Maurice Forgeng

5. 5. 2023

Právě teď se německá vláda dohodla na nové reformě vytápění – na řadu přichází další topenářské kladivo. Nový návrh zákona Evropské unie má dát občanům ještě méně času na výměnu.

Německá vláda musela v poslední době čelit velké kritice kvůli svým přísným plánům v oblasti vytápění. Nyní se však zdá, že z Bruselu zaznívá ještě přísnější rétorika. Nařízení Evropské komise by dokonce mohla plány německé vlády učinit zbytečnými.

Německý svaz pro zkapalněný plyn (DVFG) nedávno upozornil na návrh zákona Evropské unie. Pokud by tato nová směrnice EU z Bruselu vstoupila v platnost, musely by od roku 2029 z trhu zmizet všechny plynové, olejové a elektrické kotle, jak uvádí Merkur.

Německý zákon a zákon EU

Německá vláda teprve nedávno rozhodla o postupném zákazu plynových a olejových topidel bez obnovitelné složky od roku 2024. Vytápění dřevěnými produkty bude rovněž povoleno pouze za určitých podmínek. Týkat se to bude i nových topných systémů. Plynové nebo olejové vytápěcí systémy ve stávajících budovách však bude možné používat i nadále. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) podporuje především tepelná čerpadla. Vytápěcí systémy na pelety nebo plyn připadají v úvahu pouze za určitých podmínek.

Podle plánů EU má 1. září 2025 vstoupit v platnost nové tzv. nařízení o ekodesignu pro vytápění vnitřních prostor a kombinované vytápění. Určuje, která topná tělesa bude možné uvádět na trh i v budoucnu. Stávající topná tělesa však nemusí být přímo nahrazena.

Německý zákonZákon EU
Stavební energetický zákonNařízení o ekodesignu
Pozvolný přechod na obnovitelné zdroje energie, staré otopné soustavy zakázány až v roce 2045Rychlejší přechod, staré otopné soustavy se nebudou vyměňovat již od r. 2025

Nejdůležitější body směrnice EU

EU chce tento týden (18. týden) projednat aktuální návrh nařízení o ekodesignu, jak informuje TZ. Níže jsou uvedeny nejdůležitější body zákona.

  • Od 1. září 2029 již nesmí být na trh uváděny topné systémy s účinností nižší než 115 %. To se týká všech topných systémů s výjimkou tepelných čerpadel a hybridních topných systémů.
  • Od roku 2029 se již nesmí na trh uvádět topné systémy na čistý olej, plyn a uhlí, a to ani jako náhradní díly. Jedinou výjimkou je, pokud jsou uváděny na trh v kombinaci s tepelným čerpadlem nebo solárním termickým systémem (tj. hybridními topnými systémy).
  • Nová topná zařízení musí spotřebiteli vždy v reálném čase ukazovat, jak efektivně systém pracuje. Tyto údaje musí být uchovávány po dobu nejméně 24 měsíců a musí být spotřebiteli na vyžádání přístupné. Konečný spotřebitel je jediný, komu by tyto údaje měly být k dispozici.

Omezení účinnosti činí tepelná čerpadla bez alternativy

Účinnost topného systému popisuje poměr mezi dodanou energií a využitelným teplem. Čím vyšší je účinnost, tím méně energie se ztrácí při výrobě tepla. V topných systémech, které mají účinnost vyšší než 100 %, se na teplo přeměňuje nejen dodaná energie, ale také další energie, která se vyrábí při provozu systému. V případě kondenzačních kotlů se podle Frankfurter Rundschau často jedná o spaliny, které mohou topné systémy přeměnit na další teplo.

Ze srovnání vyplývá, že pouze tepelné čerpadlo překračuje účinnost 115 % požadovanou EU. Všechny ostatní topné systémy tak budou od roku 2029 automaticky vyřazeny.

Topný systémÚčinnost
Nové olejové kotleAž 90 procent
Nové plynové kotleAž 98 procent
Kotle na peletyAž 103 procent
Kotle na dřevěná polenaAž 90 procent
Kondenzační kotleAž 110 procent
Tepelná čerpadla200 až 500 procent

Protože však existují výjimky, topných systémů na dřevo a pelety se to pravděpodobně netýká. Všech ostatních topných systémů však ano. Pro mnoho plynových topných systémů – včetně těch na bioplyn nebo vodík – by toto nařízení fakticky znamenalo zákaz.

Ministryně stavebnictví je proti

Spolková ministryně stavebnictví Klara Geywitzová (SPD) se staví proti úvahám Evropské komise na zákaz plynových topidel. Německý postoj k prováděcímu nařízení o ekodesignu „bude takový, aby byl slučitelný se stavebním energetickým zákonem“, řekla politička SPD novinám Funke-Mediengruppe.

Ministryně však omezení podle účinnosti důrazně odmítla: „Evropské právní předpisy budeme uplatňovat tak, aby odpovídaly německému právu. U nás nebudou platit žádné předpisy o energetické účinnosti, které by se rovnaly zákazu vytápění plynem, a to ani při provozu na bioplyn nebo vodík.“

Zákaz F-plynů

Právě před dvěma měsíci se výbor pro životní prostředí Evropského parlamentu vyslovil pro postupný zákaz fluorovaných plynů (F-plynů) – informovala německá redakce Epoch Times. Ty se používají v mnoha tepelných čerpadlech. Podle průmyslových sdružení nelze tyto požadavky realizovat. Rozhodnutí Výboru pro životní prostředí EU by mohlo pro německý „tepelný převrat“ představovat vážný problém.

Koncem března hlasovalo pro zákaz F-plynů 426 europoslanců, 109 bylo proti a 52 se zdrželo hlasování, uvedl Euractiv. To svědčí o silné podpoře před závěrečnými jednáními s 27 členskými státy EU zastoupenými v Radě EU. Podle dohody může být od roku 2024 na trhu pouze 23,6 % množství F-plynů použitých v roce 2015. Od roku 2027 se tento podíl sníží na 11 % a poté se bude dále postupně snižovat až na nulu do roku 2050.

Zejména zahraniční výrobci tepelných čerpadel a klimatizačních zařízení, kteří jsou na F-plynech ve velké míře závislí, nyní kritizují omezení používání tohoto chladiva. Existují i výrobci, u nichž je konverze topné techniky již v plném proudu. „Mnoho výrobců z celé EU – včetně společnosti Viessmann – přechází na ekologicky šetrná přírodní chladiva a investuje velké prostředky do nových modelů a rozšiřuje výrobní kapacity,“ uvedl mluvčí společnosti Viessmann.

Uvidíme, z jakých cenově dostupných systémů vytápění si budou moci nájemníci a pronajímatelé v budoucnu vybírat. Spolková ministryně stavebnictví Klara Geywitzová (SPD) již občanům slíbila, že nikdo nebude muset sedět na mrazu, protože si nemůže dovolit nový topný systém.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů
Pračky stojí jako za socíku, je to neudržitelné, říká zástupce výrobců spotřebičů

Regulace z Bruselu znesnadňují život výrobcům domácích spotřebičů až na hranici přežití. Zatímco náklady rostou, marže tlačené dolů taktikami prodejců se neustále snižují, tvrdí zástupce asociace výrobců

Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun
Ovocnáře nenecháme padnout, oznámil ministr Výborný. Škoda se odhaduje na miliardu korun

Již zhruba týden panuje v České republice mrazivé počasí. Mráz poškodil většinu ovocných stromů v Čechách a 50 procent na Moravě. Podle odhadů ovocnářů se škoda vyšplhá na miliardu korun.

Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference
Umělá inteligence ovlivní volby, tvorbu zpravodajství, cenzuru a podvody: Závěry z konference

„Je to snadné. Nedá se tomu zabránit a možné je úplně všechno,“ komentoval využívání a zneužívání umělé inteligence herní vývojář Daniel Vávra na konferenci o svobodě projevu a boji s dezinformacemi.

Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci
Korporace prohrávají bitvu o ESG, což je nutí skrývat jeho propagaci

Pokud to, co tyto skupiny a správci majetku dělali, bylo tak spravedlivé, proč od toho nyní utíkají?

Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU
Slovensko je podle Fica možná naposledy čistým příjemcem peněz z fondů EU

Slovensko je v nynějším sedmiletém rozpočtovém období Evropské unie možná naposledy čistým příjemcem peněz z evropských fondů.