Ivan Pentchoukov

17. 6. 2022

Prezident Barack Obama (Demokraté) v říjnu 2016 schválil prohlášení americké zpravodajské komunity, která obvinila Rusko z krádeže e-mailů z Demokratického národního výboru (DNC). Prohlášení schválil, přestože americká vláda nezískala obrazy serverů DNC, které jsou klíčové pro zjištění, zda se Moskva vůbec na krádeži podílela.

Z e-mailů FBI, které byly nedávno zveřejněny během soudního procesu s právníkem DNC Michaelem Sussmannem, vyplývá, že úřad FBI si ještě 13. října 2016 vyžádal i s obrazy serverů DNC. Tyto soubory, jež se rovnají virtuální kopii údajného místa činu, pořídila soukromá kyberbezpečnostní firma CrowdStrike.

7. října, šest dní předtím, než společnost CrowdStrike souhlasila s odesláním obrazů serverů FBI, vydalo Ministerstvo vnitřní bezpečnosti (DHS) a Úřad ředitele národních zpravodajských služeb (ODNI) prohlášení, v němž obvinilo Rusko z hackerských útoků na americké politické organizace a z šíření e-mailů údajně ukradených prostřednictvím tohoto útoku.

Podle tehdejšího ministra DHS Jeha Johnsona bylo prohlášení schváleno a podpořeno tehdejším prezidentem Barackem Obamou.

„Prezident toto prohlášení schválil. Vím, že chtěl, abychom to prohlášení vydali. Takže to bylo zcela určitě prohlášení vlády Spojených států, nejen Jima Clappera a mne,“ řekl Johnson v červnu 2017 výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů s odkazem na tehdejšího ředitele národních zpravodajských služeb Jamese Clappera.

DHS, ODNI ani úřad Baracka Obamy na žádosti o komentář nereagovaly.

V prohlášení ze 7. října 2016 se uvádí, že americká zpravodajská komunita, která se skládá z více než tuctu agentur včetně FBI, je „přesvědčena, že ruská vláda řídila nedávné kompromitace e-mailů amerických osob a institucí, včetně amerických politických organizací“.

„Nedávné zveřejnění údajných hacknutých e-mailů na stránkách, jako DCLeaks.com a WikiLeaks, osobou vystupující v online prostoru jako Guccifer 2.0, odpovídá metodám a motivacím snah řízených Ruskem,“ uvádí se v prohlášení.

Absence obrazů disku serverů v době zveřejnění prohlášení zdůrazňuje otázku, na základě čeho zpravodajská komunita zjistila, že se jedná o zapojení Ruska.

Dne 31. srpna 2016 poskytla společnost CrowdStrike FBI zprávu o hackerském útoku na DNC. Zvláštní agent FBI, který zprávu posuzoval, ji podle zprávy senátního výboru pro zpravodajské služby o vyšetřování ruského útoku označil za „silně redigovanou“. Zástupce ředitele FBI James Trainor byl redigováním tak rozladěn, že „pochyboval o její úplnosti, protože věděl, že ji přezkoumali externí poradci“.

Externí poradce, na kterého se zpráva odvolává, byl zcela jistě Sussmann, který sloužil jako kontaktní osoba DNC pro všechny záležitosti související s jakýmkoliv zásahem do počítačových systémů.

Minulý měsíc byl Sussmann zproštěn jednoho z obvinění, konkrétně, že lhal FBI o tom, zda zastupuje kampaň Hillary Clintonové, když předával FBI bílou knihu, která tvrdila, že existuje spojení mezi tehdejším prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem a Ruskem.

Agenti FBI, kteří Sussmannův dokument během 24 hodin prověřovali, shledali tvrzení v něm obsažená jako nepodložená.

Ještě 30. září 2016, tedy týden před zveřejněním prohlášení obviňujícím Rusko z hackerského útoku, FBI požadovala kopie zpráv CrowdStrike bez redakčních úprav. Jak vyplývá z dalšího e-mailu zveřejněného jako důkazní materiál v soudním procesu v případu Sussman, toho dne agent FBI Adrian Hawkins vydal žádost o kopie neredigovaných zpráv CrowdStrike jako prioritní požadavek č. 1 adresovaný DNC.

Podle vládního soudního spisu v případu Rogera Stonea FBI nikdy neobdržela neredigované zprávy. Podle spisu právníci DNC sdělili prokurátorům, že žádné redigované informace ve zprávách CrowdStrike nepřipisují útok ruským aktérům.

Zvláštní vyšetřovatel Robert Mueller tvrdí, že k hackerskému útoku na DNC, při kterém byly ukradeny e-maily, došlo mezi 25. květnem a 1. červnem 2016. Toto časové rozmezí je významné, protože společnost CrowdStrike od té doby sdělila deníku The Epoch Times, že v tomto časovém rozmezí nebyly systémy DNC vůbec hackovány.

Od prvního týdne svého zapojení, které začalo 1. května 2016, společnost Crowdstrike nasadila v počítačové síti tohoto výboru 200 senzorů a dalších prvků protiintervenční technologie.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by v počítačové síti DNC nebo v počítačích chráněných nástrojem CrowdStrike Falcon došlo k jakémukoliv narušení,“ uvedla společnost v srpnu 2020 pro deník The Epoch Times.

Prezident společnosti CrowdStrike Shawn Henry, který stál v čele dohledu v záležitosti narušení počítačové integrity systémů DNC, řekl kongresovým vyšetřovatelům, že jeho společnost nemá konkrétní důkazy o tom, že by došlo k odcizení jakýchkoli e-mailů.

„Máme indicie, že došlo k exfiltraci dat [1]. Nemáme sice konkrétní důkazy, že data z DNC byla exfiltrována, ale máme indicie, že exfiltrována byla,“ řekl Henry zákonodárcům 5. prosince 2017.

Údajné hackerské útoky na DNC spolu s následným zveřejněním e-mailů výboru byly spojovacím článkem obvinění Donalda Trumpa ze spolčení s Ruskem, která používali členové Demokratické strany, a která sužovala vládu prezidenta Donalda Trumpa po celou dobu jeho administrativy.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil P. M.


Poznámky: [1] Exfiltrace dat (neboli „extruze dat“) je neoprávněný přenos dat z počítače. Přenos dat může být ruční někdo s fyzickým přístupem k počítači nebo automatizovaný, prováděný prostřednictvím malwaru v síti. Exfiltrace nebo tunelování dat zahrnuje kódování zpráv v dotazech a odpovědích Domain Name System (DNS), aby se zabránilo detekci. Lze je použít k legitimním účelům, ale také k exfiltraci citlivých dat. (zdroj)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.