Ramen je oblíbený japonský pokrm, který se skládá z pšeničných nudlí čínského typu podávaných v masovém, rybím nebo zeleninovém vývaru často ochucených sójovou omáčkou nebo misem a doplněných ingrediencemi, jako jsou plátky vepřového masa, dušená zelenina, sušené mořské řasy, houby a zelená cibulka. Kam až sahají kořeny tohoto pokrmu?
Vše začalo v Číně v 19. století, která je považována za rodiště ramenu. První známý ramen se dostal do Japonska v roce 1859, když čínský velvyslanec v Japonsku Zeng Gongliang představil tento pokrm japonskému císaři.
Myšlenka nudlí v polévkovém vývaru se do Japonska dostala s čínskými přistěhovalci na přelomu 19. a 20. století. Ramen si v Japonsku rychle získal oblibu a na počátku 20. století se stal v zemi oblíbeným pokrmem.
V roce 1947 vznikl ve Fukuoce naprostým omylem dnes světoznámý ramen Hakata Tonkotsu! Stalo se to, když kuchaři v restauraci polévku převařili a vepřový vývar tím extrémně zmléčněl a zbělel. Když ho však ochutnali, pochopili, že je vlastně velmi chutný – a tak vznikl vývar Hakata Tonkotsu.
Postupně začaly vznikat regionální variace ramenu, z nichž první byla Ajino Sanpei 味の三平 v Sapporu na ostrově Hokkaidó v severním Japonsku. První restaurace, kde se podával ramen, je dnes synonymem pro Hokkaidó.
Miso ramen nudlová polévka s houbami
Suroviny:
- 2 polévkové lžíce oleje (hroznového nebo olivového)
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 3 stroužky česneku nakrájené na tenké plátky
- 1 šálek žampionů, nahrubo nasekaných
- 1 lžička houbového prášku nebo vývaru
- 1/2 lžičky mořské soli
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 4 šálky vody
- 1 šálek plnotučného kokosového mléka
- 2 lžíce bílé miso pasty
- 100 gramů nudlí ramen
- 1 lžíce sójové omáčky nebo kokosové amino omáčky
- 1 zelená cibule nakrájená nadrobno
- 1 malé zelí baby bok choy (dušené nebo vařené v páře)
Postup
Připravte si polévkový základ. Přidejte nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Restujte je, dokud nezačnou vonět a zprůsvitní, asi 3–4 minuty.
Do hrnce přidejte na plátky nakrájené houby. Vařte, dokud nezměknou a nezačnou pouštět šťávu, asi 5–6 minut.
Polévku dochuťte: vmíchejte houbový prášek a mořskou sůl. Do hrnce rozdrobte kostku zeleninového bujonu a přidejte vodu. Směs přiveďte k varu.
Přidejte kokosové mléko a miso pastu. Přilijte kokosové mléko a dobře promíchejte. Přidejte bílou miso pastu a míchejte, dokud se v polévce zcela nerozpustí. Polévku nechte asi pět minut mírně vařit.
Mezitím uvařte nudle ramen podle návodu na obalu. Sceďte je a dejte stranou.
Do polévky vmíchejte sójovou omáčku nebo kokosovou amino omáčku. Podle potřeby ochutnejte a dochuťte, přidejte více soli nebo miso pasty.
Sestavení misek na ramen: rozdělte uvařené nudle ramen do misek. Nudle zalijte horkou houbovou polévkou. Každou misku ozdobte nasekanou zelenou cibulkou a dušeným zelím baby bok choy.
Polévku podávejte horkou. Jde také o ideální svačinu během chladnějšího počasí.
Vychutnejte si tuto uklidňující chuť!
Článek původně vyšel na stránkách slovenské redakce Epoch Times.