Katabella Roberts

7. 3. 2022

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že Rusko se chystá bombardovat Oděsu, strategicky důležité přístavní město na jihu Ukrajiny s téměř milionem obyvatel.

„Chystají se bombardovat Oděsu. Oděsu!“ uvedl ukrajinský prezident v neděli ve svém videoposelství.

„Rusové do Oděsy vždycky jezdili. V Oděse vždy cítili jen teplo. Pouze upřímnost. A co teď? Bomby proti Oděse? Dělostřelectvo proti Oděse? Rakety proti Oděse?“ dodal.

„Bude to válečný zločin. Bude to historický zločin,“ zdůraznil a zároveň vyzval ruský lid, aby se rozhodl „mezi životem a otroctvím“.

Ruské ozbrojené síly před 11 dny poprvé vtrhly na sousední Ukrajinu a během prvního týdne obklíčily několik ukrajinských měst a zařízení.

Od té doby ruská armáda obsadila město Cherson, klíčový přístav u Černého moře a řeky Dněpr, a ostřelovala přístav Mariupol. A to i přesto, že se Ukrajinci pokoušeli uprchnout humanitárními koridory zřízenými pro evakuaci civilistů.

Bombardována a ostřelována byla řada dalších měst a OSN se domnívá, že v důsledku pokračující války uprchlo z Ukrajiny přibližně 1,2 milionu lidí.

Ruské síly se však setkaly se silným odporem ukrajinské armády, zejména na předměstí ukrajinského hlavního města Kyjeva.

Vojenské síly Moskvy také dosud nedobyly Oděsu, kosmopolitní přístav na jižním pobřeží Ukrajiny a čtvrté největší město v zemi, které je domovem jak ukrajinsky, tak rusky mluvících obyvatel a rovněž i bulharské a židovské menšiny.

Místní obyvatelé a úředníci však očekávají brzký útok, protože některé ruské jednotky postupují na západ směrem k Chersonu, který leží na cestě k Oděse.

„Očekáváme útok od moře a také očekáváme útok z oblasti Mikolajeva, protože se tam již přesouvají,“ sdělil deníku The Times starosta města Gennadij Truchanov.

Epoch Times Photo
Žena v evakuačním vlaku se dívá na svého partnera, který zůstává na nástupišti na hlavním nádraží v Oděse, 6. března 2022. (Bulent Kilic / AFP via Getty Images)

Ze strategického hlediska by ovládnutí Oděsy umožnilo Rusku odříznout Ukrajinu od moře, čímž by se země, která je do značné míry závislá na vývozu přes moře, ocitla bez tohoto strategického přístupu. Zároveň by si tím Rusko vytvořilo pozemní most s Krymem a Ruskem okupovaným Podněstřím.

Ruští představitelé se k tomu, zda plánují útok na Oděsu, dosud nevyjádřili.

„Již několik dní visí ve vzduchu, že tato možnost existuje – že ruské síly, které rozšiřují své zisky severně od Krymu, přes Cherson a dále přes město Mikolajev, se mohou pokusit zdvojnásobit svůj útok na Oděsu a spojit se s námořním výsadkem složek černomořské flotily, které se tam již několik dní vznášejí na obzoru,“ uvedl Jonah Hull z Al Džazíry.

„O tom se mluvilo – zda Zelenskyj odkazuje na konkrétní zpravodajské informace, nebo ne, není jasné,“ dodal Hull.

V pondělí se rovněž uskuteční třetí kolo jednání mezi Ruskem a Ukrajinou, oznámil na Facebooku ukrajinský vyjednavač David Arahamia, který je zároveň vedoucím parlamentní frakce strany ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Obě země se ve čtvrtek v rámci druhého kola jednání dohodly na zřízení humanitárních koridorů, které by umožnily bezpečnou evakuaci civilistů z Mariupolu a Volnovachy.

Evakuace Mariupolu však byla zastavena poté, co ruské síly údajně porušily příměří.

Mariupolská městská rada v sobotu v prohlášení na Telegramu uvedla, že evakuace byla odložena, a vyzvala obyvatele, aby hledali bezpečí v protiatomových krytech.

„Vzhledem k tomu, že ruská strana nedodržuje dohodu o příměří a pokračuje v ostřelování Mariupolu a jeho okolí, je z bezpečnostních důvodů evakuace obyvatelstva odložena,“ uvedla rada.

Během svého videoposelství v neděli večer Zelenskyj vyzval k míru a vzkázal obyvatelům Ruska: „Je to doba, kdy ještě můžete zvítězit nad zlem.“

„Jsme Ukrajinci. Potřebujeme mír. Chceme mír. A pro ruské občany to není jen boj za mír na Ukrajině, ale i za váš mír a vaši svobodu. Dříve jste to viděli. Znali jste prosperitu… Pokud teď budete mlčet, pak za vás bude mluvit jen vaše chudoba,“ dodal Zelenskyj.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).