Mary Hunt

23. 5. 2023

Plýtvání je snadné, zvláště když se zdá, že je všeho dostatek a že je snadné vše doplnit. Stačí si objednat více zboží. Nebo zaběhnout do obchodu, že? Co když ale přijde inflace jako teď, kdy ceny strmě stoupají nahoru nebo dojde k výpadkům některého zboží?

Máme pro vás

Objevování jednoduchých způsobů, jak zajistit, aby věci vydržely déle, je spolehlivým způsobem, jak ušetřit čas a peníze.

Jar

Jar je obvykle vysoce koncentrovaný. Přečtěte si etiketu, kde píšou, že jde o koncentrát.  Tady je dobrá rada: nepoužívejte Jar (nebo podobné přípravky na nádobí) přímo, ale zřeďte si ho. Už více než 10 let používám stejnou robustní skleněnou karafu (starou láhev od vína). Nemá víčko, uzávěr ani korek, což umožňuje velmi snadné dávkování. Ředím tak, že odhadem naliju 5 dílů vody na 1 díl Jaru. 

Toaletní papír

Je v lidské povaze být extrémně nešetrný, když se nám zdá, že máme nadbytek toaletního papíru, papírových ručníků a dalšího papírového zboží. Zjistíte-li však, že vám na roli zbývá jen tolik, kolik vydrží do doby, než se dostanete do obchodu, sledujte, jak chytře se s rodinou dokážete postarat o to, aby vám to vydrželo.

Ilustrační foto (Henrikas Mackevicius/Pexels)

Způsob, jak být takto obezřetný neustále, je vytvořit zdání nedostatku – záměrně. Neplňte koupelnovou skříňku pěti roličkami toaletního papíru navíc. Udělejte z ní jednu. Zbytek pak uložte na ne zrovna snadno dostupné místo, třeba do sklepa nebo pod postel.

Dokonce i děti pochopí, že se musí uskromnit, když se zdá, že vám papír brzy dojde. Tento trik zopakujte i s dalšími věcmi, které zdánlivě mizí přes noc. Překvapivě i ten, kdo tento pocit nedostatku vytváří, bude přirozeně opatrnější. Sejde z očí, sejde z mysli. Funguje to stoprocentně.

Zubní pasta

Až vytlačíte zdánlivě všechnu zubní pastu, nevyhazujte ji do koše. Místo toho tubu opatrně rozstřihněte nůžkami a budete mít dost pasty na několik dalších čištění zubů.

Žiletky

Po každém použití žiletku pečlivě osušte (použijte ručník, nebo ještě lépe fén) a zůstane vám ostrá dvakrát déle. 

Sprchový gel

Dávejte si sprchový gel na žínku místo na ruce, a vydrží vám mnohonásobně déle. Stačí malé množství a vytvoříte nekonečnou pěnu. Úplně to postačí a ve výsledku použijete gelu daleko méně, než kdybyste se mydlili rukama. 

Rtěnka

Když se dostanete na dno tuby, použijte štěteček na rty nebo vatový tampon, abyste se dostali ke zbytkům rtěnky. Nebudete věřit, kolik produktu ještě zbývá, přestože jste si mysleli, že už vevnitř nic není.

Ilustrační foto (Ankush Dawar / Pexels)

Tekuté mýdlo na ruce

Zakupte si pěnový dávkovač mýdla na ruce a proměňte jakékoli tekuté mýdlo na ruce v pěnivé mýdlo na ruce. Budete překvapeni, jak moc můžete vy i celá rodina prodloužit životnost jedné lahvičky mýdla.

Prací prášek

Pokud používáte metodu dávkování pracího prostředku do pračky, mohu vám téměř zaručit, že ho používáte moc! Najděte si návod k obsluze, kde uvidíte, co výrobce doporučuje. Pečlivě měřte. Pokaždé. Pokud nemáte super tvrdou vodu, je velká šance, že můžete použít ještě méně, než se píše v návodu, a stejně docílíte skvělých výsledků, zejména pokud máte pračku s předním plněním, která spotřebuje opravdu málo vody.

Oblečení

Obecně platí, že oblečení před praním otočíme naruby. Je to jednoduchý způsob, jak zabránit žmolkování. A zapněte zipy! Zuby na zipu mohou působit jako malá řetězová pila, která se v důsledku míchání a bubnování provrtává do triček a drásá látku. Při prvním nebo druhém praní si toho možná nevšimnete, ale postupem času vám otevřené zipy zkrátí životnost všeho, co s nimi perete.

Boty

Vyčistěte boty a holínky od nečistot a odstraňte skvrny od soli hned, jakmile si jich všimnete, abyste předešli jejich trvalému poškození. Tip: Olivový olej je nejlepší prostředek k odstranění skvrn od soli z kožených bot a holínek. Nalijte trochu na měkký, čistý hadřík a krouživými pohyby jej vetřete do těchto skvrn.

Ilustrační foto (Amar Preciado/Pexels)

Chladnička

Pokud máte alespoň trochu zájem na tom, aby vaše lednička vydržela déle, vysávejte kondenzační cívku v chladničce každé tři měsíce (jednou měsíčně, pokud máte domácí zvířata). V návodu k použití zjistíte, kde se cívka nachází a jak se k ní dostat.

anglického originálu na The Epoch Times přeložila K. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu
Jak se vypořádat s migranty? Dánsko a Maďarsko jako příklad funkčního přístupu

Jak řešit otázku nelegální migrace? Jak odradit nezvladatelné množství běženců? S neschopností EU dohodnout se na funkčním přístupu přicházejí jednotlivé země bloku s vlastními řešeními, která by mohla sloužit jako příklad účinné migrační politiky. Podíváme se na situaci v Dánsku a Maďarsku.

Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren
Politický skandál v Německu – Zelení údajně zmanipulovali doporučení odborníků ohledně zavření jaderných elektráren

Podle zprávy časopisu Cicero nové vládní dokumenty ukazují, že zelení odpůrci jaderné energie na německých ministerstvech překrucovali doporučení odborníků ve prospěch odstavení jaderných elektráren.

Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány
Ministerstvo zdravotnictví „varuje před transplantačním turismem do Číny“ a násilně odebíranými orgány

„Ministerstvo zdravotnictví varuje před transplantačním turismem do Číny, kromě zdravotního rizika můžete dostat orgán násilně odebraný vězni,“ uvádí na svém X účtu náměstek ministra zdravotnictví.

Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte
Chcete od nás hypotéku? Topit uhlím ale nesmíte

Vliv ESG proniká už i do sféry hypoték pro fyzické osoby.

Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv
Biden řekl, že chce předvolební debatu, Trump je k ní prý připraven kdykoliv

Když dnes dostal Biden otázku, zda bude s Trumpem debatovat, odpověděl: "Budu, někde. Nevím, kdy, ale rád s ním budu debatovat."