Samantha Flom

27. 4. 2023

Legislativa, kterou 26. dubna představila skupina amerických senátorů z obou politických táborů,  stanoví minimální věk pro používání sociálních médií a zavede další omezení týkající se způsobu, jakým platformy sociálních médií prezentují obsah nezletilým.

Návrh zákona vyžaduje, aby platformy sociálních médií ověřovaly, že uživatelé jsou starší 13 let, což je věková hranice, od které by byla možná registrace. Zároveň nezletilí ve věru 13 – 17 let budou muset pro registraci získat souhlas rodičů.

Návrh zákona by rovněž zakázal společnostem provozujícím sociální média používat algoritmy k určování, jaký obsah se bude nezletilým doručovat.

„Již více než deset let se potýkáme s největší zaznamenanou epidemií duševních onemocnění dospívajících a víme, co je její příčinou: sociální média a jejich algoritmický boosting, který využívá osobní údaje dětí k manipulaci s nimi,“ řekl při oznámení návrhu zákona na tiskové konferenci 26. dubna jeden z navrhovatelů, demokratický senátor Brian Schatz.

Podle nejnovějšího „Průzkumu rizikového chování mládeže“ Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) se s pocity smutku nebo beznaděje v roce 2021 potýkalo až 42 % středoškoláků (57 % dívek a 22 % chlapců).

Kromě toho 22 procent studentů uvedlo, že vážně uvažovali o pokusu o sebevraždu, a 16 procent uvedlo, že byli v posledním roce elektronicky šikanováni prostřednictvím textových zpráv nebo sociálních médií.

Sociální média a úpadek duševního zdraví

S odvoláním se na tato čísla Schatz uvedl, že existuje jasná souvislost mezi používáním sociálních médií a špatným duševním zdravím, a společnostem provozujícím sociální média jde hlavně o zisk.

„Jako firmy mají společnosti sociálních médií povinnost maximalizovat příjmy, což znamená, že existuje přímá souvislost mezi rozrušováním dětí a uspokojováním investorů,“ tvrdil. „Není mimo říci, že tyto společnosti mají téměř povinnost trvale rozrušovat celou generaci dětí. Musíme jednat.“

Republikánská senátorka Katie Brittová poznamenala, že tlak, kterému jsou děti ve škole vystavené, se výrazně zvýšil se zavedením a rozvojem sociálních médií. A že tyto negativní dopady sociálních sítí nepociťují pouze děti, ale i dospělí.

„Musíme udělat krok zpět a jako rodiče si říct: ‚Jak můžeme naše děti ochránit, naučit je, jak tento nástroj používat – aby ho používaly k dobrým věcem – a aby to dělaly záměrně?‘“ řekla Brittová.

Realizace

Ačkoli většina platforem sociálních médií již vyžaduje, aby uživatelé byli starší 13 let, ukázalo se, že jejich ověřovací procesy lze snadno obejít.

Senátor Tom Cotton – hlavní republikánský spolunavrhovatel zákona – k tomuto problému uvedl, že nová legislativa bude vyžadovat, aby společnosti podnikly „rozumné kroky“ k ověření věku uživatele, ať už to znamená vytvoření vlastního systému, využití externího dodavatele nebo využití dobrovolného pilotního programu, který by byl vytvořen prostřednictvím ministerstva obchodu výslovně za tímto účelem.

„Jednoduše ukládá těmto společnostem břemeno přiměřenosti – které je v právu běžné – a říká, že pokud nebudete postupovat podle přiměřených kroků vzhledem k dnešnímu stavu technologií, můžete být pohnáni k odpovědnosti Federální obchodní komisí nebo vrchními státními zástupci za způsobení škod nezletilým,“ řekl Cotton.

Návrh zákona může čelit problémům ze strany společností provozujících sociální média a technologických lobbistů, kteří se proti přísnější regulaci odvětví staví. Schatz uvedl, že on a ostatní předkladatelé z tohoto důvodu při přípravě zákona záměrně udržovali jeho podrobnosti v tajnosti.„Technologický průmysl se na tento návrh zákona, stejně jako na každý jiný návrh zákona o bezpečnosti dětí na internetu, chystá vrhnout se vším všudy,“ řekl. „Ale důkazní břemeno je na těch, kteří chtějí chránit status quo, protože status quo způsobuje, že celá generace uživatelů je duševně nemocná.“

Překlad a redakční úprava původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.