Milan Kajínek

14. 2. 2023

Během nedávného soudního jednání o obnově případu Kramný jsem se osobně setkal s režisérkou Zuzanou Piussi, která je autorkou oceněného dokumentárního snímku Očista. Podle mě se jedná nejenom o vynikající filmový počin, ale jeho natáčení a vydání jistě vyžadovalo velkou míru odvahy. Promlouvají v něm soudci, běžní lidé chycení v soukolí slovenské justice, ale také bývalý slovenský generál nebo slovenský premiér Matovič.

Trochu s nadsázkou můžeme říci, že za to, že Zuzana Piussi dnes působí v České republice, částečně může i natočení filmu Nemoc tretej moci (2011), za které režisérce hrozily až dva roky vězení. Tvůrci filmu čelili žalobě o porušení důvěrnosti ústního projevu spolu se Slovenskou televizí. Po tomto incidentu se Piussi přestěhovala do Prahy, kde má svojí rodinu a manžela. (zdroj)

Ale vraťme se zpátky k dokumentu Očista. Proč se stojí za to na něj podívat?

Snímek začíná v době, kdy procesy vyvolané smrtí novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky vedly na Slovensku k mnoha odhalením selhání institucí, ale zároveň přinesly i naději na zlepšení. Snímek sleduje příběh snahy o očistu soudnictví a zahájení reformy, která by vedla ke zlepšení stavu justice.

Korupce v soudnictví přitom pro mnohé obyvatele země není jen abstraktním pojmem, protože může může způsobit zkázu lidských životů, šikanu nebo obrovské přesuny majetku.

Premiéra 18. listopadu 2021 * ČSFD * WEB * délka 75 minut
Film můžete sledovat on-line v archivu Dafilms nebo na Slovenské televize (pouze na území Slovenska)

Film reflektuje dva výjimečné případy konfrontace se soudní mocí a navazuje na časosběrný případ obyčejné ženy, která je žalována o 300 000 eur za údajné „poškození pověsti privatizátora továrny“, kde celý život pracovala.

„Ve druhém případě byl nejvýše postavený Slovák v NATO sesazen z funkce díky ďábelské hře. A to vše po letech, kdy většina soudců o problémech v soudnictví mlčela a mnozí se dokonce podíleli na jeho selhání. Změna politických poměrů přinesla naději na zlepšení a očistu soudnictví. Nic však není černobílé a drama boje není předem dané,“ uvádějí filmoví tvůrci.

Obsah šifrované mobilní aplikace Threema Mariana Kočnera, jednoho z hlavních aktérů kauzy vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, odhalil mimo jiné rozsáhlou síť korupčních vazeb napříč slovenskou státní správou a justicí.

Spolu se skandálními odhaleními sice začala i naděje na očistu slovenské justice, ale jak nakonec dopadne zápas v nejvyšších patrech soudnictví a politiky o možnosti a způsob nápravy?

Diskuse se soudci a režisérkou po promítání filmu

Tématem i chronologií Očisty navazuje Zuzana Piussi na svůj film Nemoc třetí moci (2011), ve kterém se zabývala „hlubokou korozí slovenské justice poté, když byla z formálního hlediska převedená na paradoxně lepší institucionální úroveň – zcela se oddělila od státu a byla zavedena její samospráva“.

Jak snímek dokládá, samosprávu justice od začátku uchopil do rukou „autoritářský soudce“ Štefan Harabin a pomocí kumulace funkcí a dosazování svých lidí na klíčové pozice začalo docházet k úpadku, uvádějí filmoví tvůrci.

„Procesy, které se rozběhly po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, ukázaly, že v justici nedošlo za uplynulé období ke zlepšení, což se odráží i na vnímání její důvěryhodnosti veřejností. Ukázalo se také, že klíčovým problémem justice není legislativa, nebo vybavenost soudů, ale personální stav třetí moci, která se v řadě případů vzdaluje spravedlnosti,“ píší pod dokumentem filmoví tvůrci. (zdroj)

Snímek může být nejenom inspirací pro české dokumentaristy, ale také pro české diváky, protože jak jsem zaznamenal, natáčí Zuzana Piussi další dokument, tentokrát však půjde o sondu do české justice, což může být jistě zajímavější, než události v sousedním Slovensku.

Trailer k filmu Očista

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.