Conan Milner

15. 7. 2022

Nejdřív si vyčistěte mysl. Zbavte se pochybností a posedlosti se za něčím honit. Zklidněte se.

Meditace je jednoduchá myšlenka, ale naučit se ji v praxi je náročné. Ve světě, který překypuje neustálým rozptýlením, vyžaduje rozvíjení schopnosti udržet si čistou mysl obětavé úsilí. Ti, kdo tuto tajemnou disciplínu praktikují, však tvrdí, že úsilí, které do ní vkládají, stojí za to.

Osvícení je již dlouho cílem meditace, ale laťka obvykle nezačíná tak vysoko. Dnes se meditace často propaguje jako způsob relaxace bez použití drog, snížení stresu a zlepšení duševního soustředění. Řada studií potvrzuje zdravotní přínosy meditace a někteří lékaři ji doporučují.

Meditace ovšem jde daleko za rámec moderní vědy. Nicole Fieneové, obchodní zástupkyni z Massapequy ve státě New York, meditace zaplnila prázdnotu hluboko v duši, kterou nikdy nedokázala zalátat.

„Byla jsem v neustálém a zdánlivě nekonečném koloběhu pocitu nenaplnění všeho, co jsem dělala,“ svěřuje se Fieneová. „Žila jsem krásný život plný zábavných dobrodružství a zvláštních přátelství – stále jsem cestovala na nová místa, poznávala nové lidi a zkoušela různé věci. Ale uvnitř mi to nikdy nestačilo, vždycky jsem chtěla víc.“

Fieneová říká, že místo toho, aby se cítila inspirovaná, se kvůli neustálému hledání podnětů cítila vyčerpaná. Aby přežila celý den, byla silně závislá na mnoha návykových látkách.

Když však loni udeřil covid, byla nucena svou rutinu změnit. V lockdownu už neměla k dispozici všechny ty aktivity a rozptýlení, na které byla zvyklá, a v důsledku toho se už nemohla skrývat před bolestnými pocity, které dříve potlačovala.

„Jedna moje část věděla, že důvodem, proč prožívám takovou bolest, je to, že to, co mě čeká dál, bude tak výjimečné. Věděla jsem, že pokud to chci napravit, musím se dostat ke kořenům, a věděla jsem, že vše, co prožívám, je duchovního rázu,” popisuje svoji cestu obchodní zástupkyně.

Fieneová netušila, kde začít, ale směr přišel asi o den později. V telefonickém rozhovoru s blízkou kolegyní se jí svěřila se svým emocionálním a duchovním rozkladem během lockdownu a s hledáním něčeho, jak se s tím vyrovnat. Její kolegyně jí doporučila, aby vyzkoušela meditační praxi zvanou Falun Gong. Našla si tedy návod, jak na to, i na internetu, vyzkoušela ji a brzy se cítila lépe.

„Cítila jsem cirkulaci energie v celých pažích a poprvé po tak dlouhé době jsem pocítila ohromný pocit klidu a bezpečí. Nevěděla jsem o této praxi nic, ale v hloubi duše jsem věděla, že právě tohle mě vytáhne z duševní temnoty, kterou jsem zažívala,“ říká Fieneová.

Kořeny v Číně

Falun Gong (u nás také psáno Fa-lun Kung), známý také jako Falun Dafa, je meditační praxe vycházející z buddhistické tradice. Kromě klasické meditace vsedě zahrnuje také čtyři pomalá meditační cvičení ve stoje. Cvičení jsou jednoduchá k naučení, ale ti, kdo je praktikují, říkají, že přinášejí hluboký klid.

„Někdy po meditaci cítím, jak mi po celém těle a mysli proudí uklidňující energie, která je spojena s laskavostí a klidem,“ líčí své zkušenosti paní Fieneová.

Falun Gong dnes cvičí a praktikují lidé ve více než 80 zemích světa, jeho počátky jsou však spojené s jednou konkrétní zemí, Čínou – místem s dlouhou tradicí pomalých energetických a meditačních cvičení známých jako čchi-kung (qigong).

Buď ve velkých skupinách v parcích nebo doma Číňané po staletí cvičí různé druhy qigongu. Nejznámější je asi tchai-ťi. Falun Gong byl až do počátku 90. let 20. století prakticky neznámý, ale říká se, že existuje již od starověku. Podle zakladatele Falun Gongu, pana Li Hongzhiho, se jednalo se o praxi liniového typu, která se předávala pouze z mistra na žáka. Teprve později tuto metodu pan Li Hongzhi mírně upravil, aby byla vhodná pro použití v každodenním životě, a představil jí veřejnosti v roce 1992.


TIP: Příběh zakladatele tchaj-ťi. Nesmrtelného z hory Wu-tang


Li několik let přednášel o Fa-lun Kungu během dva roky dlouhého přednáškového turné po čínských městech a zájem o tuto praxi se rychle šířil, většinou na základě osobního doporučení. Do roku 1999 byl Fa-lun Kung největší a nejrychleji rostoucí čchi-kungovou praxí v Číně. Čínský režim odhadoval, že se této metodě jí věnuje na 70 milionů lidí, včetně některých vysoce postavených členů čínského režimu.

Zájem lidí zvyšoval fakt, že cvičení se vyučovala bezplatně a cvičební místa v parcích byla otevřená komukoli, kdo se chtěl přijít metodu naučit. Zájem probouzela také svědectví lidí o pozitivních účincích na psychiku a zdraví. Mnozí z lidí, kteří se začali Falun Gongu věnovat, hlásili, že se jim díky praktikování výrazně zlepšilo zdraví a duševní stav.

Jane Pangová vzpomíná, jak se v Číně před 25 lety poprvé dostala k Falun Gongu. Dnes je z ní 45letá ředitelka školy žijící v Torontu. Tehdy navštěvovala čínskou univerzitu, kde ve volném čase občas cvičila čchi-kung se skupinou spolužáků. Když ji jeden z jejích kamarádů v roce 1996 seznámil s Falun Gongem, uvědomila si, že našla něco výjimečného.

Největší změnou, které si paní Pangová při cvičení poprvé všimla, bylo, že ji uklidnilo. Byla velmi pilnou studentkou, ale extrémně vystresovaná ze všeho toho tlaku, kterému byla vystavena, a plnou úzkosti. Meditace Falun Gongu jí pomohla dostat úzkost pod kontrolu.

„Meditace mi pomáhá i fyzicky. Mám stále větší kontrolu nad svým fyzickým tělem. Dokážu se zklidnit a uvolnit. Nemám obavy z výsledků. Myslím, že to je pro mě velká změna,” říká paní Pangová.

Obrat v přístupu režimu

Čínský režim byl zpočátku potěšen blahodárnými výsledky, které lidé jako paní Pangová s Falun Gongem dosahují. Někteří funkcionáři komunistické strany si dokonce všimli, že by tak mohl ušetřit peníze za zdravotní péči. Jeden z úředníků čínské Národní sportovní komise řekl pro U. S. News and World Report, že vliv Falun Gongu může každému člověku ušetřit 1 000 jüanů ročně na poplatcích za lékařskou péči, a tyto výhody se mohou sčítat.

„Pokud ho praktikuje 100 milionů lidí, znamená to 100 miliard jüanů ušetřených ročně na lékařských poplatcích,“ uvedl tehdy čínský funkcionář.

V roce 1999 však Komunistická strana Číny změnila názor. Nejvyšší představitelé strany se náhle začali obávat toho, že Falun Gong začíná být příliš populární, a že tak velká část populace se věnuje něčemu, co je mimo kontrolu komunistické strany. Snad nejvíce vládnoucí režim znepokojovalo, že je Falun Gong hluboce zakořeněn v tradiční čínské kultuře, kterou se komunistická strana snažila od ustavení svého režimu od roku 1949 zničit. Socialismus a ateismus se v průběhu její vlády fakticky staly státním náboženstvím.

Strana zakázala Falun Gong 20. července 1999, nařídila spálení všech knih a výukových materiálů, cvičení metody v parcích bylo také zakázáno a spolu s tím se také rozběhla rozsáhlá propagandistická kampaň, která měla praxi očernit či dokonce démonizovat. Kampaň vedl čínský režim prakticky všemi sdělovacími prostředky v zemi a šířil ji i do zahraničí.

Změna situace podnítila tisíce příznivců Falun Gongu, aby se vydaly do čínského hlavního města, kde se chtěli odvolat proti „chybnému rozhodnutí komunistické strany“. V roce 1999 se do Pekingu vydala i paní Pangová. Chtěla prý přesvědčit úřady, že Fa-lun Kung je dobrá věc, a že vládnoucí režim nijak neohrožuje. Stejně jako mnoho dalších příznivců Falun Gongu v té době, si paní Pangová myslela, že kdyby lidé u moci uslyšeli, jaké má pozitivní zkušenosti s cvičením a praxí, změnilo by to jejich názor.

„Chtěli jsme, aby věděli, že by neměli mít žádné obavy. Myslela jsem si, že když tam půjdu a podělím se o svůj příběh, pomůže jim to pochopit, pochopit, co je Falun Gong,“ vzpomíná paní Pangová.

Při pohledu zpátky je však patrné, že tento typ apelů jen posílil odhodlání čínského režimu tuto praxi vymýtit. Poté, co přijeli do Pekingu, aby se odvolali, se paní Pangová a další lidé ocitli ve vězení. Vzpomíná, že byla doslova unesena na ulici, posazena do autobusu a v průběhu několika následujících dní převezena do několika zadržovacích středisek. „Mučili mě, nedávali mi jíst, odpírali mi přístup na toaletu.“ Navíc neměla ani ponětí, kde se právě nachází.

„Byla jsem velmi, velmi vyděšená. Chtěla jsem se rozloučit se členy své rodiny. Měla jsem pocit, že každou chvíli můžu zemřít. A kdyby mě zabili, moje rodina by se nikdy nedozvěděla, jak jsem zemřela,“ říká o svých zkušenostech.

Poté, co si prošla pěti nebo šesti různými zadržovacími centry, byla nakonec převezena do pracovního tábora, kde strávila následující dva roky. Jak se ukázalo, toto byl standardní postup „převýchovy“ a zacházení, kterého se dostalo milionům příznivců Falun Gongu, kteří se stali levnou pracovní silou v pracovních táborech a terčem mučení. Cílem bylo podle paní Pangové „zlomit vězně“ a přinutit je, aby přestali přemýšlet o praktikování Falun Gongu nebo o apelování na centrální vládu. Ironií však je, že tento přístup měl u mnohých z nich opačný účinek.

„I když jsem měla jen minutu nebo dvě pro sebe, zavřela jsem oči a meditovala. Snažila jsem se získat vnitřní klid,“ vzpomíná na časy ve vězení paní Pangová a dodává: „Stav mého fyzického těla se kvůli mučení zhoršoval, ale psychicky jsem se nezhroutila. Meditace mi v tak těžké situaci velmi pomohla.“

Lepší zdraví, lepší budoucnost

Falun Gong sdílí podobné prvky s buddhismem a taoismem, ale má také jedinečné charakteristiky. Kromě toho, že poskytuje metody k pročištění mysli a rozproudění energie v těle, učí  také zlepšování charakteru. To znamená, že se snažíte o to být dobrým člověkem v každé životní situaci. Tři hlavní zásady Falun Gongu jsou pravdivost, soucit a snášenlivost.

Ti, kdo se těmito zásadami řídí, tvrdí, že mají sílu překonat prakticky cokoli. Pang říká, že i dnes cítí hluboký pocit ochrany.

„Ať se v životě stane cokoli, vašeho srdce se to nemůže dotknout. Může to být extrémní situace, ale vy se cítíte klidní, protože se cítíte chráněni. Díky meditační praxi Falun Gongu jsem dokázala projít tolika těžkými situacemi. Od prvního dne jsem z ní měla prospěch,“ říká Pangová.

Metoda Falun Gong sice pochází z Číny, ale lidé, kteří se jí dnes věnují, pocházejí z celého světa. Jednou z nich je i 45letá Tabitha Smileová. V roce 2014, kdy byla svobodnou matkou dvou dospívajících dětí, zaměstnanou u jedné americké korporace, se rozhodla, že si najde nějakou meditační školu.

Paní Smileová měla díky pobytu na Dálném východě určité znalosti o meditačních praktikách v Asii. Mnoho let svého dětství strávila v Japonsku a navštívila také Koreu a Tchaj-wan.

Falun Gong však objevila až v místnosti nad obchodem Whole Foods v Portlandu ve státě Oregon, kde se setkala s malou skupinkou příznivců Falun Gongu, od nichž se naučila cvičení. Vzpomíná, že to byla neformální atmosféra, kde se cítila pohodlně a mohla postupovat svým vlastním tempem. Od začátku však během cvičení vnímala hluboké přínosy.

„Když jsem poprvé ve skupině prováděla cvičení, cítila jsem jemné teplo a vibrace po celém těle. Cítila jsem se velmi lehce a nádherně a věděla jsem, že jsem našla to pravé cvičení. Ještě několik týdnů po cvičení jsem po celém těle cítila vibrace rotačního typu,“ vzpomíná paní Smileová.

Během několika měsíců zmizely její chronické bolesti zad a konečně zmizel i úporný kožní problém, který ji trápil už několik let. „Také jsem pocítila nárůst energie,“ svěřuje své zážitky v rozhovoru.

Pokud se s čínskou kulturou setkáváte poprvé, může se vám velká část filozofie Falun Gongu zdát zpočátku podivná. Mystické řeči o energetických kanálech, síle vnitřního ticha a hromadění ctnosti jako skutečné fyzické substance jsou však součástí tradiční asijské kultury. Zájemci ze Západu však mohou s těmito myšlenkami najít spojitosti i v Evropské kultuře.

Ti, kteří se Falun Gongu věnují, často hovoří o tom, že ho našli v klíčovém okamžiku svého života. Joseph Gigliotti, devětadvacetiletý chiropraktik, se s Fa-lun Kungem poprvé seznámil téměř před sedmi lety během studia na chiropraktické škole.

„Bylo to v době, kdy jsem si začal uvědomovat, že musím na svém charakteru pořádně zapracovat. Hledal jsem autentickou duchovní disciplínu, která by mi pomohla dozrát a stát se lepším člověkem,“ vzpomíná Gigliotti. „Když mi jeden přítel řekl o této praxi, okamžitě jsem věděl, že je jedinečná, autentická a velmi silná.“

Gigliotti dříve bojoval s úzkostmi a depresemi, ale říká, že díky Falun Gongu se tyto problémy jednoduše rozplynuly. „Nikdy jsem si tehdy nedokázal představit, jaké změny se ve mně odehrají. Falun Dafa zanechal trvalou stopu v tom, kým jsem, a proměnil všechny mé vztahy.“

Dnes je pro Gigliottiho meditace nedílnou součástí jeho života. Naučila ho myslet nejprve na druhé a dívat se do svého nitra, kdykoli čelí nějaké těžké zkoušce. „V mnoha ohledech mi tato praxe zachránila život. Bez ní bych nebyl tím, kým jsem dnes. Je to tak příjemné, když si mohu sednout a zklidnit si mysl.“

„Při meditaci si připadám, jako bych si sprchoval mysl i tělo. Může to být opravdu příjemné. Někdy to může být i náročné a pomáhá mi to zkrotit sám sebe,” uvádí Gigliotti.

Nečekaný objev

Mnozí příznivci Falun Gongu říkají, že si této praxe váží kvůli cestě, hledání, které museli podniknout, aby ji našli. Někdy se však stává, že praxe naopak najde je.

To se stalo 63letému učiteli hudby a fotografovi Sylu Lebarovi. V roce 2004 vyhledával na internetu informace o stylu tchai-ťi známém jako „wu“, ale z nějakého důvodu ho výsledky hledání stále vedly k Falun Gongu.

„Pokaždé, když jsem hledal, Google mi ukazoval jen stránky Falun Dafa. Slyšel jsem o tom už dříve, ale to nebylo to, co jsem v té době hledal. Zkusil jsem to podruhé a stalo se totéž. Potřetí, a přesně ty  stejné výsledky,“ popisuje Lebar podivný zážitek.

Nejprve byl nahněvaný, ale rozhodl se zjistit, o čem tedy Falun Dafa je. Na internetu našel hlavní text této praxe, knihu Zhuan Falun a po přečtení pouhých několika stránek ho to zaujalo.

„Než jsem se nadál, byl jsem u třetí kapitoly. Nemohl jsem přestat číst. Když jsem šel spát, najednou mi to došlo – to nebyla náhoda s těmi výsledky vyhledávání, když jsem hledal tai-či ve stylu wu. Někdo mě tam vedl. Usmál jsem se, když jsem si uvědomil, co se stalo. Dafa je to, co jsem celý život hledal,“ říká dnes učitel hudby.

Postupem času Lebar pozoroval přínosy, které přičítal tomu, že dělá Falun Gong. Jeho zdravotní stav se zlepšoval. Získal pozitivnější pohled na svět a snáze zvládal všechny drobné životní výzvy.

„Zdálo se, že všechno v mém každodenním životě nabírá neznámý směr k lepšímu. Meditace, která je součástí učení, mě uvedla do stavu vnitřního klidu, který jsem předtím nepocítil ani u jiných kultivačních systémů. Zlepšovaly se i vztahy k mé nejbližší i širší rodině,” tvrdí Lebar.

Říká, že z jiných meditačních systémů, které v minulosti vyzkoušel, získal mnoho, ale nedaly se srovnat s tím, co získal z Falun Gongu. „Nedokázal bych si bez něj představit život,” říká po osmnácti letech praktikování pan Lebar.

originálního článku newyorské redakce The Epoch Times  přeložil O. H.

Související články

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).