Severoatlantická aliance (NATO) oznámila, že se začne prakticky i politicky angažovat v asijsko-pacifickém regionu s ohledem na rostoucí vliv a nátlak Pekingu v této oblasti. Jako varovný signál vnímá také skutečnost, že Komunistická strana Číny nebyla ochotna odsoudit ruskou invazi na Ukrajinu.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg ve svém projevu po zasedání ministrů zahraničních věcí NATO 7. dubna uvedl, že globální důsledky ukrajinského konfliktu přiměly organizaci k tomu, aby zintenzivnila svou spolupráci s asijsko-pacifickými partnery.

„Viděli jsme, že Čína není ochotna odsoudit ruskou agresi. A Peking se připojil k Moskvě a zpochybňuje právo národů zvolit si vlastní cestu,“ řekl Stoltenberg. „To je pro nás všechny vážná výzva. A o to důležitější je, abychom se spojili a chránili naše hodnoty.“

NATO a jeho asijsko-tichomořští partneři – Austrálie, Japonsko, Nový Zéland a Korejská republika – se sešli v Bruselu, aby jednali o mezinárodní podpoře Ukrajiny.

Stoltenberg uvedl, že se shromáždění ministři zahraničí shodli na tom, že příští briefing strategické koncepce NATO, který by měl být dokončen pro červnový summit v Madridu, musí přinést odpověď na to, jaký bude jejich vztah k Rusku v budoucnu a jak poprvé zohlední, že jejich bezpečnost je ovlivněna rostoucím vlivem a nátlakovou politikou Číny.

„NATO a naši asijsko-pacifičtí partneři se nyní dohodli na zintenzivnění naší praktické a politické spolupráce v několika oblastech, včetně kybernetiky, nových technologií a boje proti dezinformacím,“ uvedl. „Budeme také těsněji spolupracovat v dalších oblastech, jako je námořní bezpečnost, změna klimatu a odolnost. Protože globální výzvy vyžadují globální řešení.“

Austrálie oznámila spolupráci s NATO

Zpráva o angažmá v Tichomoří přichází v době, kdy australská ministryně zahraničí Marise Payneová oznámila, že Austrálie bude spolupracovat s NATO s cílem pomoci organizaci lépe čelit hybridním hrozbám a dezinformacím a posílit podporu NATO ze strany Austrálie.

Payneová 7. dubna uvedla, že Austrálie bude spolupracovat s Centrem excelence NATO pro strategickou komunikaci (SCCE), aby prohloubila australský vhled do strategických komunikačních a bezpečnostních výzev, kterým čelí NATO, spojenci NATO a partneři.

„Důležitost zlepšení strategické komunikace podtrhlo Rusko používáním dezinformací a propagandy během své nezákonné a nevyprovokované války proti Ukrajině,“ řekl Payne. „Nabídneme Centru jasný pohled na geostrategickou dynamiku v Indopacifiku a její důsledky pro NATO.“

SCCE, které sídlí v lotyšské Rize, je mezinárodní vojenská organizace, která byla akreditována NATO, ale je oddělena od velitelské struktury NATO. Jejím zaměřením je přispívat ke zvyšování strategických komunikačních schopností mezi členskými státy NATO a dalšími spojeneckými zeměmi.

Austrálie je partnerem NATO s rozšířenými možnostmi, což znamená, že spolupracuje na zvyšování interoperability, účastní se vojenského výcviku a cvičení NATO a sdílí informace o otázkách společného zájmu.

Podle Payneové bude spolupráce zahájena vysláním jednoho australského úředníka do SCCE, odkud bude Austrálie následně pracovat na boji proti dezinformacím a dalším hybridním hrozbám.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.