Katabella Roberts

24. 9. 2022

Banky ve Spojeném království se připravují na to, že znovu zavedou lockdownová opatření, která byla použita během pandemie covidu-19, ve snaze odvrátit možné výpadky elektřiny v zimě v souvislosti s energetickou krizí.

Podle profesní organizace UK Finance, která tyto diskuse koordinuje, řada bank, věřitelů, stavebních spořitelen a poboček zahraničních bank vede pravidelné společné diskuse a přehodnocuje zásady, jako je například podpora práce zaměstnanců z domova.

„Všechny firmy bez ohledu na velikost to bedlivě sledují,“ řekl agentuře Bloomberg Andrew Rogan, ředitel pro provozní odolnost v UK Finance. „Není cítit žádná panika, jen se všichni ujišťují, že mají vše v pořádku.“

Diskuse probíhají v době, kdy se Velká Británie, která již nyní bojuje s prudce rostoucími cenami energií, připravuje na chladnou zimu, která by mohla znamenat nedostatek plynu a možné výpadky proudu v podnicích i domácnostech.

Zákaz frakování byl zrušen

Ve čtvrtek britská vláda oznámila, že ruší zákaz frakování v zemi, přestože britská geologická služba (BGS) zveřejnila vládou objednanou zprávu (pdf) o rizicích těžby břidlicového plynu, která byla „neprůkazná“ a uváděla, že je třeba získat více údajů.

Ministr pro obchod a energetiku Jacob Rees-Mogg uvedl, že zrušení zákazu je nezbytné pro podporu energetické bezpečnosti Spojeného království v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, která vedla k řadě sankcí ze strany Západu a přiměla Spojené království k odklonu od dovozu plynu.

„Ve světle Putinovy nezákonné invaze na Ukrajinu a zbrojení energií je posílení naší energetické bezpečnosti absolutní prioritou a – jak řekl premiér – hodláme zajistit, aby se Spojené království do roku 2040 stalo čistým vývozcem energie,“ řekl Rees-Mogg.

„Abychom toho dosáhli, budeme muset prozkoumat všechny dostupné cesty prostřednictvím solární, větrné, ropné a plynové těžby – proto je správné, že jsme zrušili pauzu na realizaci všech potenciálních zdrojů domácího plynu,“ dodal.

Jinde tento týden britská vláda přislíbila, že tuto zimu omezí prudce rostoucí velkoobchodní náklady na elektřinu a plyn pro podniky, aby zajistila, že nezkrachují. V rámci nového programu úlev na účtech za energie bude vláda poskytovat slevy na velkoobchodní ceny plynu a elektřiny pro všechny zákazníky mimo domácnost, včetně všech britských podniků, dobrovolnického sektoru a veřejného sektoru, včetně škol a nemocnic.

Automatické slevy se budou vztahovat na spotřebu energie nejprve od 1. října do 31. března 2023.

Hrozba možných výpadků elektřiny v letošní zimě však zůstává velmi reálná a finanční společnosti byly vyzvány, aby pro všechny případy připravily opatření.

Energie stojí téměř tolik co nájemné

Začátkem tohoto měsíce Stefan Behr, výkonný ředitel JPMorgan v Evropě, uvedl, že společnost má připravena opatření pro případ evropské energetické krize, včetně záložních generátorů a velkých kanceláří, a investiční banka také zváží dočasné přesunutí zaměstnanců do jiných zemí, pokud to bude nutné.

Firma UK Finance agentuře Bloomberg sdělila, že velké finanční firmy mají k dispozici generátory a další zdroje energie, které je mohou zásobovat po dobu přibližně 72 hodin. Zkoumají také možnosti lokality po celé Anglii, včetně Londýna, Essexu, Surrey a dalších míst, kam by mohly přesunout zaměstnance v případě lokálního výpadku proudu, uvedla společnost UK Finance.

„Ceny energie se téměř dostaly na stejnou úroveň jako náklady na nájemné,“ řekl agentuře Bloomberg výkonný ředitel společnosti eEnergy Group Harvey Sinclair. „Instalujeme chytré měřiče a zjišťujeme, zda se v noci nesvítí a zda nejsou klimatizační jednotky zapnuté příliš často.“

Jinde 20. září Bank of England, britská centrální banka, zvýšila úrokové sazby z 1,75 na 2,25 %, což je nejvyšší hodnota za více než 13 let, ve snaze ochladit prudce rostoucí inflaci.

Výbor pro měnovou politiku banky zároveň naznačil, že se domnívá, že britská ekonomika se již nachází v recesi. Podle odhadů zveřejněných Národním statistickým úřadem vzrostl index spotřebitelských cen v srpnu meziročně o 9,9 %.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).