Dorothy Li

29. 7. 2022

Japonská delegace na vysoké úrovni navštívila Tchaj-wan, aby s ním projednala přípravy na možné konflikty, neboť na samosprávný ostrov je vyvíjen zvýšený vojenský tlak ze strany komunistického režimu v Pekingu.

„Musíme dopředu přemýšlet o tom, k jakým situacím by mohlo dojít,“ řekl 28. července během setkání s tchajwanskou prezidentkou Tsai Ing-wen zákonodárce a bývalý japonský ministr obrany Šigeru Išiba. „A poté, co se tak stane, jaké zákony a dohody bychom měli připravit a jaké ozbrojené síly bychom mohli použít k řešení vzniklých problémů.“

„Musíme spolupracovat, abychom v této věci dosáhli konsenzu dříve, než se cokoli stane,“ uvedl Išiba v prezidentském úřadě v Tchaj-peji.

Išiba vedl dvoustrannou delegaci japonských zákonodárců, kteří 27. července přijeli na čtyřdenní návštěvu Tchaj-wanu. Cesta byla zaměřena na jednání o regionální bezpečnosti, a japonský zákonodárce ji tedy označil za „ojedinělou“.

Cesta se uskutečnila uprostřed rostoucího napětí v Tchajwanské úžině, neboť Peking v posledních dvou letech zvýšil vojenské obtěžování v okolí Tchaj-wanu tím, že nadále pravidelně vysílá válečná letadla k přeletům v blízkosti ostrova.

Čínský režim považuje samosprávný ostrov vzdálený zhruba 160 kilometrů od pevniny za své území, které může v případě potřeby obsadit silou.

Po zprávách, že předsedkyně Sněmovny reprezentantů Pelosiová plánuje cestu na Tchaj-wan, režim pohrozil „silovými opatřeními“ proti Spojeným státům a Tchaj-wanu.

Provokace režimu přitáhla pozornost také sousedního Japonska, které Tchaj-wanu věnovalo značný prostor v letošní zprávě o obraně.

Tchaj-wan japonskou návštěvu vítá

Návštěvu japonských zákonodárců uvítala Tsai, která vyjádřila naději na posílení vazeb s Japonskem v zájmu udržení regionální bezpečnosti.

„Obrana Tchaj-wanu není jen o obraně naší vlastní suverenity,“ řekla Tsai. „Z hlediska regionální strategické bezpečnosti jde také o pozici Tchaj-wanu jako kritické obranné linie v prvním ostrovním řetězci.“

První ostrovní řetězec, který se nachází východně od pevninské Asie, je řetězec ostrovů táhnoucí se od japonského souostroví přes Tchaj-wan až do Indonésie, k němuž je přístup životně důležitý pro globální zásobovací trasy.

„Budeme nadále prohlubovat spolupráci s Japonskem a dalšími demokratickými partnery, abychom společně udržovali mír a stabilitu v Indopacifiku,“ uvedla Tsai.

Skupina na své návštěvě měla rovněž naplánováno jednání s předsedou tchajwanské exekutivy Su Tseng-changem a zástupci tchajwanského ministerstva obrany.

Išiba byl doprovázen bývalým ministrem obrany Jasukazu Hamadou a dalšími dvěma japonskými zákonodárci, Akihisou Nakashimou a Takayukim Shimizuem, kteří jsou všichni členy nadstranické skupiny pro národní bezpečnost.

Išiba uvedl, že Japonsko má vůči indo-pacifickému regionu odpovědnost za podporu regionální bezpečnosti, hospodářského rozvoje a právního státu.

„Nemůže to být jen v rovině myšlenek, jen slov vyřčených z úst,“ prohlásil. „Japonsko musí převzít konkrétní odpovědnost v asijském regionu.“

Na této zprávě se podílela agentura Associated Press. Z originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.