Andrew Chen

10. 5. 2022

Nový kanadský film Věčné jaro (Eternal Spring) vypráví o odvážné akci skupinky čínských občanů, kteří v Číně odvysílali necenzurované zprávy přímo do státní televize, a o tom, jaké to mělo následky. Prolínají se v něm osobní příběhy odvahy s inspirativními příběhy o vytrvalosti a víře. Film bude uveden 13. května na festivalu animovaných filmů Anifilm v Liberci.

Věčné jaro v režii Jasona Loftuse je animovaný dokument, který pojednává o nabourání se do vysílání čínské státní televize, které se skutečně stalo v roce 2002. Příběh a animace byly inspirovány vyprávěním uznávaného čínského umělce Daxionga, který se snažil sestavit přehled událostí, k nimž došlo před 20 lety v jeho vlasti.

Umělec Daxionga a jeho přátelé, kteří se doma věnovali duchovní praxi Falun Gong, se stali koncem 90. let terčem brutálního pronásledování řízeného Komunistickou stranou Číny.

Film Věčné jaro se 4. května vyšvihl na první místo v žebříčku divácky nejoblíbenějších filmů, které získaly Cenu diváků Hot Docs, udělovanou kanadským mezinárodním festivalem dokumentárních filmů Hot Docs. Festival je jedním z největších festivalů dokumentárních filmů v Severní Americe.

Trailer

Délka: 86 minut * ČSFD * WEB * Facebook *


Dokument vychází z příběhu 18 lidí, kteří se věnovali meditační praxi Falun Gong, a stejně jako milony dalších Číňanů byli zasaženi celostátním pronásledováním čínského režimu, které vypuklo v červenci 1999.

Této skupině se 5. března 2002 podařilo nabourat do vysílání státní kabelové televize a na osmi kanálech tak po dobu přibližně 45 minut odvysílat pořady, které osvětlovaly skutečnou situaci v Číně a rozbít dosud neprodyšnou státní propagandu.

Tento příběh, který se stal ve městě Čchang-čchun v severovýchodní čínské provincii Ťi-lin, sepsal spisovatel Ethan Gutmann ve své knize Jatka (C-press 2015) v kapitole nazvané Na krátkých vlnách.

Praxe Falun Gong, která se skládá z pěti meditačních cvičení, učení o rozvíjení charakteru a principech pravdivosti, soucitu a snášenlivosti, byla poprvé představena v roce 1992 v Číně, kde si brzy získala širokou popularitu díky svým přínosům pro fyzické a duševní zdraví lidí. Podle oficiálních čínských odhadů přilákala tato praxe do roku 1999 na 70 až 100 milionů příznivců.

Tehdejší vůdce komunistické strany Ťiang Ce-min však masovou popularitu praxe vnímal jako hrozbu absolutní moci a 20. července 1999 zahájil násilné potlačování všech příznivců Falun Gongu ve snaze tuto praxi vymýtit a s tím související očerňující kampaň ve všech státních médiích.

Fotogalerie

Dne 23. ledna 2001 odvysílala čínská státní tisková agentura Sin-chua videoklip, zachycující skupinku pěti lidí sedící na pekingském náměstí Nebeského klidu. Tito lidé se před televizními kamerami zapálili. Agentura Sin-chua vzápětí po incidentu prohlásila, že těchto pět osob jsou praktikující Falun Gongu, kteří se upálili při pokusu o náboženskou sebevraždu, přestože sebevražda je v rozporu s učením této praxe.

Záběry na zapalující se „fanatiky“ a takzvané sebeupálení využíval čínský režim ve všech státních médiích, aby ukázal, že Falun Gong je „zlý kult“, který si zaslouží být vyhlazen.

Přestože byla celá událost v zahraničí analyzována mezinárodními výzkumníky a médii jako „zinscenovaná akce“ čínského režimu a dostala přezdívku „falešný oheň“, agentura Sin-chua zaznamenala v Číně velké propagandistické vítězství proti Falun Gongu. Mnoho čínských občanů začalo aktivně udávat své spolupracovníky, sousedy, a dokonce i rodinné příslušníky, kteří Falun Gong praktikovali, protože začali věřit, že toto skupina je skutečně nebezpečná.

Osmnáct praktikujících Falun Gongu riskovalo své životy, aby vytvořili odvážný plán, jak se napojit na státní televizní stanici a odvysílat informace, které by mohli rozbít státní mašinérii.

Nakonec skutečně uspěly a na televizních obrazovkách osmi kanálů pro 300 000 předplatitelů kabelové televize v severovýchodní čínské provincii Ťi-lin začaly běžet pořady, které informovaly o faktech, událostech v zahraničí a kampani čínského režimu namířené proti Falun Gongu.

Během několika dní poté bylo ve městě Čchang-čchunu a blízkém okolí zatčeno více než 5 000 praktikujících Falun Gongu v rámci masivního zátahu vládních úřadů. Nejméně sedm z nich bylo o několik dní později ubito k smrti.

Výhrůžky z Pekingu

Režisér snímku Jason Loftus uvedl, že čínský režim vyhrožoval členům jeho rodiny v Číně a zároveň narušoval jeho podnikání během natáčení dokumentu.

Loftus a výtvarník Daxiong – který se výtvarně podílel na komiksech pro snímky Justice League a Star Wars – před mnoha lety spolupracovali na vývoji videohry, kterou vydal čínský technologický a zábavní gigant Tencent.

„Uprostřed natáčení tohoto filmu… čínská vláda kontaktovala mé obchodní partnery ve společnosti Tencent, donutila je přerušit styky s mou společností a zrušit vydavatelskou smlouvu, právě když jsme uváděli na trh naši videohru,“ řekl Loftus deníku The Epoch Times na promítání filmu 3. května 2022.

„Zároveň byli členové rodiny mé ženy, kteří stále žijí v Číně, kontaktováni Úřadem veřejné bezpečnosti a bylo jim tak trochu vyhrožováno ve smyslu: ,Hej, my víme, co děláte v zahraničí‘. Takže když lidé říkají, že je těžké mluvit o Číně, mluvit o příbězích o lidských právech v Číně, je to pravda. Rozhodně to má své důsledky.“

Loftus řáká, že ho inspirují lidé, kteří přinesli velkou osobní oběť, aby mohli říkat pravdu, a podle něho je důležité, aby se o tom, co se v Číně děje, lidé ve světě dozvěděli.

„Postavy, které v tomto filmu, v tomto příběhu potkáváme, mne inspirují a dojímají. Vidíte, kolik toho obětovaly a čím si prošly, aby mohly promluvit a aby mohly říkat pravdu. A tak mám pocit, že musíme využít svobody, kterou máme, abychom jim dali hlas, abychom se o tento příběh podělili s více lidmi,“ řekl režisér snímku.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. Článek byl redakčně upraven.

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).