Trevor Loudon

31. 3. 2022

Největší zbraní komunismu nejsou jaderné zbraně nebo propaganda, ale mírové hnutí, říká spisovatel, moderátor a odborník na komunismus Trevor Loudon v pořadu Counterpunch na Epoch TV.

„Mír“ jako zbraň komunistů se podle Loudona datuje již do období V. I. Lenina. „Pomozte revoluci, pomozte nám svrhnout cary. Dáme vám mír, chléb a půdu,“ znělo proslulé Leninovo heslo, kterým se komunisté snažili motivovat lidi, aby se zapojili do komunistického hnutí.

Co však komunisté míní slovem „mír“?

Komunisté vždy rádi hovoří o míru a demokracii, říká Loudon. Pro nekomunisty mír znamená absenci války, pro komunisty to však znamená období, kdy zvítězí komunismus. Hnacím motorem konfliktu ve světě je třídní boj a tento boj skončí až spolu s vítězstvím komunismu. Až tehdy nastane komunisty proklamovaný „mír“.

Demokracie, další důležitý termín, neznamená pro komunisty vládu zákona či zastupitelskou vládu nebo vládu většiny. Pro většinu lidí je demokracie synonymem svobody. Pro komunisty znamená demokracie „vládu lidu“. Kdo jsou však zástupci lidu? No přeci komunisté. Demokracie tedy v komunistickém pojetí neznamená nic jiného než vládu komunistů, říká Loudon.

V duchu této logiky je tedy komunistické „mírové hnutí“ navrženo tak, aby oslabilo antikomunismus. Jeho cílem je odzbrojit antikomunismus a rozdělit všechny síly, které komunismu oponují, dodává Loudon.

V roce 1950 z popudu sovětských komunistů vznikla Světová rada míru (The World Peace Council), velká organizaci s pobočkami po celém světě. Prvním cílem bylo bojovat proti zapojení USA a Západu v korejské válce, tak aby korejští komunisté zvítězili. Dalším velkým tématem bylo jaderné odzbrojení USA, aby Sověti mohli porazit Západ. Později rada iniciovala také kampaně proti vietnamské válce a proti NATO. Rada rovněž úzce spolupracuje s Mezinárodní federací pro mír a usmíření, což je iniciativa Ruské federace.

Světová rada míru a její pobočky a přidružené organizace dodnes působí coby prostředníci při šíření rozličných komunistických myšlenek, které mají původ v Rusku nebo Číně. Komunisté napříč různými zeměmi rovněž nadále podporují iniciativy na jaderné odzbrojení a tzv. boj s fašismem.

Když v roce 2014 vpadli Rusové na východní Ukrajinu, britská komunistická strana založila iniciativu nazvanou Solidarita s antifašistickým odporem na Ukrajině v čele s Alexem Gordonem a Andrew Murrayem. Podle narativu této iniciativy byly oblasti na Ukrajině, které ovládli Rusové, „antifašistické“ a podařilo se jim odtrhnout od ukrajinských „fašistů“. Tento narativ můžeme vidět velmi silně i v právě probíhajícím konfliktu.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“