Karina Rammer

12. 4. 2023

Jsou často podceňované a v našich místních lesích hojně rozšířené: borovice. Jehličí borovice je bohaté na cenné látky. Podle lidového léčitelství mohou mladé květnové výhonky pomoci i při onemocnění dýchacích cest.

Borovice fascinují lidi od nepaměti. Jsou to tajemné, krásné a prastaré stromy, které mohou žít stovky, někdy i tisíce let. Bylo identifikováno přibližně 125 různých druhů borovic, včetně některých nejdéle žijících stromů a organismů na světě.

Borovice se odjakživa používala v přírodní medicíně a nejnovější studie její účinky potvrzují. Její mladé květnové výhonky, pupeny a pryskyřice obsahují cenné látky, jako je vitamin C a éterické oleje. V naturopatii se používají pro své balzamické a expektorační vlastnosti při onemocněních dýchacích cest. Kromě toho mají antiseptické a diuretické účinky a doporučují se při revmatických potížích.

V lidovém léčitelství se používaly i při zápalu plic. Při nachlazení, kašli, bronchitidě a astmatu lze léčivé účinky borovice využít při samoléčbě prostřednictvím inhalací, koupelí, čajů a potírání.

Tamiflu a kyselina šikimová

Vědci z univerzity v Maine již nějakou dobu vědí, že namáčením borového jehličí v horké vodě se uvolňuje kyselina šikimová. Kyselina šikimová je přirozeně se vyskytující sloučenina, o níž je známo, že v těle vyvolává několik různých fyziologických účinků. Tato kyselina je hlavní složkou antivirového léku oseltamivir, komerčně známého také pod názvem Tamiflu.

Kyselina šikimová podporuje důležité funkce krevních destiček a kardiovaskulární funkce u lidí. Ve studiích na zvířatech bylo rovněž prokázáno, že podporuje funkci střev, trávicího systému a myelinové pochvy. Kromě toho má kyselina šikimová antibakteriální, protiplísňové, antivirové a protizánětlivé vlastnosti.

Kyselina šikimová je metabolit, který pomáhá rostlinám metabolizovat důležité sloučeniny. Je důležitým prvkem šikimátové dráhy, kterou poprvé objevil v roce 1885 nizozemský chemik Johan Fredrik Eykman.

Šikimátová dráha je nezbytná pro život a jedná se o sedmistupňovou dráhu, kterou využívají bakterie, houby, archea, řasy, někteří prvoci a rostliny k biosyntéze vitaminů, folátů a aromatických aminokyselin fenylalaninu, tryptofanu a tyrosinu. První dvě jsou považovány za esenciální aminokyseliny. To znamená, že je člověk potřebuje a nedokáže si je v těle syntetizovat jako mnoho jiných aminokyselin. Tyrosin je považován za podmíněně esenciální, protože jeho syntéza může být u některých lidí omezena.

Tyto aminokyseliny jsou pro člověka důležité a pomáhají v našem těle produkovat neurotransmitery a sloučeniny, jako je serotonin, melatonin, adrenalin, dopamin, CoQ10 a hormon štítné žlázy – zejména s pomocí prospěšných střevních bakterií. Jinými slovy, pro člověka hraje kyselina šikimová zásadní roli v dlouhém biochemickém procesu, který udržuje naše zdraví a dlouhověkost.

Borovicové jehličí a jeho zdraví prospěšné účinky

Jak může borové jehličí zlepšit naši pohodu?

  • Respirační onemocnění: Borovicové jehličí je bohaté na esenciální oleje, jako je pinen, limonen a terpinolen, které mohou ulevit při onemocněních dýchacích cest, jako je astma, bronchitida nebo nachlazení. Inhalace oleje z borovicového jehličí nebo pití čaje z borovicového jehličí může pročistit dýchací cesty, uvolnit hlen a zmírnit zánět.
  • Antioxidační vlastnosti: Borovicové jehličí obsahuje vysoké množství polyfenolů a flavonoidů, které působí jako silné antioxidanty. Tyto přírodní sloučeniny chrání buňky našeho těla před škodlivými volnými radikály, a mohou tak pomoci snížit riziko chronických onemocnění, jako jsou kardiovaskulární choroby nebo rakovina.
  • Posílení imunitního systému: Vitaminy obsažené v jehličí, především vitamin C, pomáhají posilovat imunitní systém a podporují obranyschopnost organismu. Pravidelná konzumace čaje z borovicového jehličí může pomoci posílit imunitní systém a předcházet nachlazení, zejména v chladném období.
    Snížení stresu a relaxace: Éterické oleje obsažené v borovém jehličí mají uklidňující účinek na nervový systém a mohou snížit stres a napětí. Relaxační koupel s doplňky z borovicového jehličí nebo používání oleje z borovicového jehličí v aromaterapii může pomoci zmírnit příznaky stresu a zvýšit celkovou pohodu.
  • Péče o pleť: Olej z borovicového jehličí má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci při kožních problémech, jako je akné, ekzémy nebo lupénka. Při použití v krémech, mastech nebo mýdlech může olej z jehličí borovice zklidnit pokožku, zmírnit zarudnutí a podráždění a podpořit regeneraci pokožky.

Znalosti starých národů

Historie borovicového jehličí a jeho složek sahá daleko do minulosti. Již po staletí používají domorodé národy jehličí a různé sloučeniny z některých druhů borovic.

Konzumace některých druhů borovicového jehličí má také pozitivní vliv na náš imunitní, dýchací, kardiovaskulární a neurologický systém. Zajímavé je, že právě kůra a jehličí borovic, které Irokézové dávali v roce 1536 těžce nemocné posádce Jacquese Cartiera, pomohly zajistit vitamin C, který posádka v té době potřebovala k léčbě kurdějí.

Některé stromy druhu borovice dlouhověká (Pinus longaeva) se také mohou dožít přibližně 5 000 let. A zatímco lidský genom má více než tři miliardy párů bází, u druhu borovice vejmutovky bylo prokázáno, že má 22 miliard párů bází – více než sedmkrát více než my lidé.

Stručně řečeno, je nejvyšší čas se na začátku května podívat do lesů.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“