Milan Kajínek

23. 1. 2024

Zatímco čínský režim dlouhodobě vyjadřuje úmysl připojit ostrovní stát Tchaj-wan ke svému území, v demokraticky spravovaném Tchaj-wanu nedávno proběhly volby, v nichž zvítězil prezidentský kandidát, který chce zachovat samostatnost a suverénnost ostrova.

Volenými zástupci spravovaný ostrov má vlastní armádu a cení si odkazu tradiční čínské kultury, která byla (a je) v Číně za vlády komunismu systematicky ničena.

„Tchaj-wan se s Čínou za současných podmínek spojit nechce,“ sdělila deníku Epoch Times sinoložka a analytička projektu Sinopsis, paní Simona Fantová.

Odvolává se při tom na dlouhodobé průzkumy, jež každoročně provádí Národní univerzita Chengchi. „Průzkumy ukazují, že o brzké spojení s Čínou stojí jen 1,5 % obyvatelstva a dalších 6 % by v budoucnu podporovalo kroky vedoucí ke sjednocení,“ říká Fantová.

„Brzké vyhlášení de iure nezávislosti si přeje 4,5 % lidí a dalších 21,5 % by v budoucnu podporovalo kroky vedoucí k de iure nezávislosti,“ říká sinoložka o vyhlášení oficiální právní nezávislosti ostrova.

Většina lidí si však podle Fantové přeje „zachovat stávající stav, jenž znamená faktickou nezávislost, tedy podporuje současnou situaci, kdy Tchaj-wan fakticky funguje jako samostatný stát, který Čínská lidová republika mimochodem nikdy nespravovala“.

Další překážkou pro sjednocení Tchaj-wanu s Čínou je to, co obyvatelé Tchaj-wanu pozorovali během rostoucího vlivu Komunistické strany Číny v Hongkongu. „Na Hongkongu se ukázalo, že Čínou navrhovaný model ‚jedna země, dva systémy‘ je zcela nefunkční a Číně nelze důvěřovat, že bude dodržovat jakékoli dohody, závazky či smlouvy,“ dodává analytička projektu Sinopsis.

Peking nedokáže připojit Tchaj-wan mírovou cestou

Konfety létají nad pódiem a davem, když tchajwanský viceprezident a zvolený prezident z Demokratické pokrokové strany Lai Ching-te a jeho spolu-kandidátka Hsiao Bi-khim hovoří ke svým příznivcům na shromáždění v sídle strany v Tchaj-peji na Tchaj-wanu 13. ledna 2024. (Annabelle Chih / Getty Images)

Průzkumy podle české sinoložky ukazují, že pokud bude Peking usilovat o připojení Tchaj-wanu ke svému území, „bude se muset uchýlit k použití jiných než mírových prostředků – blokádě ostrova či invazi“, což již čínská armáda okázale nacvičuje.

„Tyto kroky by nevyhnutelně vedly k ozbrojenému konfliktu, do nějž by se pravděpodobně více či méně aktivně zapojily nejen další státy v regionu, ale patrně i Spojené státy,“ vysvětluje Fantová. „Kromě ničivých následků pro Tchaj-wan a jeho obyvatele by důsledky pocítil celý svět, zejména kvůli ekonomické důležitosti Tchaj-wanu, jenž je největším výrobcem čipů na světě a zároveň leží v centru důležitých dopravních tras.“

„Kromě ničivých následků pro Tchaj-wan a jeho obyvatele by důsledky pocítil celý svět, zejména kvůli ekonomické důležitosti Tchaj-wanu, jenž je největším výrobcem čipů na světě a zároveň leží v centru důležitých dopravních tras.“

— Simona Fantová, sinoložka a analytička projektu Sinopsis

Při strategickém plánování takové vojenské invaze bude muset Komunistická strana Číny uvažovat také o stabilitě své vlastní moci v zemi, která je do určité míry podmíněna ekonomickou situací. Další věcí je vojenská síla zemí, které by se případně zapojily do odražení útoku, a to zejména Spojené státy americké a Japonsko.

„Není totiž vůbec jisté, jak by se k vojenskému střetu s Tchaj-wanem postavili samotní Číňané v případě, že by to pro ně znamenalo smrt příbuzných ve válce či výrazné zhoršení jejich vlastní ekonomické situace,“ sdělila Epoch Times analytička projektu Sinopsis.

Taktiku Komunistické strany Číny, která by mohla vést k oslabení vojenské síly USA a dalších zemí, popisuje dokumentární snímek deníku Epoch Times nazvaný Konečná válka. Vojenská strategie zahrnuje vyvolání čtyř ozbrojených konfliktů, či vytvoření čtyř nepřátelských sil, které ozbrojené konflikty vytvoří.

Tyto potenciální válečné střety zaměstnají Spojené státy a jejich spojence, čímž dojde k reálnému snížení nebo ochromení schopnosti jejich účasti na dalších konfliktech – například se nebudou schopni zapojit do „války o Tchaj-wan“ kvůli nedostatku munice a podobně.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.