Milan Kajínek

29. 10. 2019

Filmové recenze

Koprodukční snímek s vysokou kvalitou 2D animací zanese malé diváky a jejich rodiče zpět do časů komunistické totality ve východním Německu. Píše se rok 1989, rok velkých změn, u nichž stál malý pes, který jako první přeběhl „hranici z ostnatého drátu“.

Pokud jste někdy přemýšleli nad tím, jak dětem vysvětlit, co je to totalitní společnost, doba komunismu v bývalém Československu nebo jaká je cena za svobodu, potom vám snímek Fany a pes jistě ulehčí velký kus práce.

Snímek vznikal pět let, nasadil vysokou grafickou laťku, a nakonec skutečně stojí za vidění.

Hlavní hrdinkou příběhu je dvanáctiletá Fany a Sputnik, pes její nejlepší kamarádky Sophie, která odjela s maminkou na letní prázdniny do Maďarska.

Na začátku školního roku se Sophie z prázdnin nevrátí, jako mnoho dalších lidí uprchla s maminkou na Západ. Fany se odvážně vydává přes hranice, aby kamarádce vrátila milovaného pejska. Stane se díky tomu svědkem pohnutých událostí, které změní budoucnost celé země.

Premiéra 9.listopadu 2019, délka 90 minut * ČSFD * IMDB * WEB *

Inspirací pro natočení snímku byla dětská kniha Fritzi war dabei (Fany byla při tom) od německé autorky Hanny Schottové, která nyní vychází také v českém překladu. Díky knize si mohli rodiče s dětmi povídat o tom, co zažili a proč bojovali za svobodu.

Protože měla kniha úspěch, přirozeně vznikla myšlenka převést ji do filmové podoby, v níž zahlédneme nejenom agenty Stasi, východoněmecké tajné služby, ale podíváme se také do srdce lidového odporu v Lipsku.

Související: Rozhovor s producentem snímku Fany a Pes Martinem Vandasem

Kniha Fany byla při tom. (Nakladatelství Pikola)
(Nakladatelství Pikola)

Tým grafiků čelil značným nárokům a na výrobě snímku profesně vyrostl. Podle českého koproducenta snímku Martina Vandase, byli následně požádáni, aby se účastnili na výrobě dalšího kresleného snímku Deník Anne Frankové.

Příběh Fany a pes vychází ze skutečných událostí a zobrazuje autentické dobové materiály, zvuky a záběry. Uvidíme v něm skutečné lokace a dobové plakáty.

Hudbu do snímku natáčeli čeští muzikanti, ale uslyšíte také několik dobových písní. Hlas tajným agentům propůjčil Richard Genzer a rodiče malé Fany namluvili Aňa Geislerová a Marek Daniel.

Hodnocení

Snímek je ve své oblasti v podstatě unikátem. Jeho milá atmosféra a vynikající ruční kresba z něj dělají skvělý filmový tip pro rodiče s dětmi.

Fotografie z namlouvání postav snímku Fany a pes. (Maurfilm)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“