Mike Donghia

13. 7. 2023

Opravdu nesnáším pocit, když večer ležím v posteli, přemýšlím o svém dni a vím, že jsem promarnil příležitost být se svými dětmi. Otcem jsem rád, takže je pro mě těžké přiznat si, že tyto dny jsou mnohem častější, než bych si přál.

Být přítomen s lidmi, které milujete, zejména s malými dětmi, stále vyžaduje cílevědomost. Pokud si nevyhradíme prostor pro to, čeho si nejvíce ceníme, každodenní chaos života, pracovní úkoly a každodenní povinnosti soupeří o naši pozornost a jejich zdánlivá naléhavost může snadno pohltit naše soustředění.

V tom všem je však dobrá zpráva, kterou si, jak doufám, vezmete k srdci. Nemusíme být dokonalými rodiči, abychom měli na své děti pozitivní vliv. Přiznat si své chyby a otevřeně o nich hovořit může být pro všechny příležitostí k růstu. A hádejte co: pro ty z nás, kteří se výchovou dětí teprve zabývají, je každý den novou příležitostí procvičit si přítomnost s nimi a navázat s nimi hlubší kontakt.

Co přesně znamená být s dětmi přítomen? Dospěl jsem k názoru, že je to tak jednoduché, jako trpělivě jim věnovat svou nerozdělenou pozornost. Když to budete dělat, budete přirozeně pozornější k jejich potřebám, emocím a prožitkům. A tím pro ně vytvoříte prostředí emočního bezpečí, ve kterém se jim bude dařit. Pouto mezi vámi a vašimi dětmi bude růst, když je vyzvete, aby se s vámi spojily na hlubší úrovni.

Umění vědomého rodičovství

Dobrá, takže víme, co znamená být s dětmi přítomen, a víme o výhodách tohoto přístupu. Pojďme si teď říct o několika praktických tipech, jak si osvojit vědomější přístup k rodičovství, které můžete začít uplatňovat již dnes.

Odložte telefon

Když mám na výběr mezi nenáročnou a příjemnou činností, jako je kontrola telefonu, a činností, která vyžaduje moje zapojení, byť je smysluplnější, jako je hra s dětmi, moje mysl příliš často dává přednost tomu, co je snadné. To platí zejména v případě, že jsem fyzicky nebo emocionálně unavený.

Když si tohle o sobě uvědomím, vím, že když je čas na rodinu, jednou z nejlepších věcí, jaké můžu udělat, je nechat telefon mimo dohled. Když to udělám, a rozhodnu se, že to budu dělat častěji, je pro mě nesmírně snadnější být duchem přítomný a vychutnávat si společnost svých malých přátel.

Pozorně naslouchejte

Děti nejsou uzpůsobeny k efektivitě, jak se zdá, že je tomu u mnoha dospělých. Jejich příběhy a vysvětlování mají tendenci se dlouze a klikatě ubírat k závěru. Rád si připomínám, že mám na výběr, zda tuto „vlastnost“ dětí budu vnímat jako nepříjemnost, nebo jako výzvu ke zpomalení a ocenění toho, že produktivita zdaleka není nejvyšší životní hodnotou. Zkuste opravdu dávat pozor, když vaše děti mluví, a odolejte nutkání je přerušovat nebo urychlovat.

Cvičte se v empatii

Strávíte-li nějaký čas s malými dětmi, rychle zjistíte, že jejich emoce mají mnohem širší škálu než emoce dospělých. Je snadné nechat se rozčílit jejich nedostatkem sebeovládání. Ve srovnání s vaším chováním jejich chování pravděpodobně nedává smysl.

Ale co kdybyste se místo toho, abyste je odmítali jako nezralé, skutečně pokusili podívat na svět očima svého dítěte? Co kdybyste v sobě pěstovali zvědavost ohledně tohoto aspektu svých dětí a trávili čas snahou je pochopit?

Myslím, že tento přístup by vedl k většímu klidu a menšímu stresu. A je to mnohem jednodušší než si jednoduše říkat, že máte zůstat v klidu. Každý z nás je v některých oblastech svého života zvědavý a není těžké rozšířit tento zájem o novou oblast.

Výzvy a odměny

Vědomé rodičovství není všelék na všechny výzvy, kterým rodič čelí, ale považuji ho za základní postoj, s nímž se téměř vše ostatní začne řešit samo. Co je opakem všímavosti? Je to stres, spěch a roztěkanost.

V takových podmínkách rodičovství v celé své složitosti prostě nefunguje dobře. Je těžké předávat dětem svou lásku a hodnoty, když nemáte klidný základ emočního bezpečí, v němž by tyto interakce mohly probíhat.

Samozřejmě není snadné změnit rodinnou kulturu ze dne na den. Stejně jako u každé smysluplné životní změny je klíčem k úspěchu dlouhodobé a vytrvalé úsilí novým směrem. Začněte v malých krocích tím, že budete praktikovat vědomou přítomnost v určitých částech dne, a postupně ji rozvíjejte, dokud se nestane vaší výchozí reakcí.

Vaše děti vám budou vděčné za nově objevenou trpělivost a myslím, že zjistíte, že samotné rodičovství je mnohem zábavnější, když k němu přistupujete tímto způsobem.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet stanovisko The Epoch Times.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.