Recepty
Pravé anglické sausages, lidově zvané „bangers“ nesmí chybět při žádné tradiční anglické snídani ani při grilování. Oblíbené jsou však i v sendvičích, s bramborovou kaší nebo zapečené v těstu. Sausages milují všichni Britové napříč všemi...
Tato polévka by rozhodně neměla chybět na vašem jarním či letním jídelníčku. Je lehká a osvěžující. Více než vhodná, když chcete po zimě shodit nějaké to kilečko. To ale neznamená, že jako hlavní chod po naší zelné polévce zařadíte vepřové...
Oblíbený čínský pokrm Dong Pu Rou (čti tung pchu žou) se sice dlouho připravuje, ale rozhodně stojí za to. Aromatický, nasládlý a vydatný, s příjemnou kombinací masa a tuku, takový je dušený vepřový bůček v čínském stylu. Pokud děti nebo partner...
MODENA, Itálie — Z krajiny Gucci a Ferrari pochází další vývozní artikl, o němž si leckdo může myslet, že ho dobře zná: aceto balsamico neboli balzamikový ocet. Zřejmě jste přinejmenším zahlédli láhve s tímto octem v supermarketech, ale málokdo si...

Velikonoční bochánek

Velikonoce – svátky jara, a víte odkud pochází tento název? Z „velké noci“ ze soboty na neděli, kdy došlo ke zmrtvýchvstání Ježíše Krista, a datum Velikonoc připadá na neděli po prvním jarním úplňku. A též symboly toho svátku – je jich...
Příprava: Na oleji osmažíme česnek a cibuli na kostičky, přidáme šunku nebo maso a mícháme obsah pánve (nebo kotlíku). Přidáme rajčata, papriky a opranou rýži. Osolíme. Zalijeme vodou nebo vývarem a dusíme. Ke konci přidáme šneky, slávky nebo...

Recept: Žlutočervená polévka

Někdy už opravdu nevíme, jakou polévku rychle uvařit k obědu. Nemáme kost, kousek masa ani kořenovou zeleninu. Tak jak si poradíme? V létě je to snadnější. Doma většinou máme po ruce vždy kousek cibule, vejce, rajčata, krupici, omastek.

Recepty: Žebrácká polévka

Nejsme žebráci, „žebráckou polévku“ si však můžeme uvařit. Pokud nám zbývá ztvrdlý sušený  chleba, jeho kousky nám k tomu dobře poslouží. Potřebujeme:   menší kousky sušeného tvrdého chleba i s...
U statkářky ve vsi mívali pekárnu. Když někdo chystal svatbu, sešly se ženy v pekárně, Němky s Češkami, a zde jakoby mimochodem, při pečení si předávaly recepty. Někdy si zadělaly těsto doma – a sešly se k pečení zase v této pekárně.

Recept: Bramboračka po horácku

Na vydatnou bramborovou polévku – bramboračku – existuje nespočet receptů. Naše bude tentokrát horácká, s kroupami. Kroupy dříve v prostých domácnostech nahrazovaly i chleba, je škoda, že jejich užití  vytlačily jalové recepty z bílé mouky apod.