Anikó Hanzlová

2. 12. 2022

Nadchádzajúce obdobie sviatkov je časom rodinnej pohody, spoločných aktivít, rozvoniavajúcej domácnosti po pečení a časom rôznych príprav na najkrajšie sviatky v roku. Najmä deti si vedia veľmi vychutnať čarovnú atmosféru, ktorá silnie každým dňom.

Keďže neoddeliteľnou súčasťou sviatkov sú aj dobroty, ktoré patria k vianočným tradíciám, prinášame vám jednoduchý, časovo nenáročný a zároveň aj veľmi chutný recept na vianočné perníčky.

Neváhajte zapojiť aj svoje ratolesti, určite viete, ako radi pomáhajú pri takýchto činnostiach a ich záujem o tvorenie je príjemné sledovať. Treba si užiť radosť zo spoločne stráveného času a naplno si vychutnať zábavu, ktorú prináša spoločná príprava perníčkov.

Nad neporiadkom sa nepozastavujte, len si užite pokojnú predvianočnú atmosféru vo voňavej kuchyni.

Suroviny potrebné na prípravu cesta:

500 g hladká múka

200 g práškový cukor

1 čajová lyžička sódy bikarbóny

3 celé vajíčka

2 čajové lyžičky škorice

2 čajové lyžičky perníkového korenia

125 g masla

130 g medu

jedno celé vajíčko na potretie hotových perníčkov

džem podľa vlastného výberu, my sme použili domáci ríbezľový

(Bc. Anikó Hanzlová)

Do väčšej misy nasypeme všetky sypké suroviny a potom pridáme vajíčka, maslo a med. Pokiaľ máte radšej sladšie dobroty, kľudne navýšte gramáž medu. I takto sú však veľmi chutné a dostatočne sladké a deti nepotrebujú veľmi presladené perníky.

Všetko spolu zamiesime a cesto rozdelíme na dve časti, aby sme ho ľahšie rozvaľkali. S cestom môžeme pracovať ihneď, nie je potrebné ho odkladať na neskôr. Pripravené cesto si rozvaľkáme na hrúbku asi 4- 5 mm, formičkami povykrajujeme rôzne motívy a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu cesta poukladáme orechy a trochu ich zatlačíme.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 10 minút, podľa hrúbky.

Po vytiahnutí z rúry ihneď potrieme perníčky vajíčkom, aby dostali trochu lesku. Po vychladnutí ich natrieme džemom a zlepíme dokopy. Takto vzniknuté perníčky je možné aj zabaliť a darovať. Zachovajú si jemnosť aj niekoľko dní (najmä ak sú odložené v sáčku).

Dobrú chuť!

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“