Epoch Inspirace

27. 7. 2022

Příběhy z historie a současnosti

Mezi lidmi se říká, že když se k sobě dva lidé tak dobře hodí, když se věci sejdou tak dokonale, že jejich manželství jako by bylo předurčeno, je to „pár vytvořený nebesy“.

Ale může být toto rčení něčím víc, než jen rčením? Mohlo vzniknout a předávat se z nějakého důvodu? Mohla by to být pravda, že manželský svazek skutečně pochází z uspořádání vyšších sil?

Existuje příběh, který říká, že tomu tak skutečně je.

Ve staré Číně žila krásná a elegantní mladá žena jménem Ťin Li. Jelikož byla dcerou prefekta města Ťing-nan, její rodina byla šťastná, že se pro ni povedlo připravit vhodný sňatek se synem z rodiny stejného postavení. Obě strany si zvolily příznivé datum a s napětím očekávaly svatbu.

Několik dní před svatbou se však Ťin Li zdál sen, ve kterém jí někdo řekl: „Dohoda, kterou uzavřel tvůj otec, se nezdaří. Tvůj současný snoubenec není tvůj budoucí manžel. Ťin Ťün-čching je jméno tvého budoucího manžela, a to je definitivní.“

Ve snu bylo Ťin Li řečeno, že její současný snoubenec není její budoucí manžel. (Obrázek: Bluesilent/Dreamstime)

Ťin Li zpráva ve snu zaskočila a rozhodla se, že se o ní nikomu nezmíní, ani svým rodičům. Sen se jí však zdál tak skutečný, že se rozhodla vyšít tři znaky pro Ťin Ťün-čchinga na ramínka svých nových šatů. Když její matka zjistila, co udělala, tajně o tom řekla svému manželovi.

Když se to otec Ťin Li dozvěděl, nevěděl, co si o tom má myslet a uvažoval, zda jeho dcera neměla poměr s někým z jeho podřízených. Když však prověřil jména všech možných nápadníků, nikoho se se jménem Ťin Ťün-čching nenašel.

V obavách, že jejich dcera mohla mít s někým tajný poměr, si ji předvolal, aby si o této záležitosti vážně promluvili. Ťin Li odpověděla: „V srdci nemám žádná tajemství. Nebylo to nic jiného než podivný sen.“ Nakonec rodičům pověděla, co se jí zdálo. Její rodiče s úlevou uvěřili, že šlo jen o podivnou událost, a víc už to neřešili.

Nedlouho poté však došlo k tragédii – jejich nastávajícího zetě potkala předčasná smrt a plány na domluvený sňatek padly. Tím se otevřely dveře k nalezení protějšku určeného nebesy.

fenix
Fénix a drak jsou společným symbolem harmonie a štěstí v manželství – předurčení stvořené na nebesích. (Obrázek: Insima/Dreamstime)

Téměř o půl roku později projížděl Ťing-nanem na cestě do úřadu nový šéf prefektury Sia-čou. Ve jménu diplomatických vztahů se rozhodl požádat o setkání s ťingnanským prefektem a poslal mu vizitku. Když prefekt a jeho žena vizitku obdrželi, byli šokováni – na vizitce byl podpis „Ťin Ťün-čching“!

Brzy poté se Ťin Ťün-čching s prefektem a jeho ženou setkal. Chovali se k němu velmi vřele, a dokonce ho pozvali, aby strávil několik dní u nich doma. Když ho manželé poznali, zjistili, že je to milý a slušný člověk. Dozvěděli se také, že jeho žena nedávno zemřela, což jim potvrdilo, že sen jejich dcery byl ve skutečnosti předpovědí z nebes.

Prefekt řekl Ťin Ťün-čchingovi: „Možná tomu nebudete věřit, ale vaše jméno jsem slyšel už před vaším příchodem.“ Překvapený Ťin Ťün-čching se zeptal, co se stalo.

Pár vytvořený v nebi

Přesvědčen o nebeském uspořádání, prefekt pověděl Ťin Ťün-čchingovi o snu své dcery a řekl, že doufá, že si ji vezme.

Ťin Ťün-čching mávl rukou a odpověděl: „Ne, ne! Je mi už 42 let a jsem více než dvakrát starší než vaše dcera. Myslím, že by nebylo vhodné, abych si ji vzal. Navíc mi nedávno zemřela žena. Nemohu se tak rychle znovu oženit. Je mi to líto.“

Když prefektova žena uslyšela jeho odpověď, přinesla dceřiny šaty a ukázala Ťin Ťün-čchingovi ramínka, která její dcera vyšívala. Když spatřil plně zdobené tři znaky, v Ťinově srdci se objevil zvláštní pocit a vyskočila mu myšlenka, jestli jejich manželství přeci jen nemůže být předurčeno.

Prefekt vážně řekl: „Jak by bez pokynů nebes mohla moje dcera znát jméno Ťin Ťün-čching? Můj původní zeť zemřel před svatbou a vaše žena také nedávno zemřela. Pokud by to nebylo předurčeno, jak by se tyto věci mohly přihodit jen pouhou shodou okolností?“

Manželka prefekta dodala: „O sňatku rozhodují nebesa. Teď, když už nám to nebesa nařídila, měl byste to přijmout!“ Ťin Ťün-čching se zamyslel. Měl pocit, že neexistuje jiné vysvětlení než to, že to bylo uspořádáno nebesy.

Zanedlouho se tedy s prefektovou dcerou opravdu oženil. Ťin Li se narodilo několik synů a manželé spolu žili více než 30 let. Ťin Ťün-čching se dožil sedmdesátky a oba si užívali dlouhého a šťastného společného života. Byl to skutečně jako pár stvořený nebesy.

Z originálního článku z nspirement.com přeložil MiC.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.