Redakce Epoch Times

30. 7. 2022

Společnost provozující sociální sítě „se musí za tento nehorázný akt cenzury ospravedlnit“, říká senátor Marco Rubio

Společnost Twitter po vlně kritiky veřejnosti zastavila cenzuru obsahu deníku The Epoch Times. Několik dní bylo přitom v uplynulém týdnu uživatelům Twitteru, kteří se pokusili kliknout na platformě na odkaz některého z článku americké verze našeho deníku, oznámeno, že odkaz „může být nebezpečný“.

Od 30. července odkazy zveřejněné na sociální síti již fungovaly správně. Není jasné, kdy technologická společnost změnu provedla. Twitter na žádosti o komentář nereagoval.

Uvalení blokády na veškerý obsah americké verze deníku The Epoch Times bez dalšího vysvětlení vyvolalo další obavy o svobodu slova na této platformě a vyvolalo rozčílení tří amerických senátorů.

Platforma prosadila varování u všech odkazů z The Epoch Times. Kliknutí na odkaz uživatele přesměruje na stránku s názvem „Varování: tento odkaz může být nebezpečný“, která uživatele vyzve k návratu na předchozí stránku.

„Odkaz, ke kterému chcete získat přístup, označil Twitter nebo jeho partneři za potenciálně obtěžující nebo nebezpečný,“ stálo ve varování s odkazem na zásady společnosti Twitter týkající se adres URL.

V upozornění se uvádí, že odkaz může spadat do některé ze čtyř kategorií: „škodlivé odkazy vytvořené za účelem zcizení osobních údajů nebo poškození elektronických zařízení; obtěžující odkazy, které uživatele klamou nebo narušují jejich uživatelský zážitek; násilný nebo zavádějící obsah, který by mohl vést ke skutečné újmě; určité kategorie obsahu, který v případě zveřejnění přímo na Twitteru představuje porušení pravidel Twitteru“.

Stránka s varováním Twitteru umožňuje uživatelům pokračovat na odkaz Epoch Times, pokud kliknou na slovo „pokračovat“ úplně dole na stránce.

Platforma na několikanásobné žádosti deníku The Epoch Times o vysvětlení nereagovala.

(Zleva:) Senátor Marco Rubio a senátor Ron Johnson (republikáni). (Saul Loeb-Pool / Getty Images & Toni Sandys-Pool / Getty Images)

Republikánští senátoři Marco Rubio, místopředseda Výboru pro zpravodajské služby, Ron Johnson, který působí ve Stálém podvýboru pro vyšetřování, a Rick Scott, který působí ve Výboru pro vnitřní bezpečnost a vládní záležitosti, tento krok odsoudili jako akt cenzury.

„Twitter blokuje všechny odkazy na @EpochTimes, včetně příběhu o člověku, který přežil obchodování s lidmi, a označuje je za ,spamové‘ a ,nebezpečné‘. Twitter musí tento nehorázný akt cenzury vysvětlit,“ napsal Rubio 29. července na Twitteru.

Johnson označil postup Twitteru za „alarmující“.

„Twitter cenzuruje @EpochTimes pod záminkou ,nebezpečných‘ projevů. Vzpomínáte si, co se stalo, když se korporátní média a velké technologické firmy naposledy pokusily cenzurovat mé vyšetřování korupce Huntera Bidena?“ napsal. „Pravda vždy zvítězí.“

Scott se ve svém tweetu z 29. července Twitteru zeptal: „Kde je respekt ke svobodě slova a svobodě tisku, Twittere?“

„Všichni si pamatujeme vaši neobjektivní cenzuru [deníku The New York Post] a jak to pro vás dopadlo,“ uvedl Scott.

Americký senátor Rick Scott hovoří s novináři v budově amerického Kapitolu ve Washingtonu, 15. června 2021. (Kevin Dietsch / Getty Images)

Cenzura rozhovoru o obchodování s lidmi

Mezi prvními, kterých se blokace Twitteru dotkla, byla Eliza Bleuová, která přežila obchodování s lidmi. V rozhovoru, který měl premiéru ve čtvrtek, se Bleuová svěřila s tím, jak ji obchodníci s lidmi zneužívali a využívali její zranitelnosti.

Bleuová se po zhlédnutí rozhovoru pokusila odkaz přeposlat a ke svému překvapení a zděšení zjistila, že „na odkaz ani nemůže kliknout“.

„Jsem dost rozčarovaná, že odkaz na rozhovor byl označen jako nebezpečný, protože nebezpečný není,“ řekla deníku The Epoch Times.

„Při sledování rozhovoru může každý říct, že je to docela poučné,“ dodala. „Nemluvila jsem o ničem, co by nebylo věcné. Opravdu jsem se jen snažila vzdělávat, zvyšovat povědomí a upozorňovat na tento problém.“

Twitter se zaměřuje na americká média, ne však na státní čínská

The Epoch Times založili v roce 2000 Američané čínského původu, kteří uprchli z komunistické Číny a snažili se vytvořit nezávislé médium, které by světu přinášelo necenzurované a pravdivé informace.

V témže roce bylo v Číně zatčeno nejméně deset zaměstnanců Epoch Times, přičemž jeden z šéfredaktorů strávil deset let ve vězení.

Ačkoli médium působí mimo Čínu, zůstává v posledních dvou desetiletích stálým terčem útoků čínského režimu.

Tiskárna hongkongského vydání The Epoch Times byla v průběhu let vystavena řadě násilných vloupání, včetně žhářství, které Peking považoval za pokusy o zastrašení publikace. V oficiálním prohlášení z loňského roku odsoudilo americké ministerstvo zahraničí útok na reportéra Epoch Times v Hongkongu.

Hlavní čínská státní média naopak zůstávají v době tisku na Twitteru přístupná.

Jeffrey Tucker, zakladatel think tanku Brownstone Institute a spolupracovník Epoch Times, rovněž vyjádřil své rozčarování.

„Celý mediální komplex @EpochTimes byl Twitterem prohlášen za nebezpečný. To mě ohromilo, i když jsem si myslel, že v tuto chvíli mě už nemůže něco takového překvapit,“ napsal.

Z původních článků [1][2] newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.