Juraj Skovajsa

17. 4. 2024

Za rok, respektive 13. 4. 2025, otevřou opět po pěti letech státy napříč zeměkoulí své pavilony, ve kterých se budou jeden vedle druhého prezentovat na jednom místě v rámci světové výstavy Expo. Tentokrát tomu bude v japonské Ósace, kde se mimochodem Expo konalo i v roce 1970.

Na tiskové konferenci dnes „česká účast“ představila pomocí virtuální reality budoucí český pavilon, ukázala maskota a také uzavřela smlouvu na výstavbu pavilonu s japonskou stavební firmou Daisue.

V rámci kruhového půdorysu bude se spirálovitě stoupající vnější prosklenou chodbou, zdobenou světlým dřevem, kontrastovat vnitřní, tmavý sál určený pro koncerty a byznysové akce. Z terasy na střeše lze nahlédnout shora do sálu. V přízemí bude restaurace s neodmyslitelným českým pivem a kuchyní, které budou lákadlem pro nejednoho kolemjdoucího.

Dle organizátorů bude mít český pavilon výjimečné umístění. Na uměle vybudovaném ostrově Yumeshima, na kterém Expo 2025 brzy vyroste, bude naše expozice hned vedle japonského zrcadlového pavilonu navrženého tamním vyhlášeným umělcem a u vody.

A jelikož česká účast odhaduje, že kolem 85 % z celkových více než 30 milionů návštěvníků budou tvořit samotní Japonci, budou to mít od svého umělce k českému pavilonu doslova na skok.

Dalším lákadlem Čechů má být maskot René a jeho příběh, který představili Aleš Kysela a dcera zesnulého uměleckého skláře Reného Roubíčka, jehož dílo z konce padesátých let bude oním maskotem. Při pohledu zpět do sedmdesátého roku minulého století byla v českém pavilonu vystavena také Roubíčkova plastika „Mrak-Voda, zdroj života“.

Skleněný originál Reného dal vzniknout i plyšákům, které se vyrábějí v Česku a na které česká účast sází, že Japonce zaujme. Ti si totiž v maskotech libují, a byť původně japonský maskot výstavy Expo 2025 nazvaný Myaku-Myaku údajně vzbudil nejdříve kontroverze, jeho plyšová verze byla při uvedení na trh bleskurychle vyprodána. Plyšová verze „našeho“ Reného si „vypůjčila“ od japonského protějšku jeho kukadla.

Zleva doprava: Japonský maskot Myaku-Myaku, český maskot – originální skleněná plastika Reného, a jeho plyšová verze. (©Kancelář generálního komisaře, Česká centra)

Na financování české účasti na Expu se bude podílet stát zhruba 290 miliony Kč. Další zdroje přijdou ze soukromé sféry, která má na výstavě byznysové příležitosti, a také z merchového prodeje maskota.

Během půlročního trvání Expa se počítá s 26 takovými akcemi, které budou zaměřené např. na nanotechnologie, biotechnologie, inovace v průmyslu, kybernetické bezpečnosti a AI atd.

Samozřejmostí je i doprovodný kulturní program.

Přečtěte si také

Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků
Pavel Matocha: Proč Česká televize čelí stoupající nedůvěře diváků

Česká televize si nedůvěru vysvětluje jako následek hybridní války a dezinformační kampaně.

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky
Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky

Na středních školách dnes začíná náhradní termín jednotné přijímací zkoušky, druhý termín je vypsaný na úterý.

Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok
Trump si podle předvolebního průzkumu CNN udržuje před Bidenem náskok

Trump si podle průzkumu mezi registrovanými voliči udržuje podporu asi 49 procent dotazovaných, Biden má podle průzkumu nyní mírně nižší podporu, a to 43 procent dotazovaných, zatímco v lednu to bylo 45 procent.

TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum
TOP 09 má čtyři kandidáty na ministra pro vědu a výzkum

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) čtyři kandidáty, tři muže a ženu.

Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce
Drastické a nevratné klimatické geoinženýrství znepokojuje vědce

Jak ovlivnit klima na Zemi? Přečtěte si o záměrném vysušování stratosféry a jeho potenciálu ovlivnit energetickou nerovnováhu...