Jack Phillips

28. 3. 2022

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že se Západ snaží „zrušit“ [1] ruskou kulturu, včetně velkých ruských skladatelů a spisovatelů.

„Dnes se snaží zrušit tisíc let starou zemi,“ řekl Putin podle ruských státních médií na televizní konferenci.

„Mluvím o postupující diskriminaci všeho, co je spojeno s Ruskem, o tomto trendu, který se rozvíjí v řadě západních států za plného souhlasu a někdy i s podporou západních elit,“ řekl Putin a pokračoval prohlášením, že „z příslovečné ,kultury rušení‘ [1] se stalo zrušení kultury“.

Projev ruského vůdce přichází v době, kdy Moskva vstupuje do druhého měsíce války na Ukrajině. Od začátku konfliktu 24. února západní země uvalily přísné sankce na ruskou ekonomiku, samotného Vladimira Putina a další vrcholné představitele Kremlu.

Objevily se také zprávy o stahování některých klasických děl Pjotra Iljiče Čajkovského, Dmitrije Šostakoviče a Sergeje Rachmaninova z představení orchestrů, přestože tito skladatelé zemřeli již mnoho desetiletí před dnešní válkou na Ukrajině.

Během televizní konference Putin prohlásil, že proti těmto ruským skladatelům a spisovatelům probíhá kampaň.

„Takzvaná ,kultura rušení‘ se změnila na ,zrušení kultury‘. Z koncertních programů se vymazávají [skladatelé] Čajkovskij, Šostakovič a Rachmaninov. Ruští spisovatelé a jejich knihy se také zakazují. Takovou masivní kampaň na likvidaci nežádoucí literatury prováděli naposledy nacisté v Německu před téměř 90 lety,“ řekl podle státních médií během projevu ruský prezident.

Detail z portrétu Pjotra Iljiče Čajkovského, 1893, autor Nikolaj Dmitrijevič Kuzněcov. Treťjakovská galerie. (PD-US)

Cardiffská filharmonie ve Walesu počátkem tohoto měsíce zrušila představení Čajkovského kvůli konfliktu na Ukrajině s vysvětlením, že jeho „Předehra 1812“ má militaristický charakter, ačkoli byla složena téměř před 150 lety. Jedna z italských univerzit se také pokusila zrušit výuku klasika ruského románu Fjodora Dostojevského.

Ve svém projevu se však Vladimir Putin nezmínil o rozsáhlých snahách bývalého Sovětského svazu cenzurovat veškeré tištěné materiály, včetně poezie, beletrie, kinematografie, televizního a rozhlasového vysílání a dalších.

Cenzoři tehdejší vládnoucí komunistické strany také zakázali řadu knih ruských spisovatelů, včetně disidenta a kritika režimu Alexandra Solženicyna, o kterém je známo, že strávil desítky let ve vězeňském systému sovětských pracovních táborů zvaných gulag. O těchto táborech napsal známou knihu Souostroví gulag.

Během svého projevu se Putin zmínil o autorce Harryho Pottera J. K. Rowlingové a řekl, že stejní jedinci, kteří jdou po krku ruské kultuře, se snažili „zrušit“ i Rowlingovou, protože „se … nelíbila příznivcům takzvaných genderových svobod“. (zdroj)

Putin narážel na událost, kterou v prosinci 2021 sledoval průzkum Rasmussenu, který ukázal že 75 % dospělých Američanů souhlasí s vyjádřením J. K. Rowlingové, že existují pouze dvě pohlaví. Rodiče také nechtějí, aby školy učily děti o pohlaví a sexualitě bez jejich souhlasu. (zdroj)

Rowlingová se však na Twitteru distancovala od Putina a zveřejnila článek, který je kritický vůči Kremlu a jeho zacházení s vězněným opozičním vůdcem Alexejem Navalným. V dlouhodobém rozporu s ruským prezidentem je také ruský šachový mistr Garry Kasparov.

Tato zpráva byla sestavena částečně ze zpravodajství agentury Reuters.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.


[1] Ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu naráží na pojem „cancel culture“, neboli „kultura rušení“, což je označení pro moderní formu ostrakismu, vytlačování jedince ze sociálních nebo profesionálních kruhů. Ti, kteří jsou vystaveni této formě vyloučení, mají být takzvaně „zrušeni“ (anglicky: cancelled). Výraz se obvykle využívá ve spojení s progresivními hnutími, která jsou mnohdy takzvaně anti-tradiční a vystupují proti konzervativním jedincům a hodnotám.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."