Vegetariánské recepty
Jednoduchá a přitom velmi dobrá polévka. Marocká kuchyně má v oblibě cizrnu, koření a citróny. Bez nich se neobejdete ani v tomto receptu, ovšem právě díky jim získá tato pro nás exotická polévka nádhernou chuť s kyselým koncem.
Pokud, jako já, použijete předpřipravené suroviny z plechovky, máte polévku hotovou velmi rychle. Samozřejmě, máte-li možnost a čas, použijte čerstvé suroviny, ovšem nezapomeňte, že cizrnu a fazole je třeba přes noc namočit a pak několik hodin vařit.
Příprava: cca 10 min.
Vaření: do 20 min.
Suroviny:
(porce pro 4 osoby)
- 1 plechovka (400 g) krájených rajčat
- 1 plechovka (400 g) cizrny, propláchnuté a zbavené vody
- 100 g zavařených velkých fazolí
- 1 střední cibule, nakrájená na drobno
- 2 řapíky celeru, nakrájené na ½ cm kousky
- 2 lžičky mletého kmínu
- 1 a ½ zeleninového bujónu
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- větší hrst koriandrové nati (popř. petrželové), nakrájené na drobno
- olej
- pepř
V hrnci rozehřejte olej. Na mírném ohni osmahněte za pravidelného míchání cibulku a celer, dokud nezměknou (asi 10 min). Mezitím si v 600 ml horké vody rozpusťte bujón a odložte stranou.
Přisypte k cibulce a celeru kmín a smažte další minutu. Zvyšte plamen, přidejte vývar, rajčata, cizrnu a trochu pepře z mlýnku. Nechte 8 minut probublávat. Přidejte citronovou kůru a šťávu a fazole. Vařte další asi 3 minuty, než se fazole prohřejí. Ochutnejte a dosolte, je-li třeba.
Těsně před podáváním nasypejte do polévky čerstvý koriandr. K polévce můžete zakusovat pitu, popř. náš český chleba.
Přejeme dobrou chuť!
Tip:
Pro autentičtější chuť přidejte přiměřené množství čili.
Jestli chcete polévku sytější, můžete si do ní po uvaření přimíchat uvařenou rýži.
Koriandrovou nať koupíte v některých supermarketech anebo vždy u vietnamských a indických prodejců. Já si koriandr vždy po koupi nebo sklizni nasekám nahrubo, vložím do zamrazovacího sáčku a strčím do mrazáku. Mám tak koriandr vždy po ruce. Roztaje ihned po vytažení z mrazničky.