Recepty
23. květen 2017

Velikonoční bochánek

Velikonoce – svátky jara, a víte odkud pochází tento název? Z „velké noci“ ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a datum Velikonoc připadá na neděli po prvním jarním úplňku. A též symboly toho svátku – je jich...
Příprava: Na oleji osmažíme česnek a cibuli na kostičky, přidáme šunku nebo maso a mícháme obsah pánve (nebo kotlíku). Přidáme rajčata, papriky a opranou rýži. Osolíme. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Ke konci přidáme šneky, slávky nebo...

Recept: Žlutočervená polévka

Někdy už opravdu nevíme, jakou polévku rychle uvařit k obědu. Nemáme kost, kousek masa ani kořenovou zeleninu. Tak jak si poradíme? V létě je to snadnější. Doma většinou máme po ruce vždy kousek cibule, vejce, rajčata, krupici, omastek.

Recepty: Žebrácká polévka

Nejsme žebráci, „žebráckou polévku“ si však můžeme uvařit. Pokud nám zbývá ztvrdlý sušený  chleba, jeho kousky nám k tomu dobře poslouží. Potřebujeme:   menší kousky sušeného tvrdého chleba i s...
U statkářky ve vsi mívali pekárnu. Když někdo chystal svatbu, sešly se ženy v pekárně, Němky s Češkami, a zde jakoby mimochodem, při pečení si předávaly recepty. Někdy si zadělaly těsto doma – a sešly se k pečení zase v této pekárně.

Recept: Bramboračka po horácku

Na vydatnou bramborovou polévku – bramboračku – existuje nespočet receptů. Naše bude tentokrát horácká, s kroupami. Kroupy dříve v prostých domácnostech nahrazovaly i chleba, je škoda, že jejich užití  vytlačily jalové recepty z bílé mouky apod.
Tento recept potěší nejenom mlsné strávníky, ale i ty, kteří ho pokrm připravovat. Je totiž nesmírně snadný na přípravu, rychlý a přitom přináší našim chuťovým pohárkům něco nového, netradičního a příjemného. Kombinace mírně slaného sýra se...

Recepty: Špagety se špenátem

Sklidila jsem špenát. Celou kopu špenátu! Tak už jsme ho měli jen tak dušený. A taky v salátu. S kozím sýrem chutná výtečně. A dnes jsem uvařila rychlý oběd. Špenátová omáčka chutnala na špagetách božsky. Vyzkoušejte! Na špenátovou...
Pro dlouhé zimní večery a mlsání bez výčitek! Tato mňamka z hrušek, banánů, oříšků, medu a datlí vás určitě mile překvapí nejen svou skvělou chutí, ale i tím, že po tomto dezertu nemusíte mít žádné špatné svědomí. Ba naopak, dodáte tělu...
Tento recept vznikl náhodou. Měla jsem zbytek tvarohovo-špenátové nádivky, kterou normálně používám do pečených taštiček, a k tomu trochu kuskusu. Vše jsem naskládala na sebe, pokapala olivovým olejem, pokladla rajčaty a výsledek byl tento velmi lehký pokrm.