Katabella Roberts

3. 2. 2023

Právník Huntera Bidena, syna amerického prezidenta, vyzval 1. února v dopise státní a federální úřady k prověření toho, co nazval snahy blízkých spojenců bývalého prezidenta Donalda Trumpa a dalších osob ke zneužití obsahu notebooku. Notebook podle majitele opravny počítačů v Delaware nechal Hunter v roce 2019 odložený v jeho obchodě.

Dopis, resp. dopisy Hunterova právníka znamenají, že Biden a jeho právní tým poprvé veřejně přiznali, že osobní údaje v notebooku patří jemu.

Hunterův právník Abbe Lowell zaslal dopisy vrchnímu státnímu zástupci Delaware, odboru národní bezpečnosti ministerstva spravedlnosti a daňovému úřadu.

Vyzývají k prošetření bývalého hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona, právníka Trumpovy kampaně a bývalého newyorského starosty Rudyho Giulianiho, jakož i Giulianiho právníka Roberta Costella a majitele opravny počítačů ve Wilmingtonu Johna Paula Mac Isaaca, který tvrdí, že Hunter Biden v dubnu 2019 notebook v jeho obchodě nechal a nevrátil se pro něj.

„Píšeme jménem našeho klienta, Roberta Huntera Bidena, abychom požádali o prošetření následujících osob, u nichž existuje značný důvod se domnívat, že porušily různé federální zákony při přístupu k osobním počítačovým údajům pana Bidena, při jejich kopírování, manipulaci s nimi a/nebo jejich šíření,“ uvádí se v dopise (pdf) adresovaném nejvyššímu představiteli ministerstva spravedlnosti pro národní bezpečnost Matthewovi Olsenovi.

V dopise se dále uvádí, že Mac Isaac „nezákonně přistupoval k osobním údajům Huntera Bidena“ a jejich obsah šířil „politickým nepřátelům otce pana Bidena bez souhlasu pana Bidena“, včetně deníku New York Post.

Dodává, že ke konci prezidentské předvolební kampaně v roce 2020 se Mac Isaac „rozhodl spolupracovat s osobním právníkem prezidenta Donalda Trumpa, aby osobní počítačové údaje pana Bidena zneužil proti jeho otci Josephu R. Bidenovi tím, že nezákonně poskytl osobních údaje pana Bidena deníku New York Post“.

V dopise se uvádí možné porušení celé řady zákonů zakazujících neoprávněný přístup k počítači nebo uložené elektronické komunikaci, jakož i převoz ukradených dat přes hranice státu a zveřejnění zákonem chráněných osobních údajů s úmyslem zastrašovat nebo vyhrožovat.

V dopise se rovněž uvádí, že Mac Isaac údajně „sdílel kopii pevného disku s Rudym Giulianim, poté, co jeden z asistentů pana Giulianiho dostal tip od pana Mac Isaaca“ bez souhlasu pana Bidena.

Mac Isaac pro New York Post komentoval, že Bidenovi právníci rozesílají dopis v době, kdy se republikáni ve Sněmovně reprezentantů chystají zahájit vyšetřování Huntera.

„Myslím, že vzhledem k tomu, že Kongres začne vyšetřování příští týden, jde o zastrašovací taktiku,“ řekl Mac Isaac. „Palba je největší, když jste nad cílem!“

Costello v e-mailovém prohlášení pro The Epoch Times napsal: „Naprosto neseriózní tvrzení, zavánějící zoufalstvím, protože vědí, že pro Bideny se blíží soudný den.“

„Objednávka prací podepsaná Hunterem Bidenem dávala Johnu Paulu Mac Issacovi právo přístupu k pevnému disku a také učinila pevný disk majetkem Mac Issaca, poté, co si ho Hunter nevyzvedl více než 90 dní po oznámení, že práce byly dokončeny,“ sdělil Costello.

Dopis právníků nutně neznamená, že federální žalobci nebo orgány činné v trestním řízení zahájí vyšetřování těchto tvrzení nebo podniknou nějaké další kroky.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.