Milan Kajínek

31. 1. 2023

„V tuto chvíli je naší prioritou číslo jedna konkurenceschopnost Evropy. Musíme zajistit, aby Green Deal a přechod na digitální technologie pokračovaly s plnou vážností. Musíme se vrátit k růstu a snížit naši závislost,“ řekla minulý týden předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová. (zdroj)

Podle Metsolaové pomohou nástroje „NextGenerationEU a Nástroj pro oživení a odolnost domácnostem i průmyslu zotavit se z v podstatě drastických hospodářských otřesů“. Podle předsedkyně ve fondu NextGenerationEU „stále ještě zbývají peníze“, které jsou k dispozici.

Podmínkou využití zmiňovaných financí však je následování politiky přechodu na sluneční nebo větrné (či vodní) elektrárny, které mají být podle politické iniciativy zvané GreenDeal, která má zabezpečit snižování produkce CO2 a ekologickou výrobu energie.

Takzvaný program RePowerEU umožňuje členským státům „hlouběji sáhnout do fondů NextGenerationEU, pokud budou tyto prostředky investovány do obnovitelných zdrojů energie, které následně usnadní přechod k energetice a zároveň podpoří růst“, říká Roberta Metsolaová.

Podle kritiků zelené dohody (Green Deal) není ve výsledku přechod na obnovitelné zdroje ekologičtější cestou, vyžaduje zvyšování produkce uhelných elektráren a v praxi vytváří nestabilní dodávky elektrické energie. Když nesvítí slunce nebo nefouká vítr, energie se nevyrábí, a když naopak svítí a fouká více, začne být síť přetížená. Tyto výkyvy v produkci elektrické energie musejí vyrovnávat uhelné elektrárny, které slouží jako záloha pro vykrývání těchto výkyvů.

Například rostoucí počet větrných turbín v severním Německu způsobuje problémy na trhu s elektřinou. Pravidelně si vynucují redispečinková opatření a spotřebitelé musejí zaplatit dodatečné náklady. Více…

Zatímco Metsolaová a následovníci politiky Green Deal vidí konkurenceschopnost Evropy v budování větrných a slunečných elektráren, mnohé evropské země se vydávají jinou cestou.

V Německu, kde Zelení aktivně realizují Green Deal, se začne v Luetzerathu brzy těžit uhlí, protože se německá vláda brání prodloužení provozu jaderných elektráren a němečtí Zelení budou muset odpovědět, odkud chtějí brát energii na realizaci své politiky a zda budou výsledky opravdu zlepšením ekologie. Sousedé v Evropě jdou však opačným směrem – Francie, Belgie, Švédsko a Polsko se vydávají cestou výstavby jaderných elektráren. Více…

Roberta Metsolaová se stala v lednu 2022 nejmladší osobou, která kdy byla zvolena předsedkyní Evropského parlamentu. Roberta Metsolaová (43 let) pochází z města Gżira na Maltě. Europoslankyní za stát Malta byla poprvé zvolena v roce 2013.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).