Milan Kajínek

21. 3. 2023

Myslel jsem si, že alespoň obecně chápu, co se na Slovensku stalo. Dokumentární snímek Matta Sarneckiho mě nejenom vyvedl z omylu, ale způsobil, že mi obrazně řečeno „spadla čelist“. Jádrem snímku je 70 terabajtů dat, které „někdo“ zaslal investigativním novinářům v České republice. Zdroj se údajně obával, že data „budou smazána“. Tato nálož informací obsahuje celý vyšetřovací spis spojený s nájemnou vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Každému, koho zajímají fakta a hledání pravdy, bych snímek doporučil. Jedná se o profesionální dokumentaristické dílo a silné svědectví současné doby. Reflektuje zásadní události v těsné blízkosti naší přítomnosti – najednou se uvědomíte, že vy sami vlastně reálně sedíte zprostřed děje, který se odehrává na filmovém plátně.

Pokud chcete hodnotit hudbu, kameru nebo střih nebude na to čas – snímek vás pohltí zejména tím, co odhaluje.

Premiéra: 23. března 2023, délka: 102 minut * ČSFD * WEB *

Setkáte se tváří v tvář vrahovi, který střílel, bývalému policistovi, který jej odvezl na místo činu, nebo barmanovi, který si vraždu objednal. Kam až sahají chapadla slovenské mafie a jak bezpečné je se vydat po jejích stopách?

Investigativní novináři i filmoví tvůrci chytře rozložili síly mezi množství jednotlivých aktérů, a tak ani vyšetřování ani produkce nestály pouze na jednom člověku nebo jedné organizaci. Z celého dokumentárního snímku se stala velká mezinárodní koprodukce vyšetřovacího týmu, filmařů i producentů.

Novináři uložili uniklá data na speciální server, který umístili na utajené místo. Je možné se k němu připojit pouze z několika počítačů, které jsou umístěny v Bratislavě ve speciální zabezpečené místnosti. Tady se probírají záplavou videí i obsahem telefonu slovenského podnikatele Mariana Kočnera, který si vraždu údajně „objednal“.

Trailer

Premiéra filmu proběhne 23. března 2023 na festivalu Jeden svět

Co k tomu dodat, výsledek je zdrcující.

Je to prostě snímek, který by každý měl vidět.

V záplavě plytkých komedií, akčních blockbusterů a „morálních odpadků“ dnešní kinematografie je film Kuciak určitě snímek pro náročného diváka, který prahne po skutečném filmu, ve kterém se bojuje o hodnoty dnešní doby.

Je také dobré doplnit, že tento snímek skvěle doplňuje tvorba režisérky Zuzany Piussi, která ve snímku Očista popisuje období nástupu politické strany Igora Matoviče, která slíbila boj proti korupci v soudní moci. Tématem i chronologií Očisty navazuje na svůj předchozí film Nemoc třetí moci, ve kterém se zabývala „hlubokou korozí slovenské justice“. 

Hodnocení: dávám snímku 99 %

Americký režisér Matt Sarnecki a dánský střihač Janus Billeskov Jansen, 2022. (Bontonfilm)

Dodejme ještě na závěr, že režisér Matt Sarnecki je sám členem mezinárodní organizace investigativních novinářů a ve svém předchozím filmovém dokumentu nazvaném Killing Pavel (on-line), zkoumal vraždu běloruského investigativního novináře Pavla Šeremeta. S tímto snímkem vyhrál v roce 2017 cenu Investigative Reporters and Editors Medal a v roce 2018 italské ocenění DIG Award.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“