Mimi Nguyen Ly

30. 6. 2022

Světoznámému psychologovi a autorovi bestsellerů Jordanu Petersonovi omezil Twitter základní funkce na jeho účtu poté, co se vyjádřil k transgenderovému herci, uvedla na platformě jeho dcera Mikhaila Petersonová.

„Wow. @jordanbpeterson dostal na twitteru stopku,“ napsala. „Žádný další post, dokud ten tweet nesmaže. Rozhodně to v tuto chvíli není platforma pro svobodu projevu, @elonmusk.“

Příspěvek na Twitteru obsahoval screenshoty komentářů, které Jordan Peterson napsal o kanadském herci a producentovi Elliotu Pageovi, hvězdě filmu „Juno“, jehož jméno bylo ještě před prosincem 2020 Ellen Page.

„Pamatujete si, když byla pýcha (pride) ještě hříchem? A Ellen Page si právě nechala odstranit prsa lékařem-zločincem,“ napsal Peterson 22. června. Zároveň téhož dne sdílel na platformě příspěvek z New York Postu o tom, že Page je „,hrdá‘ na to, že hraje trans postavu“ v seriálu Netflixu s názvem „Umbrella Academy“.

„Umbrella Academy“ začlenila změnu pohlaví Pagea/ové do své třetí série, kde byla postava Vanyi přejmenována na Viktora. Společnost Netflix koncem března sdělila serveru The A.V. Club, že Pageova postava má „ve třetí sérii přijít jako transgender a bude se jmenovat Viktor Hargreeves“.

„Porušení zásad společnosti“

Na snímcích obrazovky, které ve středu sdílela Mikhaila Petersonová, Twitter uvedl, že příspěvek jejího otce porušil zásady společnosti týkající se „nenávistného chování“.

„Nesmíte podporovat násilí, vyhrožovat nebo obtěžovat jiné lidi na základě rasy, etnického původu, národnosti, sexuální orientace, pohlaví, genderové identity, náboženské příslušnosti, věku, postižení nebo závažného onemocnění,“ uvedl Twitter.

Společnost Twitter uvedla, že dočasně omezila některé funkce účtu Jordana Petersona, takže může Twitter pouze prohlížet a posílat přímé zprávy pouze svým sledujícím. „Žádné tweety, retweety, fleety, aktivace sledování nebo lajky,“ uvedl Twitter.

„Plná funkčnost účtu bude obnovena do: 12 hodin a 0 minut,“ dodala společnost. „Můžete začít odpočítávat a pokračovat na Twitteru, jakmile: Smažete obsah, který porušuje naše pravidla.“

Peterson příspěvek nesmaže

Dave Rubin, politický komentátor a moderátor pořadu „The Rubin Report“, uvedl, že mu Peterson řekl, že příspěvek na Twitteru „nikdy“ nesmaže.

„Šílenství Twitteru pokračuje. Účet @jordanbpeterson byl pozastavený za tento tweet o Ellen Pageové. Právě mi řekl, že ten tweet ‚nikdy‘ nesmaže,“ napsal Rubin.

PragerU, nezisková organizace produkující konzervativní vzdělávací videa, ve středu spustila petici za „osvobození Jordana Petersona“.

„Twitter pokračuje ve svém útoku na svobodu slova. PragerU již léta bojuje proti cenzuře ze strany velkých technologických společností. Nyní je náš přítel a moderátor PragerU, Jordan Peterson, posledním, kterému byl zablokován účet na Twitteru, a my mu musíme vyjádřit podporu,“ uvedla skupina na své petiční stránce.

„Jordan Peterson je jedním z nejuznávanějších a největších myslitelů současného světa. Ve spolupráci s PragerU natočil několik videí, která ukazují jeho brilantní mysl a předávají moudrost pro žití dobrého života. Sbíráme podpisy našich diváků PragerU, které pošleme na Twitter a budeme požadovat, aby přestal cenzurovat Jordana Petersona a další. Ukažme Jordanovi, že ho podporujeme a že má právo na svobodu projevu.

„PragerU stojí na straně Jordana Petersona. Každý by měl mít přístup k tomu, co říká. Tvrdit, že jeho názory jsou ‚nenávistné‘, podporují násilí nebo někoho ohrožují či obtěžují, je naprostá lež. Nedovolte, aby to Twitteru prošlo.“

Peterson je známý svou knihou 12 pravidel pro život, která se umístila na předních místech žebříčků bestsellerů v Kanadě, Spojených státech a Velké Británii. Vyšla také v České republice.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."