Agent z kriminálního dohledu amerického daňového úřadu žádá o status whistleblowera. Tvrdí, že má informace o tom, že Bidenova administrativa provedla špatně vyšetřování obchodních transakcí Huntera Bidena, syna prezidenta Joea Bidena.

V dopise z 19. dubna se právník Mark D. Lytle z washingtonské advokátní kanceláře Nixon Peabody LLP obrátil na členy Sněmovny reprezentantů a Senátu s tím, že jeho nejmenovaný klient je od počátku roku 2020 pověřen „probíhajícím a citlivým vyšetřováním vysoce postaveného a kontroverzního subjektu a rád by Kongresu poskytl informace pod whistleblowerskou ochranou“.

Ačkoli v dopise nebyl Hunter Biden jmenovitě zmíněn, republikánský senátor Lindsey Graham v rozhovoru pro Fox News 20. dubna uvedl, že whistleblower přináší informace o možném střetu zájmů v souvislosti s vyšetřováním Huntera Bidena.

Podle Lytleova dopisu jeho klient učinil právně chráněná sdělení daňovému úřadu, generálnímu inspektorovi amerického ministerstva financí, úřadu generálního inspektora ministerstva spravedlnosti.

Tato odhalení jsou údajně v rozporu s přísežným svědectvím vysoce postaveného politického představitele před Kongresem týkajícím se střetů zájmů v tomto případu. Dále pak detailně popisují příklady zvýhodňování a ovlivňování politického rozhodování a protokolů.

„Mým cílem je zajistit, aby se můj klient mohl řádně podělit o svá zákonem chráněná odhalení s kongresovými výbory,“ napsal Lytle. „Proto zdvořile žádám, aby vaše výbory se mnou spolupracovaly na usnadnění sdílení těchto informací s Kongresem legálně a s plně informovaným uvědoměním právníka.“

Graham během rozhovoru označil tvrzení za „průlomová“ a uvedl, že předseda senátního justičního výboru demokrat Dick Durbin prohlásil, že se o toto téma „velmi zajímá“.

„Jedná se o někoho na Daňovém úřadu s vysokým postem, kdo je zřejmě ochoten vystoupit a říci Kongresu, že během vyšetřování Huntera Bidena docházelo k obstrukcím, že na misku vah tlačil palec do té míry, že cítí potřebu dát Kongresu vědět, zda je to pravda.“

Graham dále uvedl, že zatím neví, zda jsou obvinění pravdivá, ale že pokud by ministerstvo spravedlnosti při vyšetřování skutečně postupovalo zaujatě, stálo by jej to hodně.

Bílý dům na žádost novinářů o komentář k této věci reagoval tím, že trval na tom, že v případě vyšetřování Huntera Bidena nedošlo k žádnému „politickému vměšování“.

Mluvčí Bílého domu Ian Sams 20. dubna pro Fox News Digital uvedl: „Od svého nástupu do funkce a v souladu se svým předvolebním slibem, že obnoví nezávislost ministerstva spravedlnosti, pokud jde o rozhodování v trestních vyšetřováních, dal prezident Biden jasně najevo, že tato záležitost bude řešena nezávisle ministerstvem spravedlnosti pod vedením prokurátora jmenovaného bývalým prezidentem Trumpem, bez jakéhokoli politického vměšování ze strany Bílého domu. Tento závazek dodržel.“

Během tiskového brífinku v Bílém domě téhož dne odpověděla tisková mluvčí Karine Jean-Pierreová na otázky týkající se whistleblowera z daňového úřadu a Huntera Bidena slovy, že Bílý dům se k tomuto nevyjádří. Odkázala novináře na ministerstvo spravedlnosti a právní kancelář  Bílého domu.

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."