Naveen Athrappully

5. 1. 2023

Další série tweetů investigativního novináře Matta Taibbiho odhalila, jak se Twitter dostal pod vliv amerických zpravodajských služeb. Vše začalo kvůli obavám z údajných zahraničních vlivových operací.


Všechny články o Twitter Files najdete zde.


V září 2017 Twitter informoval Senát, že jeho zběžná kontrola vedla k pozastavení 22 zřejmě ruských účtů a také dalších 179 účtů, které s nimi měly vazbu. Demokratický senátor Mark Warner, dlouholetý člen výboru pro zpravodajské služby, tehdy označil zprávu Twitteru za „upřímně řečeno nedostatečnou na všech úrovních“.

Čelíc rostoucímu tlaku založil Twitter „pracovní skupinu pro Rusko“, která měla celou záležitost prošetřit.

„První RU vyšetřování … 15 vysoce rizikových účtů, z nichž 3 mají spojení s Ruskem, ačkoli 2 jsou RT,“ uvádí se v poznámce Twitteru z října 2017, kterou sdílel Taibbi. RT označuje televizní síť Russia Today, která je kontrolována státem.

„Dokončili jsme vyšetřování … 2 500 úplných manuálních přezkumů účtů, myslíme si, že je to vyčerpávající … 32 podezřelých účtů a pouze 17 z nich je spojeno s Ruskem, pouze 2 z nich mají významné výdaje, z nichž jeden je Russia Today … zbývající výdaje < 10 tisíc dolarů,“ píše se ve zprávě ze stejného měsíce.

Tlak

Neúspěch ruské pracovní skupiny Twitteru ve smyslu nevyprodukování „materiálu“ podle Taibbiho zhoršil krizi společnosti ve vztahu s veřejností. S rostoucím tlakem Kongresu a tisku však Twitter změnil svůj postoj k rozsahu „ruského problému“, který dříve charakterizoval jako malý.

Senát projevil velký zájem o článek média Politico z října 2017, který tvrdil, že „Twitter smazal data potenciálně klíčová pro ruské vyšetřování“.

Twitter se zavázal, že bude spolupracovat se zákonodárci na jejich „legislativních snahách v oblasti politické reklamy“, jak se uvádí v další interní zprávě společnosti.

Zatímco Twitter zvažoval odstranění účtů ruských médií, jako jsou RT a Sputnik, a také změnu svých zásad pro reklamu, z Kongresu „evidentně“ unikly na veřejnost jména 2 700 podezřelých účtů na Twitteru. V listopadové zprávě server Buzzfeed informuje o odhalení, že nová síť na Twitteru má úzké vazby na proruské účty botů.

Dohody o cenzuře

Senát v návaznosti na článek Buzzfeedu požádal Twitter o vysvětlení a společnost se nakonec omluvila za účty, o kterých dříve tvrdila, že nejsou problémem.

„Tento cyklus – legislativní hrozby doprovázeny děsivými novinovými titulky díky kongresním/zpravodajským zdrojům, následovány ústupkem Twitteru před žádostmi o moderování obsahu – měl být později formalizován v partnerství s federálními orgány činnými v trestním řízení,“ uvádí Taibbi.

Twitter brzy přistoupil na dvojí politiku. Na jednu stranu prohlašoval, že bude odstraňovat obsah „podle našeho vlastního uvážení“. Na druhou stranu, ve svých „interních pokynech“ však společnost připustila, že bude vyřazovat vše, co zpravodajská komunita označí za státem podporovaný subjekt provádějící kybernetické operace.

Minulý měsíc v rozhovoru pro televizi Fox přirovnal republikánský kongresman Warren Davidson shromažďování dat Washingtonem ke shromažďování dat čínským režimem. Trval na tom, že Spojené státy mají „obrovskou“ mezeru v ochraně osobních údajů a potřebují „jednolitý zákon o ochraně osobních údajů“.

„To, co dělá TikTok, není o moc jiné než to, co se podle Twitter Files dělo s vládou Spojených států. Nyní to dělá naše vlastní vláda. I když bychom z toho neměli mít takové obavy, jako když to dělá Komunistická strana Číny, ale v zásadě tu máme obrovskou mezeru v ochraně soukromí,“ řekl.

Davidson prosazuje návrh zákona, který Američanům přizná vlastnické právo na jejich údaje. Pokud je tedy společnosti jako Twitter nebo TikTok budou chtít použít, dotyčný bude moci dát nebo odvolat svolení k takovému použití.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie
Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie

Česká republika před 20 lety vstoupila do Evropské unie. Kromě ní se od 1. května 2004 staly členskými zeměmi bloku také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko.

Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci
Smiřte se se zelenou deindustrializací, některé komodity seženeme levněji v cizině, radí klimatičtí vědci

Klimatičtí vědci se domnívají, že než dotovat výrobu průmyslových komodit z obnovitelných zdrojů energie, Evropa by si zboží měla nechat vyrobit tam, kde je elektřina z obnovitelných zdrojů levná – i za cenu deindustrializace.

Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy
Miliardáři vytvořená Arabella Advisors významně ovlivňuje společnost v USA, říká autor knihy

Síť stovek neziskových organizací v USA ovlivňujících společnost a politiku, sdružených pod společností Arabella Advisors, zachycuje ve své nové knize Scott Walter. Jak tato síť funguje a kým je využívána?

Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují
Zatímco pomáhá rodičům perzekvovaným v Číně, v Evropě jej komunisté monitorují

Když v roce 2012 přijel do Německa, byla jeho matka v Číně zatčena za to, že se věnuje Falun Gongu. Díky mezinárodnímu tlaku byla o rok později propuštěna. Nyní ale musí „bojovat“ znovu...

„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie
„mRNA vakcíny by mohly stimulovat růst rakoviny,“ konstatuje nová studie

Poslední dobou zaznamenáváme u nás a ve světě nárůst rakoviny. Kromě známých příčin jako je kouření, životospráva či znečištěné ovzduší, by dalším důvodem mohly být i mRNA vakcíny.