Zdenka Danková

15. 2. 2023

Zoo v Jihlavě loni před Vánoci ohlásila, že ze svého výběhu uprchla samice rysa ostrovida (Lynx lynx carpathicus). Samice unikla a zatím se ji nepovedlo odchytit. Zoo poprosila veřejnost o jakékoliv zprávy, kdyby se někomu podařilo rysici zahlédnout.

„Není důvod se rysa obávat, jedná se o plaché zvíře, které se bude lidem snažit vyhnout. Samice rysa není pro lidi nebezpečná, ale prosíme, v žádném případe se ji nesnažte sami odchytit, volejte na uvedený telefon. Ve stresové situaci by se mohla bránit,“ vysvětluje mluvčí Zoo Simona Kubičková.

Ve středu 15. února uvedl ředitel, Ing. Jan Vašák, že samice rysa se nadále pohybuje po kraji Vysočina. Na dotaz, jak pokračuje její sledování, odpověděl pro Epoch Times, že není vůbec snadné rysa v terénu odchytit:

„Když na ni půjdeme s pistolí obsahující uspávací látku, tak pokud zvíře trefíte, trvá 15 minut, než látka zapůsobí. Když se to zvíře pohybuje v krajině, tak vám někam zaleze a usne tam. Potom se probudí a zase jde pryč. My jsme se domlouvali s p. Dohnalem z jihlavského magistrátu, že by myslivci mohli nějakým způsobem vysledovat, kam se zvíře chodí krmit (kam chodí lovit nebo pojídat třeba sražené zajíce). Chytit zvíře je věc opravdu složitá. Domlouváme se, že přichystáme dvě bedny, které se dají volně předělat na sklopec.“

Vašák vysvětlil, že zvíře v okolí je schopno se uživit. Dostal zprávu o stržené srně, která vypadala jako po útoku kočkovité šelmy. Kočka, když loví, tak je takovým ,chirurgem´ oproti psům.

„Psi kořist rozervou, kdežto ta kočka je při lovu opravdu přesná. Nemohu stoprocentně říci, že to byl právě náš rys. Loví kořist nebo může najít zajíce sražené autem. Chová se standardně, jak by se taková kočka měla chovat.“

„Problém je v tom, že krajina je hodně kulturní, urbanizovaná – jsou to pole, louky, les. A rys je zvíře z lesa, takže ona musí vlastně přecházet úseky mezi zónami, přes zorané pole, přes silnici apod. To je pro ni samozřejmě nebezpečné,“ uvádí ředitel možná úskalí krajiny.

Ředitel Vašák také chválil součinnost myslivecké jednoty při hledání a sledování rysího migranta.

Po malajském medvědu Wangovi, který opakovaně utíkal, než byl přemístěn do jiné zoo, nebo nedopatřením uniklým zebrám – je v současnosti samice rysa ostrovida jedním z několika dalších legendárních uprchlíků jihlavské Zoo.

Zoo Jihlava prosí také veřejnost, aby v případě, že rysa zahlédne, volala hlavnímu zoologovi jihlavské zoo Richardovi Vidunovi – 737 266 421.

Na svém META účtě zoo ukazuje foto stopy rysa – obdobný tvar jako u kočky domácí, liší se velkostí: rysí tlapa má stopu 6–9 cm: „rys má tlapu poměrně velkou vůči tělu a spolu s hustou srstí tak způsobuje, že stopa je lehká a krásně se rýsuje na sněhu“.

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.