Michal Cabejšek

22. 3. 2023

Rada hl. m. Prahy na jednání na začátku týdne schválila takzvaný Program podpory ukrajinských uprchlíků a rozvoje sociální soudržnosti na území hl. m. Prahy pro rok 2023. Na jeho financování je v plánu vyčlenit z podpory UNICEF částku ve výši 65 milionů Kč. Smyslem programu bude „podpořit aktivity městských částí a neziskových organizací zaměřených na uprchlíky všech věkových kategorií, ale také aktivity, které mají podpořit sociální soudržnost mezi uprchlíky a obyvateli Prahy“.

„Schválení programu vítám, je to důležitý krok, který pomůže jak samotným uprchlíkům, tak i příslušným organizacím, městským částem, a nakonec bude ku prospěchu i všem Pražanům. Hlavním cílem programu je mimo jiné pomoci s integrací uprchlíků do společnosti, s jejich vzděláváním či zapojením do volnočasových aktivit, což se týká jak dospělých, tak dětí. V neposlední řadě jde i o bezpečnost, protože úspěšná integrace garantuje poklidné soužití a zmírnění potenciálních rizik vztahu Pražanů s ukrajinskými uprchlíky,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

„Praha vyčlení 65 milionů korun na podporu ukrajinských uprchlíků, které budou poskytnuty prostřednictvím grantů neziskovým organizacím. Jedná se o prostředky z UNICEFu s meziročním navýšením o 10 milionů korun. Očekáváme totiž, že se výdaje na podporu uprchlíků zvýší, tudíž jsme adekvátně navýšili rozpočet fondu. Praha je připravena ocenit a podpořit neziskový sektor, který má klíčovou roli v péči o uprchlíky, kteří se z oblasti válečného konfliktu dostanou do Česka a žádají o pomoc zde v Praze. Tímto bych chtěl také poděkovat UNICEFu, že hlavnímu městu pomáhá se starat o uprchlíky,“ říká Jiří Pospíšil, náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury, cestovního ruchu a památkové péče.

Hlavní město uzavřelo na základě usnesení Zastupitelstva hl. m. Prahy z 8. září loňského roku dohodu s Dětským fondem Organizace spojených národů (UNICEF), která reagovala na masivní uprchlickou vlnu z Ukrajiny mířící do české metropole započatou koncem února 2022.

Součástí dohody je i tzv. Pracovní plán Magistrátu hl. m. Prahy a UNICEF pro období říjen 2022 až prosinec 2023, který definuje „pět oblastí“, v nichž bude Praha s finanční i expertní podporou UNICEF rozvíjet „systematickou podporu uprchlíkům i spolupracujícím organizacím“.

Jednou z oblastí pracovního plánu je právě i oblast s názvem „Sociální soudržnost, integrace, kulturní a sociální participace“, která se zaměřuje na podporu jazykových kurzů, poradenství, kurzů sociokulturní orientace, kurzů zaměstnanosti, volnočasových, vzdělávacích a dalších podpůrných aktivit pro děti, mládež a rodiče.

Podle dohody s UNICEF bude tato aktivita nyní zavedena prostřednictvím dotačního programu hlavního města Prahy, který umožní v průběhu roku 2023 podporovat aktivity městských částí, nestátních neziskových organizací i dalších organizací pracujících s uprchlíky. A to za účelem „zlepšení jejich podpory a integrace a za účelem rozvoje bezproblémového soužití mezi uprchlíky z Ukrajiny a dalšími obyvateli Prahy“.

V reakci na stoupající počet uprchlíků přicházejících na území metropole hlavní město už od počátku finančně podporovalo neziskové organizace a městské části, aby zmírnilo dopady uprchlické situace a zajistilo adekvátní podporu pro běžence před válečným konfliktem.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.