Bill Pan

24. 4. 2023

Obránce fotbalového týmu Buffalo Bills Damar Hamlin, který v minulé sezoně málem zemřel poté, co na hřišti dostal zástavu srdce, prozradil, že zkolaboval kvůli stavu, který se většinou stává teenagerům hrajícím baseball.

Během úterní tiskové konference týmu Buffalo Bills oznámil, že Hamlin se během posledních tří měsíců pozoruhodně zotavil a dostal „plné povolení“ vrátit se k hraní fotbalu.

„Je vzrušující přejít od člověka, který bojoval o život, k tomu, že teď – víte, ten příběh ještě nebyl napsán,“ řekl Brandon Beane, generální manažer Buffalo Bills. „Teď jde o návrat.“

Tým také uvedl, že příčinou kolapsu jejich pětadvacetiletého zadáka během zápasu 2. ledna proti Cincinnati Bengals byl stav zvaný commotio cordis.

„Diagnóza toho, co se mi stalo, byla v podstatě commotio cordis. Jde o přímý úder do určitého bodu srdečního rytmu, který způsobí zástavu srdce,“ vysvětlil Hamlin na tiskové konferenci. „A o pět až sedm sekund později odpadnete.“

Během první čtvrtiny zápasu mezi BillsBengals Hamlin provedl zákrok na hráče Cincinnati, vstal ze zákroku, upravil si helmu a spadl zpět na zem. První záchranáři mu na hřišti provedli resuscitaci a použili automatický externí defibrilátor, než ho sanitka odvezla do nemocnice.

„Málem mě ztratili. Zemřel jsem v celostátní televizi před zraky celého světa,“ řekl Hamlin. „Víte, co tím myslím? Právě tohle je největší požehnání ze všeho. Že mám stále své lidi a že moji lidé mají stále mě.“

Vzácné mezi profesionálními fotbalisty

Commotio cordis, které je samo o sobě vzácné, se podle on-line lékařské databáze StarPearls většinou vyskytuje v amatérském sportovním prostředí u dospívajících chlapců. Může to souviset s tím, že dospívající mají tenčí hrudní stěnu ve srovnání s dospělým člověkem a že se častěji účastní organizovaných amatérských sportů, při kterých utrpí tupé nárazy do hrudníku.

Americký registr Commotio Cordis, databáze vedená nadací Minneapolis Heart Institute Foundation, zdokumentoval 224 případů commotio cordis v letech 1995-2010. Podle analýzy časopisu New England Journal of Medicine z roku 2010 byl průměrný věk těchto obětí 15 let, přičemž pouze několik z nich (9 %) byli dospělí starší 25 let.

Z analýzy také vyplývá, že tyto případy byly v drtivé většině způsobeny údery do hrudníku baseballovým, softballovým nebo hokejovým pukem. I když se vyskytlo i několik případů, kdy byli fotbalisté zasaženi do hrudníku helmou soupeře nebo ramenem či loktem při tělesných srážkách.

„V baseballu se commotio cordis často objevuje, když hráče zasáhne do hrudníku míček, který byl v různých situacích nadhozen, odpálen nebo hozen. V hokeji mohou bránící hráči záměrně používat hrudník k zablokování puku před střelou soupeře letící vysokou rychlostí,“ uvádí se ve zprávě.

„Commotio cordis může být také důsledkem fyzického kontaktu mezi soutěžícími,“ dodává zpráva. „Takové údery do hrudníku jsou způsobeny ramenem, předloktím, loktem, nohou, chodidlem nebo hlavou, jako když se dva hráči v poli neúmyslně srazí při sledování baseballového míčku ve vzduchu, případně když je hokejka vražena do hrudníku soupeře.“

Zdá se, že analýza z roku 2010 stále platí. V přehledu zveřejněném minulý měsíc v časopise JACC: Clinical Electrophysiology, jednom z odborných časopisů American College of Cardiology, vědci identifikovali 334 případů commotio cordis z 53 výzkumných prací z let 1980 až 2022. Podle přehledu bylo 94 % všech případů souvisejících se sportem způsobeno projektily, přičemž nejčastějším sportovním prostředím byl baseball (45 %), softball (11 %) a fotbal (9 %). Průměrný věk všech 334 obětí byl 16 let.

Odborníci zůstávají skeptičtí

Oficiální vysvětlení Hamlinova kolapsu vyvolalo na sociálních sítích určitou skepsi, mimo jiné ze strany doktora Petera McCullougha, který tvrdil, že šlo spíše o důsledek zánětu myokardu způsobeného vakcínou. „V případě Hamlinova kolapsu se jednalo o zánět myokardu, který byl způsoben vakcínou proti covid-19,“ uvedl doktor McCullough.

„Jako kardiolog o tom nejsem přesvědčen,“ napsal McCullough na Twitteru. „Mnohem pravděpodobnější etiologií je #COVIDVACCINE myokarditida. Návrat je nebezpečný, protože hrozí opakovaná srdeční zástava na hřišti bez ICD.“

„Nejčastější příčinou commotio cordis je line drive v baseballu nebo tvrdý úder v lakrosu, který zasáhne nechráněnou hrudní kost. Sledoval jsem zápas Bills v přímém přenosu a filmové záběry Hamlinova úderu. Mechanismem zranění jsem commotio cordis vyloučil,“ uvedl McCullough pro deník The Epoch Times v odpovědi na žádost o další komentář a zdůraznil skutečnost, že profesionální fotbalisté nosí chrániče hrudní kosti a helmy, které rozptylují střely.

„Obávám se, že Hamlin užil jednu z vakcín proti covidu-19 a měl subklinickou myokarditidu, která je u těchto přípravků známá. Pokud sportovci soutěží s myokarditidou, může to mít za následek zástavu srdce jako v Hamlinově případě,“ kardiolog. „Je bezprecedentní, aby sportovec měl na hřišti primární srdeční zástavu a 1) nedostal ICD a 2) vrátil se k plnému závodění. Z mého pohledu je Hamlinovo rozhodnutí vrátit se na hřiště vysoce rizikové a mohlo by vést k opakované zástavě srdce.“

Kardiolog Dr. Anish Koka uvedl, že by mohly existovat nějaké neidentifikované základní příčiny, které snížily Hamlinův práh pro komorovou fibrilaci (ventriculární fibrillaci), a proto mohl standardní přístup vyvolat srdeční zástavu.

Commotio je diagnóza vylučovací metodou. Neexistuje na ni žádný diagnostický test,“ řekl deníku The Epoch Times. „Ale [může] jít také o idiopatickou ventriculární fibrillaci: ventriculární fibrillaci bez známé příčiny.“

Na této zprávě se podílel Zachary Stieber.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil M. K.

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.