Milan Kajínek

20. 6. 2022

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP09) na Twitteru uvedla, že organizace Aliance pro rodinu, která mimo jiné hájí tradiční manželský svazek muže a ženy jako nejlepší základ pro děti a rodinu, je přímo napojena na Putinův režim. Ministryně nakonec svůj výrok smazala s vysvětlením, že „vycházela z chybných informací, které si nedostatečně ověřila“.

„Omlouvám se za vyjádření, které jsem použila, odkaz na sociálních sítích jsem smazala,“ uvedla ministryně Langšádlová. „Svoji chybu uznávám, a ještě jednou se za ni veřejně omlouvám.“

Výrok paní ministryně přišel v době, kdy se v parlamentu znovu střetávají dva silné kulturní proudy, aby diskutovaly nad tématy manželství, rodiny a právem dětí na otce a matku.

Jak je z řady předchozích případů po celé Evropě známo, levicové a progresivní organizace v současné době silně protlačují takzvanou „progresivní politiku“, která má nahradit tradiční pohledy na rodinu, manželství nebo dokonce na pohlaví člověka.

Zatímco zastánci tradic si přejí ponechat definici manželství jako svazek muže a ženy, progresivní hnutí, které v české politice největší měrou reprezentují Piráti a STAN, se snaží změnit v zákonu jeho definici na „svazek dvou osob“.

Progresivci tím chtějí otevřít cestu pro homosexuální a lesbické svazky. Konzervativní politici a veřejnost upozorňují na to, že se nejedná pouze o rozšíření institutu manželství mimo svazek muže a ženy, ale i změnu mnoha dalších kulturních a právních principů společnosti.

Někteří hovoří o tom, že takový krok povede ke změnám učebnic pro děti, jiní pokazují na ambice homosexuálních skupin získávat děti do péče prostřednictvím adopcí a nebo náhradním mateřstvím. Náhradní mateřství využívá vědecké znalosti a obchází přirozený akt plození a odnošení dětí jejich matkou. V praxi se to již řadu let provádí v USA, ale i v Evropě.

Homosexuální pár mužů si koupí vajíčko od dárkyně, na což již existují katalogy dárkyň poskytované firmami, které náhradní mateřství zprostředkovávají. Koupené vajíčko nechají laboratorně oplodnit svými spermiemi a takto oplodněné vajíčko se potom vloží do dělohy ženě, která plod za peníze odnosí a po porodu jej předá „objednatelům“.

Protože se jedná o obchodní vztah, kritikové takovéhoto způsobu rození dětí jej označují za „obchodování s dětmi“ a poukazují na to, že takovému dítěti vezmou identitu i právo na to mít svoji matku. Toto dítě má technicky dvě matky: dárkyni vajíčka a „nosičku“, které jej odnosila ve své děloze a porodila (často ženy z Ukrajiny nebo Afriky a podobně), ale vychovávají jej dva tatínkové, kteří si za její „vytvoření“ tučně zaplatili.

Obvinění proti Alianci pro rodinu, o kterým hovořila paní ministryně Langšáglová, mají kořeny u levicových novinových listů v Polsku, které byly soudně přinuceny stáhnout svá tvrzení o napojení konzervativních projektů jako je Ordo luris, spolupracující s Aliancí pro rodinu. Není náhoda, že se na české mediální scéně tato obvinění objevila právě v době, kdy se v parlamentu jedná o zákonu, který má změnit význam manželství a umožnit stejnopohlavní manželství.

Co s tím má co dělat Putin?

Proč by měl Putin financovat konzervativní projekty v Evropě? Jak k takové konstrukci může někdo dospět? Paradoxně bude na vině do určité míry samotná ruská propaganda, protože prezident Ruské Federace Vladimír Putin se profiluje jako křesťan (pravoslavné církve) a ochránce tradičních hodnot. Nakolik je skutečně křesťanem nebo ochráncem tradičních hodnot, rozebíral v programu Epoch TV například expert na komunistická hnutí Trevor Loudon. Více…

Nehledě na to, jak je na tom sám Vladimír Putin, podle Loudona využívají ruské zpravodajské služby roky budovanou a rozsáhlou síť kontaktů, bloggerů a komentátorů k tomu, aby šířili různé narativy a propagandu. Jedním z přístupů je podle Loudona využívání konzervativních lidí, hnutí a politiků na Západ, k jejich neutralizování nebo náklonnosti vůči Rusku.

V Evropě není tajemství, že politika Evropské unie, respektive Evropské komise, je velice progresivní a konzervativní část veřejnosti je s těmito postupy v rozporu. To samotné však neznamená, že každý konzervativní občan nebo konzervativní projekt je automaticky v nějaké náklonnosti vůči režimu Ruské federace nebo Vladimíru Putinovi.

Co se týče mediálních útoků, které pocházejí od polského levicového listu Gazeta Wyborcza, který ve svých článcích psal o údajném napojení polského Institutu Ordo Iuris na ruské finance, soud Institut od pomluv levicového listu očistil a web článek stáhnul.

Spolek Ordo Iuris a česká Aliance pro rodinu jsou součástí evropského konzervativního uskupení Aliance za společné dobro (Alliance for the Common Good). Zde leží také ono údajné „financování“ Aliance pro rodinu skrze Ordo luris z Moskvy.

Zástupci Alliance for the Common Good.

Mezinárodní organizace Alliance for the Common Good tvoří celkem pět uskupení: Ordo Iuris (Polsko), Nazione Futura (Itálie), Institut lidských práv a rodinné politiky (Slovensko), Alapjogokért Központ (Maďarsko), Aliance pro rodinu (Česká republika).

„Ambicí Aliance za společné dobro je nejen akademická spolupráce, ale především společné podnikání praktických politických kroků k ochraně rodiny a hodnot, které formovaly evropskou civilizaci,“ uvedla Jana Jochová, předsedkyně Aliance pro rodinu.

„Chceme hájit autonomii rodiny v mezinárodních organizacích, kde byl pojem lidských práv ukraden pro čistě politické cíle a společenskou revoluci. Budeme prosazovat práva rodin a základních práv dětí na matku a otce,“ říká Jochová.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.