohoto konfliktu.“

Spojené státy rovněž nemají v plánu přímo převádět letadla na Ukrajinu.

Spojené státy 6. března naznačily, že zvažují návrh, podle kterého by Polsko dodalo Ukrajině letouny MiG-29 a na oplátku by obdrželo americké F-16. Ukrajinští piloti jsou vycvičeni k létání na letounech MiG-29, které byly poprvé vyrobeny v 70. letech minulého století v Sovětském svazu.

Podle návrhu by Polsko dodalo stíhačky na americkou základnu v Německu, kde by byly přebarveny a převezeny do země mimo NATO a Evropskou unii; ukrajinští piloti by se pak přemístili na Ukrajinu, kde by s nimi létali.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken 6. března v rozhovoru pro CBS News uvedl, že návrh „dostává zelenou“. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomas-Greenfieldová to téhož dne zopakovala v rozhovoru pro televizi ABC.

„Tuto otázku jsme úzce konzultovali s polskou vládou i s našimi dalšími spojenci v NATO. V žádném případě jsme se nebránili tomu, aby polská vláda poskytla tato letadla Ukrajině, a jak jste poznamenal, pracujeme na tom, abychom zjistili, jak je můžeme zpětně nahradit,“ řekla tehdy Thomas-Greenfieldová.

Bývalí členové NATO ze sovětského bloku Bulharsko a Slovensko mají ve svých vzdušných silách stále stíhačky sovětské výroby. Ukrajinský parlament již dříve 1. března prohlásil, že Polsko, Slovensko a Bulharsko posílají své ruské stíhačky MiG-29. Představitelé obrany Bulharska a Slovenska od té doby upřesnili, že takový dar neplánují.

Na této zprávě se podíleli Bill Pan, Jack Phillips, Katabella Roberts a The Associated Press.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.